Omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer, cel mai puternic jucător din industria locală de prelucrare a lemnului, a obţinut la finalul anului trecut un credit de 35 de milioane de euro de la Erste Bank, principalul acţionar al BCR, împrumut prin care este finanţată investiţia într-o nouă fabrică din judeţul Covasna ce va deveni operaţională în primăvara acestui an.

Împrumutul a fost obţinut de firma SPB Industrienholding Gmbh şi garantat de Holzindustrie Schweighofer, cea mai mare firmă a grupului austriac de pe piaţa locală, dar şi de Bio Electrica Transilvania, societate prin intermediul căreia este derulată investiţia din Covasna.

Datele de la Arhiva de Garanţii arată că împrumutul a fost garantat cu terenul de 66 de hectare din comuna Reci pe care este derulată investiţia, precum şi cu diverse utilaje ce au fost sau vor fi cumpărate pentru noua fabrică, cel mai scump dintre acestea fiind centrala de cogenerare Bertsch, al cărei cost este de 26,9 milioane de euro. Investiţia totală este estimată la 103,8 milioane de euro în documentele de garantare.

„Toate clădirile (cu excepţia birourilor) şi o mare parte din infrastructură sunt gata. Concentrarea eforturilor la momentul actual este direcţionată pe interioare şi instalarea echipamentelor. Plănuim începerea operaţiunilor în al doilea trimestru al acestui an”, au declarat reprezentanţii grupului Holzindustrie, fără a oferi informaţii cu privire la împrumutul obţinut de la Erste.

. .

Reprezentanţii Schweighofer estimau anterior că vor angaja în jur de 650 de persoane pentru fabrica din judeţul Covasna, a cincea de pe piaţa locală a grupului, după cele din Sebeş, Rădăuţi, Siret şi Comăneşti. Toate instalaţiile cumpărate pentru fabrica din Reci sunt noi, în timp ce materia primă va proveni din România, dar şi din alte ţări, mai spun austriecii. „Anul acesta grupul Schweighofer în România va importa 1,2 milioane de metri cubi de buştean de răşinoase”, au precizat reprezentanţii grupului austriac.

Legal, în România se exploatează anual în jur de 17 milioane de metri cubi de lemn, iar Schweighofer cumpără din producţia locală în jur de 2,4 milioane de metri cubi.

Afacerile grupului au depăşit anul trecut pragul de 500 de milioane de euro, după o creştere a vânzărilor de circa 9%, iar numărul de salariaţi va creşte anul acesta de la 2.500 la 3.000 de oameni.

Alături de Schweighofer, în industria de prelucrare a lemnului au o poziţie puternică şi alte două grupuri austriece – Kronospan şi Egger -, dar şi turcii de la Kastamonu au anunţat că au ajuns anul trecut la un rulaj de 120 milioane de euro în România.

www.bizbrasov.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail