Fabrica de la Reci a companiei Holzindustrie Schweighofer (HS) a organizat recent o conferință pe tema FSC (Forest Stewardship Council) și procedurile de certificare FSC. La conferință au participat părți interesate, ca de exemplu reprezentanții administrațiilor locale, ONG-uri și parteneri de afaceri.

 

. . holzindustrieAdrian Radu, director la fabrica din Reci, a subliniat importanța urmăririi lemnului prin fiecare etapă în lanțul de aprovizionare, de la pădure, până la consumatorul final. În virtutea transparenței, HS Romania a explicat ce înseamnă certificatul FSC, valoarea adăugată a produsului certificat pe piață, pentru noi ca afacere dar și pentru furnizorii noștri.

„FSC este o organizație nonprofit, nonguvernamentală, independentă, care are ca scop să promoveze gestionarea responsabilă a pădurilor, care corespunde din punct de vedere ecologic. Ea aduce beneficii sociale și este viabilă din punct de vedere economic” – a explicat  Marius Turtică, auditor acreditat FSC. Acesta  a vorbit și despre etapele certificării, și a explicat ce beneficii aduce certificatul din punct de vedere economic și din punct de vedere al mediului. Lemnul certificat FSC este foarte apreciat în economia globală, iar acest „val” o să ajungă foarte curând și în România, a concluzionat.

Într-un comunicat de presă transmis către redacția noastră de reprezentanții compartimentului de comunicare din cadrul Holzindustrie Schweighofer, în momentul de față, în România,  avem trei milioane de hectare de pădure, și 300 de milioane de metri cub de lemn certificat anual (16,6 % din volumul de lemn total produs).

Ca să obțină acest certificat, solicitantul trebuie să îndeplinească o serie de criterii stricte: să fie în conformitate cu legea, să respecte condițiile de muncă și drepturile angajaților, să respecte drepturile populației indigene, să respecte relația cu comunitățile, acțiunea să fie benefică pentru pădure, valorile ridicate de conservare trebuie evaluate și monitorizate, activitățile de management trebuie puse în aplicare.

Ca un produs să fie declarat certificat FSC, trebuie dovedit că fiecare membru al lanțului de custodie are certificare. Certificatul FSC are o valabilitate de cinci ani, iar monitorizarea se face anual.

Potrivit sursei citate, reprezentantul WWF Romania, Melu Radu, a atras atenția că se vorbește foarte mult despre lemn furat, lemn exploatat ilegal, dar respectarea drepturilor civile ar fi o altă temă care ar trebui verificată. Chiar recent au fost semnalate cazuri când au lucrat sclavi, minori sau oameni fără contract de muncă. În opinia lui Melu Radu „marile companii ar trebui să impună, pentru furnizori, niște condiții mai severe”.

„Compania Holzindustrie Schweighofer întotdeauna a fost un lider în industria prelucrării lemnului, iar dorința noastră este ca, prin asemenea întâlniri, să sensibilizăm oamenii despre resursele noastre tradiționale, despre tratarea cu grijă a materiei prime” – a concluzionat Adrian Radu, director la fabrica Reci.

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail