Pentru al doilea an consecutiv, Mesagerul de Covasna organizează o serie de evenimente culturale cu ocazia Zilelor Târgu Secuiesc, care se vor desfășura sâmbătă, 29 iunie, și duminică, 30 iunie a.c.

Sâmbătă, în zi de sărbătoare a Sfinților Petru și Pavel, locuitorii din „ orașul breslelor” dar și din localitățile județului Covasna sunt invitați să ia parte la spectacolul folcloric denumit „HAI LA HORA MARE!”, care va fi susțiut de Ansamblul folcloric „FLORICICĂ DE LA MUNITE ” al Centrului pentru Cultură și Arte „CARMEN SAECULARE” Neamț, și de SOFIA VICOVEANCA, marea interpretă a cântecului bucovinean, în sala de spectacol a Casei de Cultură „Vigado” din Tg Secuiesc, începând cu ora 17.00.  

„Înfiinţat în 1971, Ansamblul folcloric „Floricică de la Munte” s-a consacrat, în timp, ca unul dintre cei mai importanţi păstrători de cultură tradiţională românească. De patru decenii, Ansamblul nemţean cutreieră Europa, ducând cu el frumuseţea dansurilor, cântecelor şi a costumelor populare româneşti. Indiferent că au venit în faţa publicului român, a celui francez ori a celui turc, dansatorii nemţeni s-au remarcat prin originalitatea şi autenticitatea repertoriului alcătuit din dansuri reprezentative pentru toate zonele etnofolclorice ale României. Au impresionat, prin cromatica şi frumuseţea costumelor populare, virtuozitatea, ritmul şi acurateţea interpretării, publicul din Franţa, Italia, Polonia, Grecia, Egipt, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Austria, Finlanda, Belgia sau Olanda. Peste tot au pus în valoare frumuseţea folclorului acestui colţ de lume, în care autenticul rămâne încă puternic înrădăcinat în realitate, dar, mai ales, în suflete”, aflăm de pe site-ul official al Centrului pentru Cultură și Arte „CARMEN SAECULARE” Neamț.

Artiștii nemțeni au participat și la spectacolul organizat cu ocazia Zilei Naționale a României, la Sfântu Gheorghe, în anul 2023, de Asociația Despărțământul Covasna-Harghita al ASTREI.

După participarea la cea- de a 32-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe, unde a încântat publicul cu inegalabila dumneaei voce, doamna SOFIA VICOVEANCA  a dat curs invitației de a fi prezentă, pentru prima oară, și la Zilele Târgu Secuiesc.

„Solista Sofia Vicoveanca a făcut cunoscută zona Bucovinei prin cântecele sale încărcate de emoții și stări ale țăranului bucovinean.

În cei peste 60 de ani de carieră, artista și-a alcătuit un repertoriu cât mai variat, reușind să adune nestemate din fiecare moment important din viața omului. Acesta cuprinde cântece de leagăn (”Dragul mamii, puiuț mic”, ”Haida liuli, liuli, dormi”, ”Liuli, liuli, puiuț dulce” etc.), de nuntă, respectiv din ritualul acesteia ( ”Mamă soacră, mamă soacră”, ”Joacă nunta pe surcele”, ”Cântec la zestre”, ”Doamne-ajută-ntr-un ceas bun”, ”Ia-ți mireasă, iertăciune”, ”Sănătate, eu mă duc”, ”Hai la joc, mai vătăjei” etc.), cântece satirice (”La Vârvara laudată”, ”Mi-o zis mama să joc sus”, ”Eu-s femeie cumsecade”, ”Badea-n joc, ușor ca vântul”, ”Fa leliță, lelișoară” etc.), cântece cu o încărcătură emoțională foarte puternică (”Of, urât și iar urât”, ”Cu bărbatul băutor”, ”Supărarea, bate-o Doamne”, ”Lume, lume trecătoare”, ”Celui ce-o lăsat oftatul” etc.), cântece de dragoste și de dor (”Bădișor, mustață neagră”, ”Hai fuguța, Măriuță”, ”Valiu, valiu, ce-am pățit”, ”Ce mi-i drag, nu mi-i urât”, ”Ce ești bade bănuit” etc.). O mare pondere în repertoriul artistei, o au cântecele de joc, cărora artista le așează îndeosebi texte satirice (”Am trăit bine cu jocul”, ”Asta-i hora mare”, ”Ăsta-i joc de pe la noi”, ”Haida roată, măi flăcăi”, ”Lume drag-am petrecut”, ”Singură-mi fac voie bună”, ”Gospodarii satului” etc.)”, aflăm de pe https://ro.wikipedia.org.

Într-un interviu  publicat cu mulți ani în urmă,  în revista  Formula AS (http://arhiva.formula-as.ro/2000/445/lumea-romaneasca-24/sofia-vicoveanca-tuturor-romanilor-sanatate-si-paine-calda-pe-masa-1947), doamna Sofia Vicoveanca declara: „„Eu mă regăsesc mai mult în cântecele de dor, de jale, de amar, bocete, chiar blesteme, piese de o mare încărcătură emoțională, de o mare profunzime a textului, și tocmai de aceea – foarte greu de interpretat. Nu sunt o cântăreață de ritm, dar nevoia m-a făcut și dintr-aceea, pentru că omul vine în sala de spectacol și vrea să-și bucure sufletul. Nu știu cât place, dar știu că nu se confundă glasul meu, omul îl reține. Nu mi-a fost greu să port costumul, pentru că în acest costum eu m-am născut”

„NOI CREDEM ÎN FERICIRE”

Duminică, 30 iunie, începând cu ora 17.00, vă așteptăm în Sala mică a Casei de Cultură VIGADO din municipiu pentru a împărți, unii cu alții, clipe de FERICIRE!!!
Cum vom reuși acest lucru?
Ascultând, cu mintea și cu sufletul, cuvintele rostite de doi importanți scriitori covăsneni, și-anume de tânăra ANA-ALINA CIORICI -COSTACHE (profesor învățământ primar, fost redactor la Mesagerul de Covasna), care își va lansa cel de al 4-a lea volum intitulat „Cât cântărește FERICIREA?”, dar va vorbi și despre alte două volume „bijuterii” pentru copii, și-anume „Povestea cifrelor”  și „Litere cu poveste. Călătorie pe Tărâmul Alfabet”, precum și de prof. MIHAI TRIFOI, statornic colaborator al Mesagerul de Covasna, care aduce în fața publicului volumul „Începutul ascensiunii”.

În acest an, membrii Grupului Folk „EU CRED” al Asociației Culturale „ Eu cred” din comuna Tașca, județul Neamț, ne vor încânta cu cântece din repertoriu propriu, pe versuri și muzică compuse MARIUS  MIHAI COȘERARIU, președinte al asociației.

***

Tânăra autoare ANA-ALINA CIORICI-COSTACHE din Sfântu Gheorghe, membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, a scris și a lansat 4 cărți, în mai puțin de 4 ani de zile: „Dialoguri de suflet” (2021), „Povestea cifrelor” (2022), „Litere cu poveste, Călătorie pe Tărâmul Alfabet (2023) și „Cât cântărește fericirea? (2024).

Despre prolifica scriitoare, pe care abia aștept să o cunoașteți,  poetul Ionel Simota din Miercurea Ciuc, președinte al Cenaclului „Buna Vestire” și membru al Uniunii scriitorilor- filiala Brașov, a spus: „Vă mărturisesc că sunt bucuros  și  mândru, deopotrivă, să fiu contemporan  cu Alina pentru  că ea (…) este ca un  pilon destul de mare pentru cultura covăsneană, și nu numai, în ciuda fragilității aparente. (…) O respect foarte mult pe Alina din foarte multe puncte de vedere, dar  mai ales pentru faptul că  întotdeauna când intră în medii mai  mici sau mai sofisticate,  este ca o LUMINĂ; este un om care  răspândește  bucurie. Este suficient să surâdă, și ne cam spune totul despre felul cum este ea”.

Profesorul MIHAI TRIFOI, din Bixad, Covasna, este un statornic colaborator al Mesagerul de Covasna,  pe care cu siguranță îl urmăriți cu interes de mulți ani de zile. Potrivit dr. Ioan Lăcătușu, publicistica lui Mihai Trifoi, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, cuprinde un număr de aproape 1000 de articole apărute în perioada 1985–2024, respectiv în peste 40 de ani, în publicațiile „Cuvântul nou” și „Mesagerul de Covasna”.

Începând cu anul 2015, articolele semnate de publicistul Mihai Trifoi, după ce au apărut în cotidianul „Mesagerul de Covasna”, au văzut din nou lumina tiparului, prin publicarea lor în volumele apărute la Editura Eurocarpatica, intitulate sugestiv: „În jungla vieții” (trei volume 2015-2017), „În umbra timpului” (două volume: 2018, 2019), „În așteptarea zilei de mâine” (2020), „Pe drumul speranței” (2021), „Rătăcind prin labirint” (2022), „Prin Zona întunecată” (2023) și acum „Începutul ascensiunii” (2024). Majoritatea volumelor menționate au fost prefațate de prof. Maria Stoica, drd., Tatiana Scurtu și dr. Ioan Lăcătușu.

În cadrul evenimentului „NOI CREDEM ÎN FERICIRE”, cuvântul scris și rostit  va fi împletit cu muzica  interpretată de cei trei membri ai Grupului Folk „EU CRED”, respectiv:  ELENA ROPOTOAIA, profesor pentru învățământul primar, preoteasă, vicepreședinte al Asociației Culturale EU CRED; COSMIN CAIA,  elev la Liceul „Carol I” Bicaz, absolvent al Școlii Populare de Artă din Piatra Neamț și MARIUS MIHAI COȘERARIU, președinte fondator al Asociației Culturale EU CRED, polițist în rezervă, membru al Societății Scriitorilor din județul Neamț, autor a 10 cărți de poezie, cantautor de muzică folk, organizator/inițiator al Festivalului Național „COPIII, FLORILE INIMII” și al Taberei și Festivalului Național de Creație și Interpretare „DĂM FOLK”.

Grupul abordează un repertoriu personal de cântece pe versurile și muzica lui Marius Mihai Coșerariu, dar și din repertoriul național.

Spectacolul va fi prezentat de dragul meu prieten și coleg ASTRIST, GIGI FILIP, vicepreședinte al Asociației Despărțământul Covasna-Harghita al ASTREI și membriu al Cenaclului „Buna Vestire” din Miercurea Ciuc. 

În calitate de responsabil proiect, vă invit  din nou, oameni dragi din Târgu Secuiesc și din localitățile învecinte -Brețcu, Mărtănuș, Zăbala, Covasna etc., pentru a ne bucura, ÎMPREUNĂ, urmărind ambele activități în care s-a pus atât de mult suflet!

INTRAREA ESTE LIBERĂ, la ambele evenimente culturale organizate în  29 și 30 iunie, cu finanțare acordată de Primăria Târgu Secuiesc și cu sprijinul sponsorilor.

Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail