Deputatul PSD, Horia Grama a lansat o invitaţie către toţi românii din judeţul Covasna, pentru a se alătura acţiunii organizate de către asociaţiile civice din judeţ, pentru a marca şi sărbători Mica Unire, la 24 ianuarie.

„Este o zi de sărbătoare foarte importantă pentru români. Apreciez foarte mult iniţiativa asociaţiilor civice de a participa şi a crea acel eveniment cu drapelul tricolor, şi îi încurajez pe toţi românii din acest judeţ să participe la acest eveniment. Este o acţiune importantă şi foarte bine venită pentru că este într-o zi de sărbătoare cu semnificaţii foarte importante pentru români, şi ar fi de dorit ca un număr cat mai mare de  români să participe şi la marş şi la activităţile dedicate acestei zile. Să atragem atenţia Bucureştiului, dar şi celorlalţi, că în judeţul Covasna există o comunitate puternică de români”, a spus Horia Grama.

Deputatul covăsnean este de părere că prezenţa liderilor maghiari la această sărbătoare naţională ar fi un gest de respect pentru comunitatea românească, România fiind ţara care a creat cele mai potrivite contexte în favoarea minorităţilor, din Uniunea Europeană, pe lângă altele: „Ar fi de dorit ca la toate sărbătorile naţionale liderii maghiari, care sunt cetăţeni români şi trăiesc în această ţară, să participe şi să cinstească aceste sărbători aşa cum se cuvine, pentru că,  dacă doresc respect pentru ei şi comunitatea lor, ar trebui să împărtăşească valorile şi sărbătorile românilor. Ei ar avea datoria să facă acest lucru pentru că trăiesc în România, pentru că în România toată legislaţia legată de minorităţi a fost votată în Parlamentul României cu majoritate de parlamentari români, pentru că în România există cel mai bun cadru din Uniunea Europeană creat pentru minorităţi. Au au capacitatea să-şi păstreze limba, obiceiurile,  şi din respect pentru această ţară care le asigură identitatea în toate domeniile, inclusiv posibilitatea autonomiei locale, că le crează dreptul de a se conduce singuri, eu cred că ar trebui să participe şi să cinstească această sărbătoare.”

. .

Întrebat dacă respectul pentru cultura şi valorile celuilalt ar trebui împărtăşite în ambele direcţii cu ocazia zilelor speciale precum 1 decembrie, 24 ianuarie sau 15 martie, deputatul a opinat că sărbătorile maghiare sunt respectate: „Diferenţa dintre 15 martie şi 24 ianuarie sau 1 decembrie este că 15 martie nu este o zi naţională. Noi respectăm. Nu am avut niciodată o poziţie critică faţă de valorile lor, şi atunci ar fi bine ca respectul să fie reciproc.”

În contextul unei discuţii despre aprobarea activităţii de defilare cu un tricolor de 150 de metri în data de 24 ianuarie, primarul oraşului a explicat că o astfel de acţiune, atâta vreme cât nu va fi atrage „alţii de la nu ştiu ce mişcări legionare”, va fi întotdeauna aprobată de către municipalitate.

„Sincer vă spun, dacă cineva consideră că este bine să facă aşa,  eu nu o să fiu cel care să nu autorizeze aşa ceva. Mai ales dacă sunt oameni ai locului. Dacă o să fie alţii de la nu ştiu ce mişcări legionare, mă deranjează. Fiecare, de ziua lui, se manifestă. Este o situaţie ciudată pentru că vorbim de unirea Moldovei cu Ţara Românească şi ne dăm mari patrioţi în acest sens în Sfântu Gheorghe, dar trec peste asta”, a declarat ieri primarul oraşului, Antal Arpad.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail