Bugetul Ministerului Apelor și Pădurilor a fost suplimentat, în cadrul ședinței de Guvern de joi, 2 august a.c., cu suma de 58.966.000 de lei, pentru realizarea în regim de urgență a unor lucrări necesare înlăturării efectelor calamităților naturale produse de inundații, în perioada iunie-iulie 2018.  Decizia a fost luată prin hotărâre, iar banii provin din Fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului.

Județului Covasna i-a fost alocată suma de 7.162.000 de lei, pentru refacerea construcţiilor hidrotehnice de pe sectoarele râurilor din bazinele hidrografice Olt și Tărlung.

Astfel, 453. 000 de lei vor fi destinați lucrărilor de îndiguire pe Râul Negru și afluenți, pe raza  județului Covasna, 1,2 milioane de lei pentru îndiguirea pârâului Dobârlău, 1,3 milioane de lei pentru îndiguirea pârâului Tărlung în zona Băcel-Chichiș, iar cea mai mare sumă, și anume 4,2 milioane de lei, vor fi utilizați pentru regularizarea pârâului Cașin sector Ruseni – Sânzieni.

„Totodată se vor amenaja albiile acestor cursuri de apă pentru asigurarea secțiunilor de scurgere și se vor consolida malurile în punctele critice.Lucrările propuse în zonele afectate de viituri vor înlătura efectele inundaţiilor, vor preveni şi vor minimaliza riscul la inundaţii, atât al populaţiei cât şi al bunurilor publice/comunitare. Realizarea lucrărilor prevăzute în prezentul act normativ va conduce la o dezvoltare socio-economică şi de mediu durabilă, având în vedere reducerea semnificativă a riscului la inundaţii. De asemenea, aceste lucrări previn poluarea cursurilor de apă şi a apelor subterane ca urmare a inundaţiilor şi a efectelor asociate lor asupra calităţii ecologice a cursurilor de apă.”, se arată într-un comunicat de presă, emis de către Ministerul Apelor și Pădurilor.

„Această primă sumă, pentru refacerea lucrărilor avariate este suficientă. Se preconizează că se va mai emite încă o Hotărâre de Guvern pentru etapa a doua, pentru lucrările calamitate după 5 iulie, Pentru rezolvarea tuturor preoblemelor din județ, suma nu este suficientă, dar acelea se vor rezolva prin programe de investiții pe termen mai lung. Momentan, pentru anihilarea efectelorproduse de aceste viituri, estede ajuns. Aceastaeste o soluție de refacere a infrastructurii avariate de către aceste viituri. Pentru a doua etapă, avem niște lucrări de subtraversare a digurilor, un sector pe râul Olt care trebuie remediat – lucrări avariate, care nu au avut un impact imediat asupra populației. Până luni dimineața (astăzi, 6 august – n. red.) trebuie să trimitem caietele de sarcini la Vâlcea (la sediul Administrației Bazinale de Apă Olt – n. red.), cuprinzând lucrările preconizate a fi executate cu acești bani și vor fi organizate licitații pentru proiectanți și execuție, atrubuite către firme terțe. Din ce informații am, derularea investițiilor se vor face în regim de urgență, prin solicitarea de oferte de la anumiți proiectanți și constructori care lucrează în domeniu și au avut rezultate bune până acum. Deci procedurile vor fi mai scurte.Lucrările vor începe cu siguranță în acest an, sperăm ca până la începutul toamnei.”, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna” Sandor Laszlo, inginer șef în cadrul Serviciului de Gospodărire a Apelor, Covasna.

„În perioada iunie-iulie 2018 un număr important de construcţii hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, din judeţele menționate, au fost grav afectate de viiturile produse de fenomenele hidrologice periculoase generate de precipitaţiile deosebit de importante cantitativ.  Fenomele hidrologice periculoase cele mai severe s-au înregistrat în bazinele hidrografice Vişeu, Caraş, Jiu, Târlung, Olteţ, Cerna, Olt, Argeş, Ialomiţa, Trotuş, Bistriţa, Moldova, Suceava, Siret unde s-au produs, în mod natural, breșe în diguri, eroziuni avansate ale digurilor, eroziuni ale malurilor şi colmatări ale albiilor care pun în pericol locuinţe şi obiective social-economice.”, mai transmit reprezentanții Ministerului Apelor și Pădurilor.

Oana-Mihaela Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail