În Poiana Sântiliei din Zăbala are loc astăzi, în zi de Sărbătoare a Sfântului Ilie, o nouă ediție a SÂNTILIEI ZĂBĂLENILOR organizată de Asociația Cultural Creștină „Căciula” din localitate.
Evenimentul care reânvie vechile obiceiuri ale păstorilor din zonă începe la ora 11.30, după slujba oficiată cu ocazia Hramului bisericii. Deși în anii anteriori Sântilia Zăbălenilor avea loc la sfârșit de săptămână, în acest an acest lucru nu a fost posibil deoarece organizatorii sunt „prinși” cu mersul la alte evenimente importante din viața unei comunități- nuntă și botez.
„La sfârșit de săptămână o mare parte din comunitate avem nuntă sâmbătă, botez duminică. Era un pic mai dificil nu pentru localnici, pentru care cu siguranță era mai bine atunci, ci pentru noi, cei din asociație. Noi ne-am gândit că dacă totuși e sărbătoare, în afară de lumea care merge la serviciu cel puțin până la ora 16, oamenii din sat nu lucrează și pot participa. Câți vom fi, atâția vom fi, dar decât să nu facem nimic, și să se piardă tradiția, ținem sărbătoarea mâine (astăzi- n.red), decât deloc. (…) La biserică începem de la 11.30. După ce se termină slujba plecăm spre Poaina Sântiliei cu alai, cu cai, cu căruțe, ca în fiecare an”, a declarat Andreea Cosneanu, reprezentanta Asociației „Căciula”.
Cei ce vor alege să petreacă clipe de bucurie la Zăbala, urmărind întreg ritualul ce este adus în zilele noastre cu ocazia sărbătorii de Sfântu Ilie când, pe vremuri, ciobanii tineri coborau în sat pentru a-și găsi neveste, dar și programul artistic ce va avea loc pe scena din Poiana Sântiliei, începând cu ora 14.00, sunt așteptați cu drag de către organizatori.
„Pe artiști i-am găsit într-un ritm alert. Vor cânta Robert Târnăveanu, George Burnichi, Gheorghe Sorea, frații Lorena și Radu Adam, și vor dansa membrii Ansamblului „Junii covăsneni” din Covasna. Astăzi (marți-n.red) băieții s-au putut organiza, vom face pastramă, bulz. A fost totul pe repede înainte, din păcate”, ne-a mai spus Andreea Cosneanu.
Constantin Secară, cercetător științific la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române, prezent în câteva rânduri la sărbătoarea de la Zăbala, spunea că „tradiţia nu e doar regăsirea a ceea ce ne-au lăsat strămoşii, ci este regăsirea sufeletului nostru, în noi înşine”.
Maria Crețu-Graur