Aproximativ 210.000 de români sunt obligaţi să depună la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) formularul 600, un document prin care aceştia trebuie să arate ce venituri au obţinut în 2017 sau cred că vor obţine anul acesta pe lângă salarii, astfel încât Fiscul să le calculeze ce contribuţii sociale au de plătit.
Share pe Facebook2148 afişări
REVOLUŢIA FISCALĂ provoacă haos. Cum arată formularul 600 care a stârnit scandalul începutului de an la ANAF/ Cine câştigă şi cine pierde
„Termenul de 31 ianuarie pentru depunerea formularului 600 este o grabă specifică a unui buget gol, prin care statul vrea să încaseze banii cât mai repede. Încă nu avem toate detaliile necesare pentru această declaraţie, este un haos“, a spus Valentina Saygo, managing partner la firma de consultanţă fiscală Ask for Accounting.
Formularul trebuie depus doar de contribuabilii care obţin venituri extrasalariale din surse precum: activităţi independente, chirii, investiţii, activităţi agricole etc. în cuantum cel puţin egal cu 12 salarii minime pe economie (respectiv 22.800 de lei, adică valoarea salariului minim brut pe economie de 1.900 lei x 12 luni).
Astfel, fiecare persoană care a obţinut în 2017 sau care crede că va obţine venituri extrasalariale de peste 22.800 de lei în 2018 trebuie să plătească 35% din această sumă drept contribuţii la pensie (CAS – 25%) şi la sănătate (CASS – 10%), adică aproximativ 8.000 de lei.
Una dintre dificultăţile pe care le pot întâlni contribuabilii odată cu depunerea formularului 600 este familiarizarea inspectorilor fiscali cu această obligativitate de declarare şi informare corectă a contribuabililor într-un termen foarte scurt.
„Considerăm că o informare a contribuabililor la ghişeele ANAF cu privire la obligativitatea depunerii declaraţiei 600 este una insuficientă, fiind necesară o campanie la nivel naţional pentru o cât mai bună acoperire. O altă dificultate este imposibilitatea depunerii acestei declaraţii în format electronic. Înţelegem totuşi că ANAF a emis un comunicat de presă pe site-ul oficial al instituţiei în care se estimează că, începând cu 15 ianuarie 2018, declaraţia 600 va putea fi depusă şi în format electronic“, a explicat Radu Derscariu, Director Global Employer Services în cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală Deloitte România.
Experţii spun că formularul 600 nu este ceva absolut nou pentru persoanele care obţin venituri din activităţi independente de exemplu, însă s-a modificat substanţial, pentru că se se depune acum de mai multe categorii de contribuabili faţă de anul trecut.
„Declaraţia 600 se depune până la data de 31 ianuarie inclusiv sau în termen de 30 de zile în cazul celor care încep o activitate în cursul anului. În caz de întârziere în depunerea declaraţiei, autorităţile fiscale pot aplica o amendă de la 500 la 1.000 de lei“, a spus Daniela Oprescu, tax director în cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală KPMG.
Pe de altă parte, dacă o persoană estimează că va încasa peste 22.800 de lei anul acesta din venituri extra-salariale şi plăteşte 8.000 de lei la Fisc pentru contribuţii sociale în 2018, dar până la finalul anului va încasa o sumă mai mică, riscă să nu îşi mai poată recupera cei 8.000 de lei, pentru că sumele nu se vor regulariza, spun consultanţii.
Mediafax.ro