Clubul de dezbateri publice „Vox Populi” organizează săptămâna viitoare, la Sfântu Gheorghe, dezbaterea cu titlul „Imaginea <<celuilalt>> în mass – media”, având ca invitați doi jurnaliști cu multă experiență: Ambrus Attila, din Brașov și Marius Cosmeanu, din Târgu Mureș.
Evenimentul se înscrie în seria dezbaterilor publice lansate în urmă cu o lună de Clubul „Vox Populi” inițiat de profesorul universitar dr. Cziprián-Kovács Loránd și de președintele Clubului de Dezbateri din Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, sub tutela Extensiei Universitare „Babeş-Bolyai” din municipiu.
Clubul își propune să ofere un loc de dezbateri, deschis pentru toți cei interesați, un loc în care să se discute despre relațiile româno – maghiare, în care să se spună lucrurilor pe nume, fără a intra în polemici de tip politic, au spus cei doi inițiatori:
„<<Vox Populi>> este o inițiativă care a pornit la sfârșitul anului trecut (…); nu are nicio legătură cu politica, (…) nu este o inițiativă care ține de Partidul Național Liberal (PNL), ba chiar credem că nu este sub nicio formă o acțiune care să implice politicieni; poate vom avea și politicieni invitați la un moment dat, dar momentan vorbim de pe poziția de conferențiar universitar specializat în științe politice, la Universitatea „Babeş-Bolyai” și de pe poziția omului care de aproape zece ani de zile face dezbateri în România, conduce un club de debate și a organizat suficient de multe dezbateri publice, cu și pentru tineri, în așa fel încât să facem pasul mai departe și să inițiem un club care să fie deschis pentru toată lumea și să avem subiecte în care să nu existe atât de multe prejudecăți și tabuuri, ba chiar să le punem deschis pe masă (…); nu ne dorim să reinventăm roata, dar am vrea să multiplicăm această roată care ar trebui să se învârtă în ceea ce înseamnă comunicarea româno- maghiară, comunicare esențială, credem noi, în această zonă, dar și în întreg Ardealul (…)”, a explicat Mădălin Guruianu
„Ideea de bază este să vorbim deschis despre relațiile româno- maghiare (…), fără a intra într-o polemică de tip politic sau politicianistă (…). Cei de la Facultatea de Științe Politice și Administrative (n.r. din cadrul Extensiei Universitare „Babeş-Bolyai” din municipiu), adică autoritatea noastră tutelară, ne sprijină în acest demers (…)”, a completat prof. dr. Cziprián Loránd.
Dezbaterile se vor derula după regulile celor academice lunar, în prezența unor invitați cu diverse ocupații.
O nouă ediție a dezbaterilor – cea de-a doua – se va derula săptămâna viitoare, marți, 24 februarie (a.c.), în incinta clădirii UBB – Sfântu (la etajul II, în Amfiteatrul „Bibo”), de la ora 18.00. La eveniment sunt invitați doi jurnaliști cu foarte multă experiență – Ambrus Attila, fost președinte al Uniunii Jurnaliștilor Maghiari din România și redactor șef al al săptămânalului „Brassói Lapok” și jurnalistul Marius Cosmeanu, din Târgu Mureș – care scrie frecvent în „România Liberă” și care a avut foarte multe intervenții pe tema conviețuirii româno – maghiare, au spus organizatorii.
„Propunem ca invitați pentru a doua dezbatere de tip <<Vox Populi>> (…), doi jurnaliști de excepție, credem noi, sau oricum, extrem de calificați pentru a vorbi despre problema aceasta legată de <<Imaginea celuilalt în mass-media>>. Este vorba despre Ambrus Attila, fost președinte al Uniunii Jurnaliștilor Maghiari din România, o persoană potrivită să vorbească despre tot ceea ce ține de această conotație a amplificării sau a reducerii unor potențiale conflicte reflectate în media maghiară sau în media de limbă română; ne face mare plăcere că vine alături de noi, fiind unul dintre primii semnatari ai acelui manifest care propunea ideea de dezbateri <<Vox Populi>>. Cel de-al doilea invitat al nostru este Marius Cosmeanu, un jurnalist din Târgu Mureș care scrie frecvent în <<România Liberă>> și care a avut foarte multe intervenții pe tema conviețuirii româno – maghiare. Noi am avut bucuria să-l cunoaștem pe Marius Cosmeanu acum câțiva ani, când a venit să dezbată în cadrul unor serii de dezbateri pe care le-am organizat împreună cu Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR); el a fost în Sfântu Gheorghe alături de Cristian Pârvulescu, președintele de la <<Pro Democrația>>, într-o dezbatere foarte frumoasă (…). Ne-a plăcut foarte mult de atunci, am apreciat atât echilibrul, cât și determinarea de a vorbi constant despre subiectele care țin de conviețuirea româno – maghiară; astfel că era una dintre țintele noastre la seria de dezbateri <<Vox Populi>> . Noi credem că este un partener de dialog extrem de interesant”, a explicat Mădălin Guruianu.
Potrivit acestuia, dezbaterea dintre cei doi invitați va fi moderată pe modelul primei dezbateri (ce a avut loc în luna ianuarie), de domnul prof. dr. Cziprián Loránd, care va asigura și partea de traducere.
„Vom păstra exact aceleași reguli ale dezbaterilor academice, dar ne vom încadra în timp de data aceasta, promitem (…), fiecare dintre vorbitori va avea opt minute, pe ceas (…) și după aceea așteptăm întrebările din partea publicului, care nu ar trebui să depășească un minut. Fiecare dintre invitați va răspunde cum va dori la acele întrebări, pe scurt, și la sfârșit vor avea din nou la dispoziție în jur de cinci minute de concluzii”, a mai spus Mădălin Guruianu.
În ceea ce privește subiectul dezbaterii de luna aceasta, prof. univ. dr. Cziprián-Kovács Loránd a declarat că acesta a fost inspirat de o teză de doctorat foarte interesantă, susținută în urmă cu câțiva ani la UBB, pe tema modificărilor limbajului jurnalistic în presa scrisă, apărute în perioada dintre 1988 și 2012.
„Ideea a plecat de la o teză de doctorat susținută acum, cred, vreo 2-3 ani de zile, când un coleg de-al nostru de la Universitate a susținut o teză de doctorat cu titlul <<Modificări ale limbajului jurnalistic în mass – media maghiară>> (…). Teza de doctorat este una extrem, extrem de interesantă (…). Cu mare părere de rău trebuie să vă spun că încă nu s-au găsit bani pentru publicarea acestei teze de doctorat care este fenomenală”, a spus prof. univ. dr. Cziprián-Kovács Loránd, care a precizat că o să aflăm mai multe despre acea teză de doctorat, în premiera dezbaterii.
**
Prima dezbatere organizată de Clubul „Vox Populi”, pe tema sărbătorilor, a avut loc în incinta clădirii UBB- Sfântu Gheorghe, (la Amfiteatrul ”Bibo”- etajul II), în luna ianuarie (a.c.). În cadrul acesteia, au fost prezentate discursuri interesante și s-au spus lucrurile pe nume, au spus cei doi inițiatori ai Clubului „Vox Populi”.
„Cred că ușor, ușor începem să facem pași și în această direcție a nebătutului cu pumnul în masă, ci a dezbaterilor calme, cu argumente, în care nu jignirile sau lucrurile pe care nu le înțelegem deloc unul pe celălalt ar trebui să domine”, a spus Mădălin Guruianu.
. .
Acesta a precizat că o echipă a TVR 2 și-a arătat intenția de a realiza o emisiune specială având ca subiect dezbaterile organizate de Clubul „Vox Populi”: ”Cele două agenții de știri, și cea română și cea maghiară, vor să transmită imediat după eveniment tot ceea ce se discută acolo, iar la cea de-a doua ediție a dezbaterii, redacția de limba maghiară de la TVR 2 se va deplasa cu o echipă de la <<Maghiara de pe 2>>, deoarece (…) vor neapărat să facă o emisiune specială pe această temă a dezbaterilor de tip <<Vox Populi>>”, a mai spus Mădălin Guruianu.
Ana Alina Costache