Clădirea Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc, singurul liceu românesc din zona Ciuc, a fost reabilitată în cadrul unui proiect european, câştigat de primărie şi finalizat în aceste zile.

Directorul Colegiului Naţional „Octavian Goga”, Doru Dobreanu, a declarat într-o conferinţă de presă că proiectul de reabilitare a început în 2007, cu fonduri guvernamentale, dar a fost abandonat în 2008, din cauza lipsei banilor, după ce doar 30% din lucrări erau finalizate. Anul trecut, împreună cu Primăria Miercurea Ciuc, proiectul a fost reanalizat în funcţie de cerinţele europene şi a fost selectat în cadrul Programului Operaţional Regional.

Reabilitarea a constat în izolarea termică a clădirii, aplicarea tencuielii decorative, schimbarea tâmplăriei şi a instalaţiilor electrice, modernizarea instalaţiilor de apă-canal, schimbarea pardoselii şi a paratrăsnetului. Au fost modernizate, în total, 28 de încăperi – săli de clase, laboratoare, grupuri sanitare, birouri şi coridoare.

Directorul unităţii de învăţământ a subliniat că finalizarea lucrărilor înseamnă o mare bucurie pentru cadrele didactice, dar şi pentru elevi şi părinţi, mai ales că proiectul a fost dus la bun sfârşit după opt ani de la iniţierea sa.

„Ziua de astăzi mie personal şi colegilor mei ne aduce o mare bucurie, pentru că după 8 ani de când am iniţiat proiectul, el se vede finalizat. Mi-am dorit neapărat şi se impunea să realizăm acest proiect de reabilitare a clădirii principale a colegiului Goga, care era într-un stadiu avansat de degradare, intra apa prin geamuri şi ploua până la parchet, parchetul era umflat, ca nişte trambuline”, a spus Doru Dobreanu.

Colegiul Naţional „Octavian Goga” este singurul colegiu naţional cu filieră teoretică din judeţul Harghita şi este singura unitate de învăţământ liceal cu predare în limba română din zona Ciuc. Clădirea principală a şcolii a fost construită în 1971, reparaţii capitale s-au efectuat în perioada 1997-2002, iar în 2007, din fonduri guvernamentale s-au executat reparaţii capitale la instalaţiile sanitare.

Conducerea şcolii şi-a exprimat speranţa că în urma reabilitării termice şi a creşterii confortului în unitatea de învăţământ, va scădea tendinţa de descreştere a numărului de elevi înregistrată în ultimii ani.

„Copiii sunt atraşi de condiţii mai bune de învăţare, iar dacă la aceasta se adaugă şi munca dascălului, ne gândim că vom reuşi să facem acest lucru”, a mai spus Doru Dobreanu.

Viceprimarul cu atribuţii de primar, Antal Attila, a afirmat că finalizarea lucrărilor reprezintă o bucurie şi pentru municipalitate, mai ales că la un moment dat a fost vorba de „un efort disperat” pentru ca proiectul să continue.

Valoarea proiectului de reabilitare termică a Colegiului Naţional „Octavian Goga” a fost de aproximativ 2,7 milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene a fost de circa 1,5 milioane de lei, restul fondurilor fiind asigurate de Guvernul României şi Consiliul Local Miercurea Ciuc.

AGERPRES

www.agerpres.ro

. .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail