Un proiect european care are ca grup ţintă judeţele din zonele montane, unde trăieşte aproape jumătate din populaţia României, a fost câştigat de Agenţia de Protecţia Mediului Harghita şi este implementat împreună cu agenţiile partenere din alte 15 judeţe ale ţării.
Proiectul se intitulează „PACINFO – Rolul social şi de mediu al agriculturii în regiunile montane”, este finanţat de Comisia Europeană prin Programul de sprijinire activităţilor aferente promovării politicii agrare comune şi se derulează în parteneriat cu agenţiile de protecţia mediului din zonele montane, respectiv Covasna, Hunedoara, Braşov, Bistriţa Năsăud, Suceava, Alba, Caraş Severin, Sibiu, Neamţ, Gorj, Cluj, Mureş, Vrancea, Bacău, Buzău şi cu Agenţia Naţională de Protecţia Mediului.
Comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Szep Robert, care a elaborat proiectul atunci când se afla la Agenţia de Protecţia Mediului Harghita, a declarat pentru AGERPRES că este vorba de promovarea politicii agrare comune, scopul fiind acela al dezvoltării sustenabile a agriculturii şi al promovării produselor ecologice şi bio din aceste zone, în condiţiile respectării mediului înconjurător.
Potrivit sursei citate, se impune organizarea unor grupuri de fermieri din zonele montane defavorizate, în vederea colectării, procesării şi vânzării produselor din zonă, în perspectiva unei agriculturi sustenabile în domeniul mediului, dar şi conştientizarea la nivel local asupra utilizării fondurilor europene proiectate pentru sistemul agricol tradiţional, de agromediu.
„Este foarte important ca fermierii şi celelalte grupuri ţintă din zonele montane defavorizate, cum ar fi locuitorii zonelor respective, să fie informaţi exact asupra unei utilizări cât mai eficiente a acestor fonduri, ca o alternativă reală şi durabilă pentru siguranţa biodiversităţii din zonele respectivă’, a afirmat Szep Robert.
În cadrul proiectului vor fi organizate, printre altele, campanii de promovare pentru îmbunătăţirea imaginea zonelor agricole montane şi a fermierilor care activează acolo, se vor organiza seminarii prin care fermierii să fie învăţaţi cum să îşi lanseze şi să îşi promoveze produsele procesate în zonele montane, se va desfăşura o conferinţă internaţională, la Miercurea Ciuc, având ca temă zonele montane sau se vor organiza târguri şi expoziţii de produse tradiţionale din zona de munte, „pentru a creşte valoarea acestora şi a le face sustenabile pe piaţă”. De asemenea, se vor elaborarea propuneri pentru rezolvarea problemelor de mediu şi agricultură din zonele de munte, dar şi referitoare la politicile de finanţare, care vor fi transmise Directoratului Agriculturii şi de Mediu din cadrul Uniunii Europene şi ministerelor Agriculturii şi Mediului din România.
Szep Robert a precizat că se va propune ca proprietarii pajiştilor cu arbori, specifice Transilvaniei, să primească subvenţie de la APIA „pentru salvarea acestui tip de peisaj’, în prezent primind ajutor comunitar doar proprietarii pajiştilor unde arborii nu depăşesc un anumit procent.
Proiectul „PACINFO – Rolul social şi de mediu al agriculturii în regiunile montane” are o valoare de aproximativ 306.000 de euro şi se finalizează în 2015.
Este pentru prima dată când toate judeţele aflate în zonele montane implementează împreună un proiect european.
AGERPRES