Impozitele pe terenuri şi locuinţe vor rămâne şi anul viitor la nivelul minim permis de lege în municipiul Sfântu Gheorghe, dar vor fi indexate cu rata inflaţiei, au anunţat, vineri, autorităţile locale.

„La fel ca în ultimii ani, impozitele pe locuinţe şi terenuri rămân şi anul viitor la nivelul minim permis de Codul Fiscal. Toate impozitele locale, atât cele pe locuinţe şi terenuri, cât şi cele pentru mijloacele de transport, au fost indexate însă cu rata inflaţiei de anul trecut, adică 10,4%, indexare obligatorie prin lege. Astfel, o familie care are un apartament de 70 mp şi un autoturism de 1.400 cmc va plăti anul viitor un impozit total de aproape 400 de lei, adică cu peste 770 de lei mai puţin decât valoarea maximă de impozitare pe care o permite Codul Fiscal (1.170 lei)”, se arată într-un comunicat de presă, postat pe site-ul Primăriei.

Contribuabilii care plătesc integral impozitele locale până la 31 martie 2025 vor beneficia de o reducere de 9%, dacă nu au obligaţii restante către bugetul local.

Autorităţile locale au mai anunţat că locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe vor plăti, în continuare, impozite diferenţiate în funcţie de facilităţile şi infrastructura de care dispun străzile pe care locuiesc.

Practic, fiecare stradă din municipiu a fost încadrată în una dintre cele 4 zone fiscale stabilite pe baza anumitor criterii, cum ar fi distanţa faţă de centru şi faţă de zona industrială, reţele edilitare, canalizare, starea străzilor şi trotuarelor, iar cetăţenii plătesc impozit pe clădiri în funcţie de starea infrastructurii, siguranţa şi confortul zonei. Încadrarea în zonele fiscale se schimbă de la un an la altul, în funcţie de lucrările care s-au efectuat sau urmează să fie făcute în anul în curs.

„Consiliul Local Sfântu Gheorghe a introdus în anul 2017 criterii de zonificare diferenţiate pentru stabilirea impozitului pe clădire şi teren, în funcţie de facilităţile şi infrastructura de care dispun zonele în care se situează imobilele.Având în vedere că în ultimii ani au avut loc mai multe lucrări de modernizare a unor străzi, trotuare, parcări, dar şi că s-au înfiinţat noi trasee de transport în comun, Consiliul Local a aprobat şi unele modificări a încadrării în zone fiscale pentru mai multe străzi din municipiu. Lista zonelor fiscale poate fi consultată pe site-ul Primăriei”, se mai menţionează în comunicat.

Termenul limită pentru plata impozitelor şi taxelor pe primul semestru este 31 martie 2025, respectiv 30 septembrie pentru cel de-al doilea semestru, cu excepţia taxelor locale pe teren/clădire datorate pe perioade mai mici de 1 an, care trebuie plătite până la data de 25 a lunii următoare naşterii obligaţiei de plată.

Documentele şi declaraţiile fiscale pot fi depuse la organul fiscal local şi pe cale electronică, la adresa de e-mail [email protected]. De asemenea, contribuabilii pot plăti, respectiv se pot informa legat de situaţia fiscală şi online pe www.ghiseul.ro şi pot efectua şi plăţi prin internet banking. Conturile de trezorerie în care pot efectua plăţile pot fi găsite pe pagina de internet a Primăriei

Conform Codului fiscal, orice persoană care deţine în proprietate la data de 31 decembrie 2024 clădiri, terenuri sau mijloace de transport datorează impozit pe întregul an 2025.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail