Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat, ieri,  că majoritatea covârşitoare a românilor din judeţ sunt împotriva autonomiei teritoriale, deoarece şi în momentul de faţă sunt marginalizaţi de autorităţile locale aflate sub culorile UDMR, iar situaţia ar putea fi şi mai dificilă într-o astfel de perspectivă.

Horia Grama a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă că românii din judeţul Covasna întâmpină tot felul de bariere la angajare, dacă nu cunosc limba maghiară şi că, în general, în zonă există o „atitudine antiromânească cultivată”. În context, parlamentarul a menţionat că în Consiliul Judeţean Covasna şi primării, precum şi în instituţiile din subordinea acestora, numărul angajaţilor de naţionalitate română este foarte redus şi a dat ca exemplu Primăria Sfântu Gheorghe.

“Un român în mod real se teme de autonomie pentru că şi aşa suntem marginalizaţi (…) Primăria Sfântu Gheorghe avea doar un singur angajat român la un moment dat, nici nu ştiu dacă acum mai lucrează acolo” , a spus Horia Grama.

Acesta a apreciat că procentul etnicilor maghiari în cadrul instituţiilor statului din judeţul Covasna, cum ar fi Poliţia sau Prefectura, este mai mare decât al românilor angajaţi în administraţia locală.

Horia Grama a subliniat că trăim în România şi că i se pare firesc ca toţi cetăţenii să cunoască limba oficială a ţării, însă cu toate acestea pentru unii maghiari cunoaşterea limbii oficiale a statului este o problemă.

“Nu noi am creat această problemă, nu noi am despărţit şcolile“, a spus Horia Grama, arătând că această segregare a fost făcută cu ani în urmă de UDMR.

Liderul PSD a mai spus că în ultimii 20 de ani nu a văzut nicio iniţiativă sinceră de dialog cu românii pe tema autonomiei şi că liderii UDMR au un discurs duplicitar când vorbesc despre acest subiect, cel de la Bucureşti fiind diferit de cel pe care îl abordează în faţa comunităţii maghiare. Grama a mai spus că, dealtfel, pe marginea autonomiei teritoriale nici nu se poate discuta foarte mult deoarece subiectul este anticonstituţional.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail