. . O ursoaică cu trei pui care a intrat într-un centru pentru copii din Băile Tuşnad şi în mai multe gospodării din staţiune, fără a răni pe cineva, va fi relocată, autorităţile solicitând autorizare, în acest sens, din partea Ministerului Mediului.

Primarul staţiunii Băile Tuşnad, Albert Tibor, a declarat miercuri pentru AGERPRES că ursoaica vine în fiecare seară în oraş, în căutare de hrană şi provoacă mari neplăceri localnicilor. Potrivit primarului, ursoaica a intrat chiar într-o cameră a centrului pentru copii din localitate, dar, din fericire, înăuntru nu se afla nimeni. De asemenea, a provocat stricăciuni la o casă de vacanţă din oraş, unde a intrat, a dărâmat frigiderul şi a mâncat ce a găsit în interior.

În urma reclamaţiilor primite, primarul a alertat Agenţia de Protecţia Mediului (APM) şi gestionarul fondului de vânătoare „Sfânta Ana”, care au monitorizat situaţia la faţa locului.

Directorul APM Harghita, Domokos Laszlo, a declarat pentru AGERPRES că specialiştii au ajuns la concluzia că ursoaica trebuie relocată pe un alt fond de vânătoare mai îndepărtat, cu acordul gestionarului fondului respectiv şi după ce se obţine aprobarea de la Ministerul Mediului.

Potrivit sursei citate, acţiunea de relocare va fi efectuată de membri ai fondului de vânătoare din zonă şi de specialişti de mediu, care fac parte din echipa de intervenţie constituită special pentru astfel de situaţii, în cadrul proiectului european „Life Ursus”.

Domokos Laszlo a mai spus că s-a convenit, împreună cu reprezentanţii Primăriei, să se repună în funcţiune o cameră de luat vederi care a monitorizat anul trecut prezenţa urşilor în zonă şi un gard electric care alunga urşii ce veneau în căutare de hrană la o insulă de depozitare a gunoiului menajer.

Autorităţile harghitene relochează aproape în fiecare an fie ursoaice cu pui, fie urşi solitari care vin în staţiunea Băile Tuşnad în căutare de hrană şi provoacă mari probleme localnicilor sau turiştilor.

De altfel, la Agenţia de Protecţia Mediului Harghita se înregistrează în fiecare an reclamaţii din toate zonele judeţului, după ce urşii intră în gospodăriile oamenilor, le ucid animalele, le distrug stupinele sau produc pagube în culturile agricole.

Anul trecut, potrivit datelor furnizate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita, în judeţ s-au înregistrat 177 de pagube produse de animalele sălbatice, în 101 cazuri fiind vorba despre urşi.

De asemenea, în 2015, cinci harghiteni au ajuns la spital după ce au fost atacaţi de urs, iar de la începutul anului 2016 alte două persoane au fost rănite în urma unor atacuri ale urşilor.

Evaluările făcute anul trecut de specialişti arătau că în pădurile harghitene trăiesc între 800 şi 1.000 de urşi.

AGERPRES

www.agerpres.ro

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail