Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat ieri că proprietarii clădirilor neîngrijite, care au un impact negativ asupra aspectului urbanistic, vor fi supraimpozitaţi începând de anul viitor, în baza prevederilor noului Cod fiscal.
Antal Arpad a declarat că are „o listă întreagă” cu astfel de clădiri, referindu-se, printre altele, la Casa de cultură a sindicatelor, clădirea Poştei, precum şi imobilele aflate în zona industrială a oraşului, care au fost lăsate în paragină după privatizare.
„Legea dă posibilitatea autorităţilor locale ca în cazul clădirilor care strică aspectul oraşului să se poate pune un impozit mai mare şi o să uzez de această lege în cazul acelor clădiri care au fost privatizate şi nu au fost modernizate (…) Gândiţi-vă, cât este de nedrept ca cineva care vine şi construieşte o clădire sau o fabrică nouă plăteşte un impozit de 10, 15, 20 de ori mai mare decât cineva care a privatizat o uzină, nu a făcut nimic cu ea, a închis-o a dat oameni afară şi a lăsat-o să se ducă (…) Păi, nu e normal atunci ca să-l impozităm? Şi, până la urmă, dacă nu are bani sau nu vrea să investească, atunci, la un moment dat, clădirile respective vor intra în proprietatea publică a oraşului şi vom investi noi şi vom rezolva şi problema locurilor de muncă şi aspectul urbanistic al oraşului (…) Noi vom aproba la sfârşitul anului taxele şi impozitele pe anul viitor, iar acestea vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016”, a declarat pentru AGERPRES Antal Arpad.
Primarul a reamintit, totodată, faptul că autorităţile locale au făcut până acum nenumărate demersuri pentru a prelua Casa de Cultură a Sindicatelor şi a o reintroduce în circuitul public.
„Casa de Cultură a Sindicatelor este neîntreţinută şi neutilizată, este o clădire închisă. În acest moment, Casa de cultură are o datorie imensă către Primărie (din neplata impozitelor la bugetul local -n.r) şi nu e un secret că scopul nostru este ca această clădire să intre în proprietatea publică a oraşului, aşa cum s-a întâmplat şi cu cinematograful pentru care ne-am luptat cinci ani (…) Dacă vom obţine dreptul de proprietate prin cumpărare sau prin hotărâre de Guvern, eu sunt interesat de orice variantă legală de a obţine dreptul de proprietate pentru municipiu, pentru că vreau ca acolo să fie viaţă în clădirea aceea. Mă deranjează când văd clădiri care stau goale, orice nu se foloseşte se degradează şi trebuie găsită o soluţie (…) Eu sunt convins că va veni momentul în care acea clădire va fi a municipiului Sfântu Gheorghe şi va intra în circuitul cultural al oraşului”, a mai spus Antal Arpad.
Casa de cultură a sindicatelor din Sfântu Gheorghe şi-a încetat activitatea în urmă cu aproape trei ani, după ce Primăria i-a blocat conturile pentru datorii.
O analiză postprivatizare făcută în urmă cu câţiva ani de Camera de Comerţ şi Industrie Covasna a relevat că majoritatea întreprinderilor de stat din judeţ trecute în portofoliul unor firme private fie au dat faliment, fie au fost lăsate în paragină.
Până în 1989, judeţul Covasna a fost un reper în industria construcţiilor de maşini, mii de oameni lucrau în fabricile de aparataj auto, motoare electrice, cutii de viteze sau subansamble auto din Sfântu Gheorghe, care s-au închis pe rând. Ultima redută, Fabrica de Ţigarete din Sfântu Gheorghe, cu o tradiţie de peste 110 ani, a fost închisă în 2011. O parte dintre activele SC.Turism şi Agrement „Oltul”, privatizate de un om de afaceri braşovean, au fost lăsate în paragină şi cumpărate de Primăria Sfântu Gheorghe, printre acestea numărându-se baza de tratament de la Şugaş Băi şi Hotelul „Bodoc” din Sfântu Gheorghe, pe care autorităţile locale vor să îl reabiliteze începând de anul viitor şi să îl transforme într-un centru cultural, de afaceri şi spa.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES
. .
www.agerpres.ro