Marea majoritate a crescătorilor de animale din judeţ respectă regulile care condiţionează acordarea subvenţiilor

Crescătorii de animale din judeţul Covasna  dovedesc că sunt interesaţi de obţinerea subvenţilor acordate prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), iar în acest sens respectă regulile impuse de „finanţatori”.

În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc vineri, directoarea APIA, Angela Negoiţă, a declarat că din totalul celor 1.091 de exploataţii de ovine şi caprine cu  aproximativ 136.000 de capete, ce sunt înregistrate la nivelul instituţiei pe care o conduce, au fost verificate un număr de 53 de exploataţii cu aproximativ 20.000 de capete, la faţa locului find găsite 19.361 de capete ce reprezintă un procent de 96,55% „ceea ce înseamnă o rată de eroare mică, foarte bună pentru aceştia”.

Vorbindu-ne despre bovine, directoarea APIA Covasna a menţionat faptul că la nivelul judeţului nostru sunt înregistrate  3.511 exploataţii cu aproximativ 32.000 de capete. Potrivit acesteia, pentru a primi subvenţiile solicitate, o condiţie esenţială este aceea ca fermierii să ţină animalele până în 31 martie 2013. În cazul în care nu sunt găsite la faţa locului sau în locaţia care a fost înscrisă în cerere, aceştia vor fi excluşi de plată.

Sprijin pentru zonele defavorizate

Directoarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Covasna, Angela Negoiţă, a precizat că, odată încheiată perioada de depunere a cererilor pentru solicitarea primei pe exploataţie –  specia bovine, pentru anul în curs, crescătorii de vite din zonele defavorizate – persoane fizice sau juridice – vor beneficia de acest sprijin financiar dacă îndeplinesc următoarele condiţii: să fie înregistraţi în registrul naţional al exploataţiilor; să fi solicitat sprijin pentru 2 – 15 vaci inclusiv; vacile de lapte să fie înregistrate; fiecare fermier să deţină, individual, registrul exploataţiei actualizat.

Potrivit directoarei APIA Covasna, o problemă majoră este întâmpinată în legătură cu  taurinele de rasă de carne şi metişii acestora din zonele defavorizate. În această categorie intră vacile din rasă de carne, tineret mascul sau femelă din rasă de carne sau metişi din rasă de carne. Beneficiarii acestui sprijin trebuie să aibă un total de 90 de capete – vaci şi viţei.

Animalele trebuie înregistrate în registrul naţional al exploataţiilor, fermierul având obligaţia să  deţină documente oficiale care să ateste rasele dar şi documente care să ateste ieşirile din efectiv. „Noi putem să oferim bani fermierului dacă a ieşit viţelul din exploataţia lui, doar dacă aduce documentele” a declarat Angela Negoiţă.

Aceasta ne-a spus că fermierii covăsneni cresc bovine din rasele Bălţata Românească, Ziemental, brună şi alte rase de tip Schultz şi Brown Swiss (brună de Elveţia) precum şi Pizgau.

Cristina Cioba

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail