Heraldistul Keöpeczi Sebestyén József, autorul stemei României din anul 1921, a fost omagiat vineri, în cadrul unei conferinţe organizate la Sfântu Gheorghe de Asociaţia de Heraldică şi Vexilologie din Transilvania şi Consiliul Judeţean Covasna, în contextul marcării Centenarului Marii Uniri.
„Avem două aniversări, recent pe 1 decembrie a avut loc centenarul Marii Uniri şi în urma acestei uniri România a vrut să arate şi prin simboluri acest fapt, că s-a mărit (…) Stema nouă a regatului României a fost executată de către Keöpeczi Sebestyén József, artist heraldist din Transilvania, care s-a născut în urmă cu 140 de ani. Deci, în contextul celor două aniversări am organizat această conferinţă (…) Stema actuală a României este bazată pe stema făcută de către Keöpeczi Sebestyén József în anul 1921″, a declarat preşedintele Asociaţiei de Heraldică şi Vexilologie din Transilvania, Szekeres Attila Istvan.
Cu acest prilej, a fost lansat volumul bilingv „Stema României şi Keöpeczi Sebestyén József”, semnat de acesta şi tipărit în limbile română şi maghiară.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a amintit, printre altele, că acest eveniment se înscrie în proiectul intitulat „1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România”, ce are ca scop prezentarea mai multor personalităţi de etnie maghiară, care, prin activitatea lor, au contribuit, într-un fel sau altul, la dezvoltarea Transilvaniei şi a societăţii româneşti.
„Mă gândeam ce interesantă cotitură de istorie este faptul că stema României de acum 100 de ani a fost realizată tocmai aici, în judeţul Covasna, la Căpeni, unde a locuit, a trăit Keöpeczi Sebestyén József în 1921 (…), cel care cu câţiva ani în urmă, mai precis în 1915, a proiectat şi simbolurile regatului maghiar, respectiv stema mică şi stema mijlocie a regatului Ungariei”, a declarat Tamas Sandor.
În deschiderea conferinţei, acesta a mai spus că secolul lăsat în urmă a „furnizat dovezi amare” că promisiunile făcute minorităţilor naţionale în 1918, la Alba Iulia, nu au fost respectate de statul român.
„Deşi promisiunile de la Alba Iulia au fost învelite în cuvinte frumoase, dintre cele mai tentante şi promiţătoare, acest secol nu ne-a adus libertate şi nici prosperitate nici românilor şi nici maghiarilor. România de azi are probleme nu pentru că românii sau maghiarii au dat greş, ci pentru că au dat greş politicienii de la Bucureşti, cred eu. Şi, totodată, tot aşa cred că în timp de pace o ţară este învingătoare dacă este în măsură să îndeplinească voinţa propriilor cetăţeni. Deci, de la România de azi, de la România de 100 de ani ne aşteptăm să îndeplinească voinţa cetăţenilor săi, români şi maghiari, de o seamă”, a mai spus Tamas Sandor.
Manifestarea a fost organizată în colaborare cu Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, iar la aceasta au participat specialişti în heraldică şi vexilologie din ţară şi străinătate, printre conferenţiari numărându-se Sorin Iftimi, reprezentantul Institutului Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta”, Drăgan-George Basarabă, preşedintele Asociaţiei de Heraldică şi Vexilologie din Banat şi dr.Constantin Ittu, membru al Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES