Cine nu cunoaşte impresionanta legendă a lui Icar (Icarus), fiul lui Dedal, un personaj mitologic prezentat de Publius Ovidius Naso în cartea a VIII-a a „Metamorfozelor”?

  . .      trifoi-2016-7-ani-silviu-foto-2Sursa Wikipedia ne prezintă un rezumat al acestei legende astfel: „Icar împreună cu tatăl său Dedal au construit labirintul din Creta, în care regele Cretei, Minos, îl inchisese pe Minotaur. Bănuiţi că ar fi contribuit la fuga lui Tezeu, care venise să ucidă Minotaurul, după încheierea lucrării, au fost închişi în labirint de către Minos. Pentru a scăpa, au făurit nişte aripi din pene şi ceară, apoi au zburat din labirint. Fascinat de frumuseţea înălţimilor, Icar s-a apropiat prea mult de soare, în ciuda sfatului tatălui său. Helios, invidios că oamenii zboară, a dat o căldură puternică, ceara topindu-se, iar Icar a căzut în apele Mării Egee, în apropierea unei insule, lovindu-se de stânci şi murind. De atunci acea parte a mării şi insula îi poarta numele”.

     De fapt, această atracţie atavică a lui Icar reprezintă visul dintotdeauna al omului, de a zbura şi a ajunge la cer, şi în acest vis este cuprinsă şi setea de absolut sau contopirea cu infinitul şi divinitatea. În visul lor, Icar şi Dedal au înţeles că pentru a zbura este nevoie de aripi. Dacă în acele timpuri de demult ştiinţa omului nu avea această posibilitate, în zilele noastre visele devin realitate cu repeziciune. Azi cerul de deasupra noastră este mereu brăzdat de zborurile aeronavelor de tot felul care transportă mii de „icaruşi” în cele mai îndepărtate colţuri ale planetei, lucru pe care legendarul Icar nici nu-l putea visa; el se gândea doar la un zbor simplu, în care să devină personaj. Ştiinţa modernă a îndeplinit până şi această dorinţă modestă, căci ce altceva este zborul cu deltaplanul sau parapanta decât împlinirea visului lui Icar?!

     Omul cu gândirea lui a mers mult mai departe; el nu mai vrea să se târască pe pământ ca melcul. De aceea a construit şosele şi a inventat mii de tipuri de maşini, cu ajutorul cărora se deplasează mult mai rapid dintr-un loc în altul. Dar omul se grăbeşte mereu şi vrea lucruri noi, pe care le şi obţine, căci capacităţile sale intelectuale s-au dezvoltat exponenţial. Dintre ultimele sale invenţii am dori să aducem în atenţia cititorilor una la care oamenii visau mai demult: maşina zburătoare.

     Dintr-un articol semnat de Anca Olteanu, apărut în 30 octombrie 2016 (sursa Mediafax), aflăm că Uber a anunţat „posibilitatea fabricării unor maşini zburătoare pentru navetiştii care circulă pe autostrăzile aglomerate” (CNN): „Compania consideră că în zece ani va putea construi o reţea de maşini electrice zburătoare, la un preţ accesibil, care vor decola şi vor ateriza vertical şi vor avea o viteză de 322 de kilometri pe oră”.

     Desigur, acest proiect ambiţios nu se va realiza cât ai bate din palme, pentru că el implică nu doar posibilitatea tehnică, ci şi legislaţia existentă privind zborurile. De aceea specialişti recomandă pacienţă, după cum reiese din articolul menţionat: „Experţii sugerează, însă, răbdare. „Este minunat că avem aceste idei, ne obligă să începem să gândim diferit. Vom ajunge, la un moment dat, la acel nivel, aproape cum am văzut în desenele animate. Realitatea este, însă, că nu va fi la fel de repede sau de optimist precum sugerează documentele”, spune Ali Bahrami, vicepreşedintele pentru aviaţie civilă la Asociaţia Industriilor Aerospaţiale”. Pentru mai multe detalii sugerăm cititorilor să acceseze sursa indicată.

     Ceea ce am dori noi să subliniem nu este numai dorinţa sau visul omului, ci şi curiozitatea, ambiţia şi voinţa de a depune efortul necesar pentru împlinirea visului. Din nefericire, ca orice nouă descoperire ea va atrage nu doar fiinţele altruiste, care îşi pun munca în slujba omenirii, ci şi spiritele malefice, care luptă pentru împlinirea răului şi răspândirea lui pe pământ, căci lupta contrariilor va exista mereu.

     Aşa că, dragi cititori, nu fiţi prea nerăbdători, că s-ar putea să vă treziţi cu un icar modern aterizat pe balcon să vă fure rufele puse la uscat sau cu membrii vreunui clan aterizând cu maşina zburătoare în curtea spaţioasă a vilei dumneavoastră, pentru a vă „curăţa” casa când plecaţi în concediu în Insulele Baleare…                                                                 

                                                                                                                                 Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail