Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au anunţat, joi, că intenţionează să menţină impozitele pe locuinţe la nivelul minim permis de lege şi anul viitor, deşi vor trebui indexate cu rata inflaţiei de 2,6%.
„Astfel, pentru un apartament cu două camere impozitul ce va fi plătit anul viitor va fi cuprins între 114 lei şi 129 de lei, în funcţie de zonă. În comparaţie, nivelul maxim permis de legea fiscală este cuprins între 279 şi 319 lei pentru acelaşi apartament. Asta înseamnă o economie între 165 şi 190 de lei pe an pentru fiecare apartament”, se arată într-un comunicat postat pe pagina de internet a Primăriei.
Potrivit sursei citate, în cazul caselor particulare cu o suprafaţă de 100 mp, de exemplu, diferenţa dintre impozitul din Sfântu Gheorghe şi impozitul maxim permis de lege este şi mai mare.
„Astfel, valoarea impozitului local este cuprinsă între 167 şi 191 de lei, pe când valoarea maximă permisă de lege ar fi între 416 şi 475 de lei pe an, cu peste 250 de lei mai mult decât este acum în Sfântu Gheorghe”, precizează reprezentanţii Primăriei.
În 2017 autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au introdus un impozit diferenţiat pentru cetăţeni, în funcţie de facilităţile şi infrastructura de care dispun zonele în care locuiesc, pe considerentul că în ultimii ani au fost făcute investiţii masive în infrastructură şi, prin urmare, nu mai există diferenţe semnificative între zonele din oraş în ce priveşte starea drumurilor, iluminatul sau alimentarea cu apă şi canalizare, în schimb există anumite diferenţe de la o stradă la alta în ce priveşte calitatea infrastructurii.
Practic, fiecare stradă din municipiu a fost inclusă în una dintre cele 4 zone fiscale stabilite pe baza anumitor criterii, cum ar fi distanţa faţă de centru şi faţă de zona industrială, reţele edilitare, canalizare, starea străzilor şi trotuarelor, iar cetăţenii plătesc impozit pe clădiri în funcţie de starea infrastructurii, siguranţa şi confortul zonei.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES