Hrana şi cazarea persoanelor care au fost carantinate până acum în staţiunea Covasna, pentru limitarea extinderii noului coronavirus, au costat aproape un milion de lei, a declarat primarul oraşului, Gyerő József.

Potrivit acestuia, persoanele carantinate au fost găzduite iniţial în trei spaţii oferite gratuit de proprietari, dar întrucât numărul acestora a crescut, s-a apelat şi la un hotel din staţiune, care a oferit acest serviciu contracost.

„Iniţial, noi în staţiunea Covasna am avut trei structuri de cazare, respectiv un refugiu montan, centrul de pregătire profesională al Academiei de Studii Economice (ASE) din oraş şi cantonul Sistemului de Gospodărire a Apelor. Acestea au fost puse gratuit la dispoziţie, numai că nu au făcut faţă ca şi capacitate, pentru că numărul persoanelor aduse a fost foarte mare, la un moment dat depăşea 200 de persoane. Şi atunci a trebuit să facem un contract cu hotelul Dacia (…), dar aşa am făcut contractul că în momentul în care plăteşte Direcţia de Sănătate Publică, atunci o să virăm şi noi banii (…) E vorba de aproape un milion de lei, nu sunt cifre exacte, dar în mare vorbim de aproximativ această sumă pentru cazarea şi hrana carantinaţilor. Noi am prefinanţat mâncarea din bugetul local, pentru că niciun restaurant nu îşi permite să aştepte şi vom recupera  banii (…) Noi am făcut licitaţia pentru hrană, dar şi aşa a fost greu să găsim un restaurant. Vă daţi seama că nu ştiam dinainte nici câte persoane vor fi aduse, pentru câte persoane e nevoie de mâncare, iniţial am avut şase, peste o zi am avut zece şi după aia dintr-o dată 200 (…) Deci, undeva spre un milion de lei cu siguranţă va fi costul hranei şi cazării persoanelor carantinate”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul Gyerő József.

Potrivit datelor postate miercuri pe site-ul Prefecturii Covasna, de la începutul pandemiei în judeţ au fost efectuate 5.584 de teste şi au fost diagnosticate cu COVID-19 un număr de 230 de persoane.

În carantină instituţionalizată mai sunt la ora actuală 16 persoane, iar alte 1.246 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a precizat, miercuri, că în spital mai sunt internate doar 10 persoane cu COVID-19 şi două suspecte.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail