Prin Programul de Dezvoltare Economică din Ardeal, Fundația Pro Economica din Tg. Mureș a lansat, în luna decembrie 2018, noi proiecte de finanțare ale Guvernului Ungariei, destinate microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii din județele Covasna, Harghita și Mureș.
Procedura de depunere a dosarelor de finanțare s-a încheiat în data de 14.01.2019, deși pe site-ul Fundației Pro Economica este specificat că „ Termenul depunerii electronice a proiectului este 25 ianuarie 2019, ora 16:00.” Cel mai probabil finanțarea va fi reluată, motiv pentru care potențialii investitori ar trebui să se pregătească de o nouă sesiune în urma căreia guvernul ungar să finanțeze în proporție de 50% proiectele fermierilor din cele trei județe.
Inițiatorii finanțării au avut în vedere sprijinirea investițiilor legate de producția și prelucrarea produselor agricole și pentru investiții noi în procesarea/prelucrarea produselor agricole.
Potrivit informațiilor postate pe www.proeconomicaalapitvany.ro, trebuie avut în vedere că sursele proprii ale solicitantului nu pot conține finanțare de stat și surse guvernamentale sau finanțare comunitară administrată central de instituțiile, agențiile sau alte organe ale Uniunii Europene, ce nu intră sub controlul statului membru în mod direct sau indirect. La depunerea cererii de finanțare, disponibilitatea surselor proprii doar se declară.
Cei cărora li se vor accepta proiectele spre a fi finanțate au posibilitatea – în cursul derulării proiectului – solicitării avansului pentru achitarea unor cheltuieli cu furnizorii. Avansul poate fi maximum 50% din finanțare. Condiția solicitării avansului este utilizarea surselor proprii proporțional cu suma avansului, într-un cuantum de minimum 10% din cheltuielile eligibile ale proiectului și doar după acceptul finanțatorului. După furnizarea bunurilor/serviciilor vizate în solicitare, se va achita restul de 50% din finanțare.
Prin această finanțare, guvernul ungar are ca scop: formarea, îmbunătățirea cooperării dintre întreprinderi; îmbunătățirea eficienței, competitivității economice prin dezvoltarea tehnologiei; lărgirea capacității de producție; menținerea în locul natal al celor care trăiesc în zona țintă; modernizarea și ecologizarea parcului de mașini agricole; diminuarea costurilor de producție; îmbunătățirea producției; dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea, transformarea și modernizarea agriculturii; rectificarea proprietăților și ameliorarea calității terenurilor, aprovizionarea cu energie și apă și economisirea acestor resurse.
Echipamentele cumpărate în cadrul proiectului trebuie achiziționate la prețul pieței de la un furnizor care se califică producător sau comerciant, care se ocupă de comercializarea echipamentului în cauză cu asigurarea garanției comerciale uzuale pe piață.
Echipamentele necesare implementării proiectului trebuie achiziționate dintr-o țară membră a Spațiului Economic European sau o țară candidată a Uniunii Europene. În cazul în care vreun echipament care îndeplinește funcția necesară nu poate fi achiziționat din aceste țări, prin excepție, solicitatul poate achiziționa echipamentul din alte state, cu prezentarea în proiect a descrierii exacte a echipamentului și a condițiilor de piață.
Potrivit www.punctul.ro, la momentul lansării sesiunii de depunere proiecte, „ Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a arătat că programul sprijină consolidarea celor care activează în domeniul agriculturii, întreprinderile mici şi mijlocii, ajutând astfel şi comunităţile din regiune, îmbunătăţind calitatea vieţii acestora şi sprijinind prosperarea lor pe plaiurile natale. Se consideră important ca fiecare individ, familie şi afacere din comunitate să poată face planuri, a mai adăugat acesta. În opinia politicianului maghiar, programul de dezvoltare economică realizat cu sprijinul guvernului maghiar contribuie la dezvoltarea economică a Transilvaniei. În plus, promovează şi dezvoltarea relaţiilor economice transfrontaliere, iar investiţiile realizate creează locuri de muncă şi activităţi economice pe termen lung, ceea ce aduce beneficii întregii Românii.”
Cosmin Teodor IOSUB