Primarul comunei Breţcu, Dimeny Zoltan, se numără  printre acei edili care nu se plâng de greutăţile pe care le întâmpină  în fiecare zi, ci face tot ceea ce depinde de autoritatea locală pentru ca locuitorii ce l-au ales, pentru încă un mandat, să aibă parte de un trai mai bun.

„Sunt permanent prezent spiritual şi fizic în activităţile din comună, indiferent de domeniu – administraţie publică, şcoală, biserică şi orice ţine de viaţa unei comunităţi. Proiecte, probleme apar zi de zi, astfel că datoria mea este să fiu omniprezent”, ne-a spus Dimeny Zoltan.

Una dintre cele mai importante realizări o reprezintă finalizarea lucrărilor de apă şi canalizare precum şi darea în folosinţă a staţiei de epurare din comună. Potrivit primarului, apa care curge la robinetele breţcanilor, în acest moment, se încadrează în parametri de calitate chiar mai buni decât se aşteptau. Starea drumurilor însă,  nu este una dintre cele mai bune, dar  în viitorul apropiat şi-acest aspect îşi va găsi finalizarea.

Şi cum nu mai e mult până la începerea noului an şcolar, primarul comunei Breţcu ne-a spus că schimbarea intervenită în sistemul de învăţământ primar, cu introducerea clasei 0, nu pune nicio problemă, deoarece şcoala din localitate îi poate primi cu tot ce e necesar, pe cei mai mici dintre şcolari.

Breţcanii au de lucru

Oameni harnici şi muncitori, marea majoritate a locuitorilor comunei Breţcu nu se plâng că nu au unde să lucreze. Primarul Dimeny Zoltan ne-a pus că din cei circa 3.500 de locuitori ai comunei, în jur de 500 au un loc de muncă în instituţiile sau societăţile comerciale – 27 la număr –  care îşi desfăşoară activitatea în Breţcu, dar şi în localităţile apropiate. Astfel, peste 100 de angajaţi lucrează la  punctul de lucru din comună  al  companiei „New Fashion”, iar alţii au locul de muncă la cele patru firme de exploatare şi prelucrare a lemnului dar şi la societăţi din Lemnia, Estelnic şi Târgu Secuiesc.

Centrul Cultural – casă pentru specialişti

Primarul Dimeny Zoltan nu consideră necesară construcţia unor blocuri ANL, în Breţcu, deoarece „cu 6 apartamente nu se rezolvă problema unui grup de oameni”. Acesta a menţionat faptul că în cazul în care cei care fac naveta în scop de serviciu, cum ar fi organele poliţieneşti, soluţia pentru rezolvarea spaţiului de cazare o reprezintă   camerele pentru oaspeţi din Centrul Cultural din Breţcu. Edilul ne-a spus  că în prezent un apartament de serviciu este ocupat de unul dintre cei patru  medici – doi medici de familie, şi doi medici stomatologi – care îşi au cabinetele în clădirea Centrului Cultural din localitate.

Lipsa poliţiştilor, bucuria hoţilor

La fel ca şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale covăsnene, primarul comunei Breţcu  a declarat că reducerea posturilor de poliţişti a dus la creşterea numărului de infracţiuni, lucru ce a „afectat viaţa şi liniştea cetăţenilor cinstiţi”. Dimeny Zoltan a precizat că a înaintat adrese către Consiliul Judeţean şi către Ministerul de Interne, în care a adus la cunoştinţa instituţiilor abilitate situaţia neplăcută din comună. Iar cum această stare de fapt este prezentă în marea majoritatea a localităţilor ţării, se pare că începând cu data de 1 septembrie a.c. la Posturile de poliţie se vor face angajări. Astfel,  şeful de post va fi ajutat de alţi trei colegi.

Animalele sălbatice dau iama în culturi

De parcă pagubele din agricultură produse de seceta din această vară, nu ar fi fost suficiente, o problemă  gravă cu care se confruntă gospodarii din Breţcu o reprezintă  apropierea animalelor sălbatice de comună.

Primarul Dimeny Zoltan  ne-a spus că aproximativ 30 % din culturi au fost distruse de mistreţii şi cerbii care „s-au înfruptat” din recolte. Însă, deoarece la nivel de administraţie publică nu există pârghii legislative pentru luarea unor măsuri, reprezentanţii autorităţii locale au    luat legătura cu Asociaţia Judeţeană de Vânătoare, singura care  este în măsură să decidă soarta animalelor sălbatice care provoacă distrugeri sau chiar  îi atacă pe localnici.

„Sunt probleme cu mistreţii şi cerbii, comparativ cu anii trecuţi când urşii năpădeau curţile oamenilor. A fost un caz în care ursul a pătruns în curtea unui cetăţean,  acesta şi câţiva membri ai familiei sale alegându-se  cu răni grave. Când vedem că astfel de animale ajung să „viziteze” şi gospodăriile oamenilor, există cu siguranţă o problemă, de aceea trebuiesc luate măsuri!”, a conchis primarul comunei Breţcu.

Diandra Pavel

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail