15 tineri din Regiunea Centru, dintre care cinci din județul Covasna au primit finanțare europeană pentru demararea unei activități pe cont propriu, în cadrul proiectului Start –up 2014”.

Proiectul „Start-up 2014! O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în regiunile Centru și Nord – Est”, inițiat de Asociația pentru Educație în Afaceri (Exino) București și derulat în parteneriat cu Asociația Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Covasna (ASIMCOV), S.C. Dal Consulting S.R.L Iași, SC Resources Development & Ideas SRL București și SC Arknet Trading Services SRL București a fost lansat în primăvara acestui an, și se apropie de final.

Proiectul a urmărit dezvoltarea competențelor antreprenoriale ale persoanelor care au vârsta peste 18 ani din regiunile Centru și Nord – Est și creșterea ratei de ocupare.

În acest sens, s-au derulat diverse activități, printre care: organizarea unor cursuri gratuite de formare pentru 400 de persoane, 200 fiind din Regiunea Centru, asigurarea unor programe de consiliere/ asistență/ sprijin, seminarii regionale.

Totodată, în cadrul proiectului  a fost organizat un concurs de idei de afaceri, la finalul căruia au fost selectate 40 de planuri de afaceri – 25 fiind din Regiunea Nord- Est și 15 din Regiunea Centru, care au fost susținute financiar cu o subvenție de maxim 25.000 de euro.

Directorul executiv al Asociaţiei întreprinzătorilor mici şi mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV), Vajda Lajos, a declarat că în cadrul acestui proiect, cinci tineri din județ au primit finanțare și au reușit astfel să își deschidă o afacere, domeniile de activitate fiind diverse. Spre exemplu, una dintre firme oferă servicii de cazare de tip hostel; o firmă are ca obiect de activitate producția de grinzi ornamentale; altă firmă este înființată în domeniul industriei prelucrătoare mecanice (oferind servicii de programare CNC); o firmă a fost înființată în domeniul balenoturismului, iar alta în domeniul kinetoterapiei.

Vajda Lajos a menționat că acești tineri au luat în calcul potențialul Regiunii: „Eu consider că, cel puțin în ceea ce ne privește, proiectul este o reușită! (…) Ceea ce mi-a plăcut în acest proiect a fost faptul că a avut o abordare regională, promovând relațiile între două regiuni. Dezvoltarea nu este posibilă fără a fi luat în calcul potențialul Regiunii și dacă nu se ia în considerare strategia de dezvoltare a Regiunii, iar proiectele finanțate au avut în vedere aceste aspecte (…). Beneficiul major adus prin acest proiect județului Covasna constă în faptul că se formează o echipă a tinerilor, pe care putem să ne bazăm. Acest lucru este cel mai important: să se formeze echipe compuse din tineri care să aibă o altă abordare și să dezvoltăm și să luăm în considerare potențialul Regiunii!”, a declarat directorul executiv al ASIMCOV, Vajda Lajos.

Bazându-se pe potențialul Regiunii și-a conceput și Mátyus Enikő (din Sfântu Gheorghe) planul de afaceri, în cadrul acestui proiect. Tânăra, una dintre câștigătoarele concursului de idei și a finanțării acordate în cadrul proiectului, și-a deschis o firmă prin care dorește să contribuie la readucerea în atenție a potențialului balneoturismului și să se implice în dezvoltarea acestuia, la nivelul Regiunii Centru: „Firma pe care am înființat-o se numește <<SC Tourism Evolve Srl>> și se va ocupa de fapt de întocmirea unor studii privind dezvoltarea Regiunii, prin turism. De fapt, eu doresc să identific probleme ale unor stațiuni balneoturistice  din Regiunea Centru și apoi să întocmesc pachetul de soluții (…). Pur și simplu doresc să fac oamenii să înțeleagă cât de importante sunt resursele naturale și să le valorificăm în mod sustenabil. Eu mă voi ocupa și de managementul clusterului balneoturistic <<Transylvania>> (…). Cred că balneoturismul este viitorul, cred că trebuie să introducem inovația în domeniile tradiționale”, a spus Mátyus Enikő.

Tânăra spune că participarea la acest proiect a ajutat-o foarte mult:

„Câștigarea acestei finanțări m-a ajutat să îmi creez o echipă. Fără echipă nu puteam să am această activitate. Acest proiect m-a ajutat foarte mult! Fără acest sprijin mi-ar fi fost mult mai greu. În plus, sunt într-un mediu perfect, aici. în InnoHub (n.r, – spațiul de lucru deschis la Incubatorul de Afaceri, unde tinerii se întâlnesc cu specialiști din diverse domenii și beneficiază de consiliere din partea acestora). Avem mentori, avem ajutor și putem să facem lucruri frumoase împreună, împreună putem ajunge departe. De aceea și spunem de foarte multe ori: <<Dacă vrei să te grăbești, du-te singur, dar dacă vrei să ajungi departe, hai să mergem împreună!>>. Acest proiect m-a schimbat. m-a făcut să fiu mereu în acțiune, să văd conexiuni peste tot, să nu văd doar aspecte ale domeniului meu, ci să privesc multidisciplinar. Acum văd total altfel lucrurile! ”, a spus Matyus Eniko.

Conferință dedicată proiectului, la Sfântu Gheorghe

Ieri, la Sfântu Gheorghe, s-a desfășurat conferința finală dedicată proiectului.

Președintele ASIMCOV, Bagoly Miklós-Levente, a declarat că, în opinia sa, proiectul este de succes:

„Îmi pare bine că am reușit să ducem la bun sfârșit acest proiect și sunt fericit că echipa <<ASIMCOV>> a reușit să facă din acest proiect un real succes (…)! Mulțumesc colegilor, mulțumesc celor de la <<EXINO>>, mulțumesc echipei <<ASIMCOV>>!”, a spus Bagoly Miklós-Levente.

Președintele Asociației <<Exino>>, Răzvan Gavrilescu, le-a mulțumit tuturor celor implicați în proiect, și i-a felicitat pe tinerii câștigători ai finanțării oferite în urma concursului de afaceri:

„Consider că a fost o provocare imensă pentru toți, a fost un proiect dificil, un proiect cu o complexitate ridicată și cu un termen foarte scurt de realizat, ceea ce face mult mai valoros rezultatul pe care am reușit să îl obținem împreună, toți cei implicați în acest proiect, atât cei din echipa de management, cât și cei din echipa de implementare; atât partenerii noștri din zona Centru și doresc să îi mulțumesc în special lui Vajda Lajos și echipei sale pentru tot efortul pe care l-au depus pentru reușita acestui proiect și ne bucurăm că ați fost alături de noi, la fel (n.r. – le transmit) și colegilor, partenerilor de la Iași. Vreau să vă felicit pe voi, cei care ați câștigat concursul de idei de afaceri și v-ați înființat aceste întreprinderi (…). Oricând puteți apela la noi pentru un sfat, pentru o idee!”, a declarat președintele Asociației „Exino”.

La rândul său, managerul de proiect, Radu Ionescu, a mulțumit tuturor celor implicați: „Mulțumesc tuturor pentru efortul depus, pentru interesul dat pentru tot ceea ce s-a întâmplat în acest proiect, pentru că nu a fost deloc ușor și sperăm ca și pe viitor să inițiem astfel de proiecte, ca să mergem mai departe, atât în dezvoltarea noastră, cât și a altora (…). Sperăm ca în continuare să facem alte lucruri, la fel de interesante și utile!”, a declarat Radu Ionescu.

Consiliere, sprijin în viitor, prin hub

Directorul executiv al ASIMCOV, Vajda Lajos, a menționat că tinerii implicați în proiectul „Start-Up 2014” vor fi sprijiniți în continuare, ei putând fi consiliați atât în cadrul Incubatorului de Afaceri din Sfântu Gheorghe, ci și în cadrul hubului înființat în incinta acestuia, pe parcursul implementării proiectului: „Vom colabora în continuare cu cei cinci tineri antreprenori (…). În paralel cu acest proiect, am înființat hub-ul, în cadrul Incubatorului de Afaceri. Acest hub asigură un spațiu pentru întâlnirea celor care au participat la acest proiect, dar nu numai. Deci, reușim prin Incubatorul de Afaceri și prin hub să asigurăm mai departe consiliere, consultanță. Tinerii vor putea avea contact cu specialiști din domeniu, cu mentori, cu membri ai clusterelor ce au sediul la Incubatorul de Afaceri și nu numai”, a declarat directorul ASIMCOV, Vajda Lajos.

Acesta a explicat că huburile sunt locaţii în care se „nasc“ idei, în care tinerii se întâlnesc cu specialiști din diverse arii de activitate, locații în care oameni deschiși spre cooperare sunt aduși laolaltă în scopul de a-și transforma ideile în realitate și de a contribui la dezvoltarea anumitor domenii.

În cadrul hubului din Sfântu Gheorghe, sunt abordate domenii precum: energia verde, industrii creative, turism- balneoturism, stil de viață sănătos, toate acestea fiind legate și de o componentă IT.

***

Proiectul „Start-up 2014! O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în regiunile Centru și Nord Est” este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 3 „Creșterea adaptabilității lucrătorilor și a întreprinderilor”, Domeniul major de intervenție 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale”, valoarea totală eligibilă fiind de 8.806.367 lei.

Informații suplimentare pot fi aflate accesând site-ul www.exino.ro sau pagina de Facebook – ”O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în Centru și Nord Est”.

 

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail