Ministerul Sănătăţii a elaborat Strategia de Dezvoltare a Asistenţei Medicale Primare pentru perioada 2012-2020 şi planul de acţiune ce vizează implementarea acesteia. La realizarea documentelor, Ministerul Sănătăţii a beneficiat de expertiza specialiştilor europeni de la Oxford Policy Management, printr-un proiect finanţat de Banca Mondială.

Potrivit unui comunicat de presă emis recent de Ministerul Sănătăţii, Strategia de dezvoltare a Asistenţei Medicale Primare urmăreşte asigurarea planificării, în următorii opt ani, a resurselor umane, prin crearea unui flux de medici de familie rezidenţi, dar şi prin crearea de posibilităţi pentru medicii tineri de a intra în sistem şi a deschide un cabinet de practică în medicina de familie. Totodată, se mai doreşte asigurarea unor metode de plată sustenabile şi promotoare de performanţă pentru cabinetele medicilor de familie, îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale din acest domeniu, precum şi îmbunătăţirea capacităţii organizaţionale în medicina de familie. Cele mai importante puncte ale strategiei sunt reprezentate de măsurile care se vor implementa pentru îmbunătăţirea accesibilităţii medicinei de familie în zonele rurale şi izolate.

Despre ideea înfiinţării cabinetelor de practică şi despre noutăţile aduse de Strategia de Dezvoltare, ne-a spus mai multe Preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Covasna, Lucia Şereş. Aceasta a precizat că şi în prezent există cabinete de practică, iar crearea de noi cabinete nu se face aşa, din senin. „Într-adevăr, sunt unele locuri deficitare, unde ar trebui să fie înfiinţate cabinete, şi unde e lipsă de medici.  Chiar asta se doreşte, să vină tineri în sistem”, ne-a spus doamna Lucia Şereş.  Potrivit acesteia, pe viitor se preconizează  ca medicii rezidenţi să înveţe mai mult în practică, la cabinetul medicilor de familie, şi nu în spital. „Se elaborează o nouă curriculă de pregătire pentru rezidenţi, care pot fi învăţaţi de  medici de familie, medici primari formatori, care  au făcut cursuri speciale de formare. În prezent, rezidenţii stau în spitale, fac stagii de spital, şi sunt lucruri pe care nu le mai folosesc pe urmă,  în practica lor”, a mai spus Preşedinta Asociaţiei Medicilor de de familie din judeţul Covasna.

Aceasta consideră că iniţiativa înfiinţării cabinetelor de practică este una binevenită, în anumite limite. Ca urmare, aceste cabinete de practică se pot înfiinţa  acolo unde există 3000 de pacienţi, sau şi peste 3000, pe lista unui medic de familie. Conform prevederilor din contract, numărul optim de pacienţi, pe care un medic de familie trebuie să îl aibă, este 1.800, maxim 2.200.

Din  comunicatul Ministerului Sănătăţii reiese că, la elaborarea documentelor s-a ţinut cont şi de alte studii realizate de către instituţii naţionale sau internaţionale,  în acest domeniu. Particularitatea o reprezintă faptul că acestea au fost realizate după vizite în mai multe zone cu dificultăţi în asigurarea acestor servicii  ca, de exemplu Tulcea, Vaslui, Teleorman, Botoşani, Delta Dunării, zona munţilor Apuseni, dar şi consultări cu toţi cei implicaţi.

(Ana Alina Costache)

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail