Festivalul de Colinde şi Obiceiuri de iarnă  „Crăciunul la români”,  organizat de  Fundaţia Mihai Viteazul”,  a debutat ieri, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, cu primul  din seria celor 4 miniconcerte de colinde, care a fost susţinut de preşcolarii de la  Grădiniţa „Pinocchio”, împreună cu educatoarele  Sanda Cătălina, Ramona Crăcuţ şi Cornelia Dodan,  precum şi cei de la Grădiniţa ,,Napsugar” care i-au încântat pe cei prezenţi cu colindele învăţate de la educatoarele Rodica  Răileanu, Corina Chira Antohi, Anca Florian şi Anca Truţă.

 “Prin acţiunile care alcătuiesc această ediţie, ne străduim să aducem în sufletele şi viaţa locuitorilor judeţului o atmosferă specifică sărbătorilor de iarnă, din Ajunul Crăciunului până la Bobotează, să ne bucurăm şi să colindăm împreună, cei mici şi mari, invitaţi şi spectatori, să coborâm în inimile noastre  o pace şi linişte neîntrerupte de răutaţile vremurilor. De asemenea, fiecare ansamblu, grup folcloric îşi va prezenta portul popular, atât de frumos şi reprezentativ pentru poporul nostru, folosit cu mândrie la lucru sau în zile de sărbătoare. Încercăm să revitalizam această mândrie şi propunem spectatorilor să caute în lada de zestre a bunicilor, sau a părinţilor  un costum, o iie, o fotă, un pantalon şi o cămaşă pentru ca, în egală măsură, gazde şi invitaţi  să putem spune că am făcut ceva în folosul neamului românesc” a  declarat  preşedinta Fundaţiei Mihai Viteazul, Maria Peligrad, la  debutul celei de a XXIII-a ediţii a Festivalului de Colinde şi Obiceiuri de iarnă.

      După încă trei zile în care preşcolari, şcolari şi liceeni din Sfântu Gheorghe  ne vor colinda în Catedrala Orodoxă, începând cu ora 16,  vineri, 13 decembrie,  la ora 18.30, după Slujba Sfântului Maslu, vor susţine un concert de colinde Corala LIRA din Botoşani şi Ansamblul COLINDA din satul  Măţău, comuna  Mioarele, judeţul  Argeş.

Cuvinte de suflet de la Corala LIRA din Botoşani

Despre  Corala “LIRA” din Botoşani,  înfiinţată de Asociaţia Culturală „Sinapse”, care este formată din amatori şi profesionişti, uniţi de dragostea pentru muzică şi frumos,  ne-a scris câteva rânduri  prof. Dragoş Boicu: “ Ne străduim să promovăm specificul naţional, compozitorii locali, să bucurăm şi să înfrumuseţăm sufletele oamenilor cu orice prilej şi în orice loc.   Venim la a XXIII-a ediţie a Festivalului de colinde şi obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”  din Sfântu Gheorghe motivaţi şi de genialele meditaţii:   „Muzica este o lege morală. Ea dă suflet universului, aripi gândului, farmec tristeţii şi tuturor lucrurilor, veselie şi viaţă. Ea este temelia ordinii, ea înalţă pe om spre tot ce e bun, drept şi frumos.”- Platon;    ” Toate popoarele care au o tradiţie, au o muzicalitate a lor… Cu cât talentele vor deveni mai numeroase, cu atât viitorul muzicii româneşti va fi mai strălucit.”- Enescu.

     Corala „LIRA” a susţinut numeroase concerte în colaborare cu Tudor Gheorghe şi Filarmonica de Stat Botoşani, la Botoşani,  Iaşi, Suceava, Bacău, Roman, Piatra Neamţ, concerte susţinute, de- lungul a doi ani, în colaborare cu soliştii Constantin Florescu, Veronica Anuşca, Costel Busuioc şi aceeaşi Filarmonică. Palmaresul nostru cuprinde foarte multe apariţii la postul local de televiziune-TELE-M- şi participări la  festivaluri:    Festivalul „Marţian Negrea”, Valea Viilor- Sibiu, în prezenţa I.P.S. Mitropolitul Ardealului, Laurenţu Streza,    Festivalul Naţional- concurs de muzică religioasă ortodoxă „Buna -Vestire”- Fundu- Moldovei- Suceava – 2012 (premiul I),   Festivalul-concurs de muzică sacră „Cu noi este Dumnezeu”- Soroca- Republica Moldova- 2012 (premiul I).    Aşteptăm cu nerăbdare şi emoţie întâlnirea cu publicul  din Sf. Gheorghe la Catedrala Ortodoxă, vineri 13 dec. 2013, ora 18,30 şi la Spectacolul de Gală de sâmbătă 14 dec. 2013, ora 15, la sala Arta a Teatrului Andrei Mureşanu. Ne dorim ca, împreună, prin cântecele noastre să ne bucurăm de cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, Naşterea Domnului Nostru Iisus Hristos. La mulţi ani tuturor!”

 

Ansamblul COLINDA din satul  Măţău

 

A venit Crăciunul, praznic luminat

Ş-am pornit colinda, că-i de colindat.

 “Venim la Sfântu Gheorghe, să fim alături de d-voastră, că ne-aţi devenit dragi prin exemplul de bună credinţă, profesionalism şi trudă, pentru binele sufletului român, la venirea sărbătorilor Crăciunului.  Venim pentru a fi împreună în rostire şi cântec, în datini şi obiceiuri, să ne bucurăm că suntem fraţi creştini”  a menţionat   prof. Cezar Neacşu, reprezentantul Ansamblului „Colinda”-sat Măţău, comuna Mioarele, judeţul Argeş, care ne-a trimis şi următorul colind:

”DIN CER SENIN

 Din cer senin, un cor divin

 Se-aude lin cântând.

 Păstori cu har pe culmi apar

 Albi miei în dar ducând.

O stea din zări, veghind cărări

Spre depărtări arzând,

Conduce magi cu daruri dragi,

În albi desagi ducând.

Şi-un prunc plăpând, cu chipul blond

Sta surâzând,  tăcând.

…Din cer senin, un cor divin

Se aude lin, cântând.”

…şi Centrul Cultural Tupilati, jud. Neamt

“A venit Decembrie …Din cerul curat încep să vină zăpezile acoperind urmele nevrednice şi împodobind crengile arborilor. Parcă suntem chemaţi de Stăpânul-Unul Dumnezeu-la “Cina cea Mare” a Sărbătorilor de Iarnă care nicăieri nu sunt mai curate decât într-o comunitate de români din Sfântu Gheorghe, jud. Covasna. Ca în fiecare an, la mijlocul lui Decembrie, are loc sub genericul Festivalului “Crăciunul la Români” o celebrare a românismului, a tradiţiilor de iarnă ale poporului nostru. Şi astfel, într-un cadru deosebit am participat pentru a 9-a oară la acest festival cu un grup de Datini şi Obiceiuri de Iarnă, şi mă bucur că am fost invitaţi la această manifestare să uităm câteva zile de problemele care ne macină în fiecare zi. Împreună cu publicul din Sf. Gheorghe am simţit că suntem o comunitate unită pentru că numai unirea ne face să parcurgem uşor aceste drumuri dificile. Atâta suflet şi seriozitate puse de organizatorii festivalului nu am văzut la niciun festival la care am participat în altă parte.  Felicitari d-nei prof. Maria Peligrad, felicitări tuturor colaboratorilor  Fundaţiei “Mihai Viteazul” pentru organizarea deosebită a acestei manifestări. Mulţumiri deosebite publicului care ne-a primit făcându-ne o mare cinste. Am învăţat un singur lucru pe timpul participării la acest festival, că românii creştini, indiferent pe ce meleaguri sunt, nu trebuie să uite niciodată care ne este obârşia şi care ne este credinţa în Dumnezeu.  Sărbătorile sunt aproape, de aceea doresc celor ce citesc aceste rânduri să se bucure pe deplin de aceste zile deosebite, alături de familiile lor” ne-a scris Romică Leonte,  directorul Centrului cultural Tupilati, judeţul Neamţ.

Parada portului popular şi spectacole de gală

Festivalul continuă sâmbată, 14 decembrie,  la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe unde va  avea loc un Tedeum, urmat de prezentarea grupurilor de colindători (o parte) şi apoi de o paradă a portului popular, până în Piaţa Mihai Viteazul. Aici,  invitaţii vor susţine un scurt program de colinde, după care vor colinda la instituţii: Prefectura, Consiliul Judeţean („La acest moment al sosirii colindătorilor începem să ne gândim serios că vin sărbătorile”- Mirela Vojcek), societăţi comerciale. Spectacolul de Gală se va desfaşura la Sala Arta a Teatrului ”Andrei Mureşanu”, începând cu ora 15. La festival participă formaţii din Sf. Gheorghe, din toate zonele judeţului Covasna, precum şi din judeţele Argeş, Bacău, Harghita, Neamţ. A doua zi, duminică, vor avea loc concerte în Parohii ortodoxe: Ansamblul ”Colinda”  va concerta la Covasna la ora 11,30 şi la ora 13 la Spitalul de Cardiologie, iar seara va fi prezent la spectacolul de la Sita Buzăului.

Duminică, începând cu  ora 14.00, va avea loc un Spectacol de Gală la Casa de Cultură din Tg. Secuiesc susţinut de formaţii din zona Târgu Secuiesc, Covasna, Ansamblul din Tupilaţi, judeţul Neamt, Oneşti, judeţul Bacău şi Adriana Ilie.

 

Colinde, la Sita Buzăului

Duminică, 15 decembrie (a.c.) va avea loc Festivalul de Colinde de la Sita Buzăului. Evenimentul este organizat de Căminul Cultural, Consiliul Local şi Primăria Sita Buzăului.

Ajuns la cea de-a XIX-a ediţie, evenimentul va aduce anul acesta pe scena Căminului Cultural Sita Buzăului, aproximativ 480 de copii şi adulţi ce vor încânta publicul cu colinde, obiceiuri de iarnă şi cu dansuri populare.

Directorul Căminului Cultural, Daniel Neagoe, ne-a spus că la eveniment vor participa grupuri vocale şi invitaţi din judeţ, dar şi din afara acestuia.

„Toate şcolile din localitate au pregătit câte un program de aproximativ 15 minute. În afara celor din localitatea noastră vor veni copii din Valea Mare, din Barcani şi din Întorsura Buzăului. Ulterior, vom avea invitaţi de la Vâlcele, de la Barcani- grupul „Pădurenii”, din zona Întorsura- Asociaţia „Plai Întorsurean”; zona Sita- Ansamblul Brâuleţul şi Grupul „Siteanca”, iar invitat de onoare este Ansamblul Folcloric „Colinda”, din Argeş. Sunt bineveniţi toţi locuitorii din comună şi nu numai. Este un prilej bun şi plăcut pentru a audia colinde, pentru a vedea obiceiuri de iarnă şi, în final, o suită de dansuri din Făgăraş, pe care o prezintă Ansamblul „Brâuleţul” al Căminului Cultural”, a spus Daniel Neagoe.

 

Maria Graur, Ana Alina Costache

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail