Aproximativ 200 de saci de deșeuri au fost colectați ieri, în cadrul unei acțiuni de igienizare a cursului de apă în satul Araci, din comuna Vâlcele, la care au participat circa 100 de persoane, reprezentanți ai diverse instituții, dar și elevi.
Acțiunea a fost derulată la inițiativa Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna și în parteneriat cu Garda de Mediu –Covasna, Primăria Vâlcele și școala „Romulus Cioflec” din Araci.
„A fost o acțiune de igienizare a cursului de apă. Noi acțiuni din acestea am mai avut, dar acum am dorit să facem o acțiune comună cu Primăria – care, la rândul său, a angrenat școala din localitate- întrucât ni s-a părut foarte important să aducem școlile (în vederea responsabilizării copiilor cu privire la protecția apei și a mediului, în general – n.r.) (…)- iar la acțiune a participat și Garda de Mediu, împreună cu noi. Noi vom continua aceste acțiuni de igienizare a cursurilor de apă. Peturile și în special masele plastice creează o mare problemă (…), formează blocaje, creează un aspect urât și sunt o problemă. ”- a declarat, ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, directorul SGA Covasna, Ioan Ilaş. Potrivit acestuia, la acțiune au participat în jur de 100 de persoane.
„Au fost aproape 100 de persoane, dintre care foarte mulți copii, iar acest lucru este, după mine, un lucru îmbucurător. Conducerea școlii de acolo le-a făcut elevilor educație ecologică, a fost frumos și sunt de felicitat pentru modul în care s-au organizat. Noi am fost cu inițiativa, iar ei s-au organizat frumos, și participarea a fost foarte bună! S-au strâns aproape 200 de saci de deșeuri pe porțiunea aceea. Acțiunea a avut succes și vom continua”- a spus directorul Ioan Ilaș.
Viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolaie Cucu, a declarat, la rândul său, că acțiunea a fost o reușită:
„Ne bucurăm că la inițativa domnului director al SGA Covasna, împreună cu Școala Gimnazială Romulus Cioflec – Araci, cu reprezentanți ai Gărzii de Mediu –Covasna, reprezentanți ai Primăriei, cadre didactice, am început o acțiune, zic eu, reușită, de ecologizare a pârâului Vâlcele, începând de la intrarea în satul Araci și până spre centru, acțiune în cadrul căreia au fost adunați în jur de 200 de saci de deșeuri (…).A fost o acțiune reușită. (…)”- a spus viceprimarul Nicolaie Cucu.
Acesta a menționat că este foarte important ca oamenii să fie conștienți de cât de importantă este protejarea mediului înconjurător.
„Eu zic că prin asemenea acțiuni cred că îi putem responsabiliza pe cetățeni cu privire la importanța de a trăi într-un mediu curat. Foarte mulți vin, beneficiază de aceste zone frumoase, locuri frumoase care ne înconjoară, vin la picnic și unii dintre ei uită că la plecare trebuie să lase locul curat. (…) Sigur, sunt și excepții. Între Vâlcele și Araci există o porțiune unde vin câțiva cetățeni de ani de zile, au un loc anume unde vin și se simt bine, și am observat că de fiecare dată lasă locul impecabil, că nici nu îți dai seama că acolo au fost oameni. Lasă curat, curat, curat! (…).” – a mai spus viceprimarul Nicolaie Cucu.
Tot ieri, în comuna Vâlcele au fost plantați 100 de puieți de molid, în cadrul proiectului „Rădăcini din adâncuri spre înalturi”, inclus în Programul Național pentru aniversarea Centenarului. Proiectul realizat de Instituția Prefectului –Județul Covasna, împreună cu Asociațiunii „Astra”- Despărțământul Covasna-Harghita, Direcția Silvică Covasna și autorități locale, a adunat ieri, la debutul său, numeroase persoane care au contribuit la plantarea puieților.
Viceprimarul Nicolaie Cucu a transmis mulțumiri tuturor instituțiilor și entităților implicate în cele două acțiuni – de igienizare a cursului de apă și de plantare de puieți:
„Mulțumesc, pe această cale, tuturor instituțiilor și entităților din județ (…) care au participat la acțiunile derulate astăzi. Toți cei care au participat astăzi la plantare și la igienizare, au făcut o faptă extraordinară și pentru ani, pentru generații. (…)” – a spus viceprimarul Nicolaie Cucu.
Ana Ciorici Costache