Hoţii de fier vechi au început să fure ţevile metalice din subteran.
Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva, a declarat miercuri că mai multe asociaţii de proprietari au semnalat faptul că unele persoane efectuează săpături pe teritoriul oraşului pentru a scoate din pământ canalele termice, respectiv ţevile metalice folosite pe vremuri pentru alimentarea cu căldură şi apă caldă a blocurilor din Sfântu Gheorghe, susţinând că au acordul primăriei.
Sztakics Eva a subliniat că aceste ţevi se află în continuare în proprietatea municipalităţii chiar dacă centralele termice au fost scoase din funcţiune, iar autorităţile locale nu au dat nimănui aprobare pentru a le dezgropa şi valorifica la fier vechi.
„Vrem să dezminţim acest lucru şi să informăm asociaţiile de proprietari că noi nu am dat niciun fel de aprobare, iar cei care sapă o fac clandestin, nu s-au înţeles în niciun fel cu primăria”, a declarat Sztakics Eva.
Furturile de fier vechi s-au înmulţit în ultima perioadă în judeţul Covasna, devenind pentru multe persoane un mijloc de subzistenţă.
Nu cu mult timp în urmă o patrulă de siguranţă publică din Sfântu Gheorghe a surprins un bărbat în vârstă de 48 de ani în timp ce încerca să valorifice un capac de canal la un centru de colectare a fierului vechi. În urma verificărilor, poliţiştii au concluzionat că acesta fusese luat din faţa unui bloc din municipiu. Alţi doi bărbaţi din Sfântu Gheorghe au fost prinşi în flagrant în timp ce încercau să fure capacul metalic al unui container de gunoi.
De asemenea, poliţiştii covăsneni au identificat mai multe persoane care în mod repetat au furat fier vechi din centralele termice dezafectate aparţinând Primăriei Sfântu Gheorghe, precum şi doi cetăţeni din comuna Băţani care au încercat să sustragă piese de pe maşina unei societăţi comerciale cu scopul de a le valorifica la un centru de colectare.
În toiul iernii, un tânăr din localitatea Căpeni a profitat de lipsa de acasă a unui consătean şi i-a furat soba metalică, a făcut-o bucăţi şi a vândut-o la fier vechi.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES