Sportivul Eduard Căşăneanu de numai 16 ani, legitimat la Clubul Sportiv Şcolar de la Miercurea Ciuc, a cucerit medalia de aur la proba masculină de abilităţi pentru hochei pe gheaţă din cadrul Jocurilor Olimpice pentru Tineret, desfăşurate în acest an la Lillehammer, în Norvegia. Medalia de argint i-a revenit slovacului Sebastian Cederle, iar locul al treilea a fost ocupat de germanul Erik Betzold.  

  . . Sportivul român înregistrează o performanţă istorică, reuşind să surclaseze sportivi din ţări cu tradiţie în hocheiul pe gheaţă precum Norvegia, Finlanda, Slovacia, Canada etc. Pentru a se califica la JOT, competitorii au susţinut în vara anului trecut un set de şase teste, care au presupus următoarele probe: viteză, agilitate în patinaj, precizia şutului, precizia pasei, forţa şutului şi controlul pucului. Alături de o altă sportivă din România, Diana-Alexanda Iuga, ea făcând parte din lotul de fete, Eduard Căşăneanu s-a calificat atunci doar al 15-lea, ca şase luni mai târziu să obţină o performanţă uriaşă pentru cariera sa sportivă. Fiind campion naţional alături de echipa la care este legitimat în Miercurea Ciuc, el câştigă acum competiţia de viteză a şutului, înregistrând un record personal de 143,1 km/h.

Eduard declară că s-a antrenat mai mult în special în ceea ce priveşte agilitatea în patinaj şi se pare că acest lucru i-a adus un mare succes. Povestind despre sine, sportivul nostru spune că joacă hochei de la vârsta de 6 ani, că provine dintr-o familie de români într-o zonă cu populaţie predominant maghiară şi că acest lucru nu l-a împiedicat să se evidenţieze ca fiind cel mai bun jucător de hochei de la Miercurea Ciuc, să devină căpitanul echipei, iar acum şi cel mai bun jucător din lume la categoria sa de vârstă. Speră să joace cât mai curând la echipa de seniori a Ciucului, care participă atât la Campionatul Naţional al României cât şi la Liga Mol din Ungaria. Spartak Moscova este echipa sa favorită, Sidney Crosby – jucătorul său preferat, iar în viitor i-ar plăcea să joace în KHL. Programul zilnic al tânărului campion se împarte între şcoală şi patinoar, iar în timpul liber care îi mai rămâne îi place să joace fotbal, să alerge sau să joace hochei pe uscat.

Cu siguranţă o medalie de aur la un asemenea nivel nu vine decât după multă muncă, pasiune, seriozitate şi exigenţă, iar în spatele ei se află părinţii şi antrenorii sportivului, pe care îi felicităm.

Tatiana Scurtu-Munteanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail