Este important de lămurit încă de la început că niciun business de găzduire web nu poate fi scutit complet de atacurile DDoS. Singura diferență, de altfel colosală, este că unele business-uri de web hosting se protejează mai bine decât celelalte.

 

Aici practic se face și departajarea clară când vine vorba de alegerea unor servicii de hosting în detrimentul altora. Acum revenind la atacurile DDoS, acestea au fost și sunt o mare problemă atât pentru gazdele web cât și pentru clienții ce dețin website-uri.

 

Atacurile DDoS – Cine este responsabil de protecție?

 

Atacurile DDoS nu au drept țintă doar infrastructura gazdei web, ci și rețelele în sine, cum ar fi lățimea de bandă pentru upload și DNS. Internetul propriu-zis stă la baza atacurilor de tipul DDoS, boții fiind mult mai puternici decât orice efort întreținut de gazdă împotriva lor.

 

Odată cu avansarea tehnologiei, a devenit foarte greu să deosebești boții de utilizatorii legitimi. De multe ori, simpli utilizatori au computer-ul virusat și nici măcar nu au idee despre asta, transformându-se în adevărate pericole DDoS.

 

De aceea, problema atacurilor DDoS nu mai poate fi atribuită unei categorii specifice cum ar fi gazdele web sau deținătorii unor pagini web, ci este o problemă generală a Internetului.

 

Cine plătește în cazul atacurilor DDoS?

 

O bună găzduire partajată restricționează în mod explicit sau implicit lățimea de bandă, CPU, RAM, chiar dacă clientul utilizează așa-numitul plan nelimitat. De ce? Ei bine, aceasta este o metodă prin care atât web hostingul, cât și site-urile ce utilizează serviciile de găzduire sunt protejate de posibilele atacuri.

 

În cazul în care nu există asemenea restricții, cum ar fi în cazul unor servicii VPS, utilizatorii pot fi taxați în urma atacurilor DDoS, fiind nevoiți să achite suma echivalentă serviciilor de suport sau lățimea de bandă mult mai mare.

 

Ceea ce este de reținut este faptul că, în cazul unui atac asupra site-ului tău, există repercursiuni pe scară mult mai largă, fiind afectată și compania de hosting și ceilalți clienți ai acesteia.

 

Să presupunem că site-ul tău este ținta unui atac DDoS. Cea mai ușoară modalitate de a reduce riscurile în această situație este ca gazda să-ți închidă site-ul web. Pare puțin cam nedrept, însă este o metodă utilizată frecvent.

 

Inițial, gazda își asumă cheltuielile aferente atacurilor, însă, tu în calitate de deținător al unui site targetat de atacatori, nu vei scăpa fără plată. Deși asta se întâmplă mult mai des în cazul utilizatorilor serviciilor VPS, nici cei din categoria celor de găzduire partajată nu fac excepție.

 

În cazul acestor atacuri, nu doar că tu în calitate de deținător al unei pagini web și client al unui furnizor de servicii de găzduire web, pierzi bani, ci pierzi și timp, nervi și potențiali clienți. Să nu mai amintim de profit și imaginea brandului.

Alegerea unei gazde ce oferă protecție împotriva atacurilor DDoS poate fi considerată un must al secolului XXI, nu doar o potențială opțiune demnă de luat în considerare.

 

Gazda & Clientul – Care sunt repercursiunile unui atac DDoS?

 

Cum am tot menționat mai sus, în urma atacurilor DDoS, nu doar una din părți are de suferit, ci ambele. Să ne imaginăm că este ca un tratat bilateral: și gazda și clientul sunt buni de plată și suportă consecințele.

 

Care sunt principalele conscințe ale atacurilor DDoS?

 

  • Timpii morți – Întregul server al gazdei este nefuncțional, la fel și website-ul tău în calitate de utilizator al serviciilor de web hosting.
  • Pierderea clienților – Atât gazda, cât și utilizatorii pierd bani, clienți, vânzări, profit din cauza acestor atacuri.
  • Scăderea veridicității – Nefuncționarea în parametri normali a website-ului tău sau a serviciilor de găzduire înseamnă clienți nesatisfăcuți și supărați de ambele părți – adică review-uri proaste.
  • Costuri & cheltuieli crescute – Gazda este nevoită să suporte costurile ridicate ale CPU și utilizării RAM crescute. În cazul clientului, dacă atacurile au avut loc din cauza site-ului său, trebuie să plătească pentru CPU și lățimea de bandă irosite.
  • Timp irosit, bani irosiți – În urma atacurilor, gazda trebuie să suporte cheltuielile operaționale mult mai mari – ingineri, suport clienți. Totodată, în acest timp, clienții își irosesc timpul așteptând sau căutând alte servicii de găzduire.

 

Concluzii

 

Atacurile DDoS sunt mai prezente în mediul online decât am crede sau ne-am dori. Deși nu pot fi evitate pentru totdeauna, există numeroase feluri prin care pot fi prevenite. Datoria furnizorilor de web hosting este să se asigure că pot oferi servicii de calitate clienților, iar datoria celor din urmă este să se asigure că își aleg furnizorul cu atenție și responsabilitate. Importanța protecției împotriva atacurilor DDoS poate fi cuantificată în bani, timp, performanță, vânzări și profit, atât pentru gazda web cât și pentru utilizatori. Cam multe de pierdut dacă nu ținem cont de acest aspect, nu?

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail