Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, consideră că panoul SIC Terra Siculorum’ (Ţinutul secuiesc în limba latină -n.r), amplasat anul trecut de liderii UDMR în faţa sediului Prefecturii din municipiul Sfântu Gheorghe, sfidează Constituţia României şi cere înlăturarea lui.

Horia Grama a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că aşteaptă din partea politicienilor maghiari să dea dovadă de „mai multă înţelepciune”  şi să se concentreze în acest an cu prioritate pe problemele legate de dezvoltarea judeţului şi crearea de locuri de muncă şi să lase deoparte ‘acţiunile provocatoare’.

„Sper ca politicienii maghiari să acţioneze cu mai multă înţelepciune şi cred că ar fi bine să înceapă anul cu luarea panoului SIC din faţa Prefecturii, pe care eu îl interpretez ca fiind o chestiune ce sfidează Constituţia României, prevederile articolului 1 care spune că România e stat naţional unitar” , a declarat Horia Grama.

În opinia sa, această „acţiune provocatoare” a liderilor UDMR s-ar putea răsfrânge negativ asupra imaginii comunităţii maghiare.

„Această acţiune provocatoare nu cred că face bine în primul rând maghiarilor. Toate aceste acţiuni creează în rândul populaţiei româneşti ideea că maghiarii sunt împotriva statului român, a valorilor româneşti şi nu cred că aduce nimic bun”, a mai spus Horia Grama.

Panoul cu inscripţia „SIC Terra Siculorum” a fost amplasat în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe în luna decembrie 2014, în replică la acţiunile fostului prefect, Marius Popica, care a cerut înlăturarea steagului secuiesc din spaţiile publice, conform unei decizii definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Braşov. Panoul a mai fost amplasat în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe şi în luna noiembrie 2012, cu puţin timp înainte de începerea campaniei electorale, în semn de protest faţă de „desconsiderarea” steagului secuiesc.

Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş şi Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) au solicitat, de asemenea, miercuri, în mod public, înlăturarea panoului până pe data de 24 ianuarie, când se sărbătoreşte Ziua Unirii Principatelor Române. Oana Mălina Negrea/AGERPRES

www.agerpres.ro

. .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail