Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români” derulat sub genericul „Colindul Unirii”, continuă cu spectacole, astăzi, mâine și duminică.
Festivalul, organizat de către Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe și Instituția Prefectului – județul Covasna, este cuprins în programul dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri, scopul constând în promovarea tradiţiilor și obiceiurilor de iarnă, conservarea și perpetuarea obiceiurilor tradiționale din Ajun până la Bobotează, al colindelor. „Această ediție se intitulează Colindul Unirii, pentru că dorim să aducem pe de-o parte, bucuria Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, dar și faptul că suntem români: cântăm și colindăm împreună, urăm împreună sănătate și LA MULȚI ANI tuturor celor dragi, tuturor celor din jurul nostru.”- a declarat, în preambulul evenimentului, prof. ing. Maria Peligrad, președinta Fundației „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.
Ediția din acest an a fost deschisă la începutul săptămânii, prin miniconcerte de colinde susținute de copii, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe.
„Ne bucurăm că și anul acesta, Catedrala din Sfântu Gheorghe (…) este gazda unei manifestări deosebite, o acțiune de suflet, pentru că dacă ne uităm la chipurile acestor colindători, ne dăm seama cât suntem de binecuvântați, pentru că ei, copiii noștri, sunt viitorul nostru (…)”, a declarat luni, în deschiderea seriei de miniconcerte, pr. dr. Sebastian Pârvu, paroh al Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe.
Timp de patru zile, de luni, 10 decembrie, și până ieri, 13 decembrie, aproape 500 de preșcolari și elevi de la mai multe instituții de învățământ de elevi, pregătiți de dascălii lor, au transmis, prin colindele interpretate, spiritul și bucuria marii sărbători a Crăciunului. S-au prezentat în fața publicului copii de la Școala și Grădinița cu Program Normal din Ozun, coordonați de educatoarea Maria Florescu și învățătoarea Daniela Penciu, grupuri de elevi de la Școala Gimnazială „Nicolae Colan ”- din Sfântu Gheorghe, coordonați de prof. pentru învățământ primar Rodica Costache, Mariana Mustață, Benedek Judit, Gabriela Alexandrescu și de învățătoarea Szilagyi Erzsebet; elevi de la Liceul de Arte „Plugor Sandor” din Sfântu Gheorghe, pregătiți de cadrele didactice Mihaly Imola, Nicoleta Neagu, Salamon Marta, Cristina Neagoe; preșcolari de la Grădinița cu Program Prelungit „Arvacska”, din Sfântu Gheorghe, coordonați de educatoarele Buna Maria –Magdolna, Georgiana Mureșan, Anca Rujan, Gal Laura și Adina Popa; elevi de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, din municipiu, pregătiți de prof. pentru învățământ primar Melania Banciu, Gabriela Prundar, Sânziana, Roxana Adriana Suciu și Coralia Novăcescu; copii de la Grădinița cu Program Prelungit „Csipike”, din municipiu, pregătiți de educatoarele Săndica Borchină, Anca Elena Pipaş, Daniela Bulat și Larisa Gabor; copii de la Grădinița „Napsugar”, coordonați de educatoarele Ionela Coliban și Carmen Marin; elevi de la Școala Gimnazială „Ady Endre”, din municipiu, pregătiți de prof. pentru înv. primar Adriana Groza, Georgeta Nistor, Mariana Sandu și înv. Maria Bularca; copii de la Grădiniţa ,,Benedek Elek” din oraș, coordonați de educatoarele Diana Maria Damian și Manole Simona Kinga; și copii de la Grădinița cu Program Prelungit „Pinocchio” – pregătiți de cadrele didactice Cornelia Dodan, Loredana Muntean , Adriana Olteanu, Diana Panțîru.
Programul miniconcertelor a fost organizat cu sprijinul Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe și sub coordonarea inspectorului de specialitate Florica Nica și a înv. Maria Bularca.
Recital de colinde, astăzi la Biserica „Bunavestire” și amplu program sâmbătă
Festivalul continuă astăzi, cu un recital de colinde susținut la ora 18,00, la Biserica „Bunavestire” (de lângă Jandarmeria Covasna – n.r.), din municipiu, de Corul „60 Plus”, din Alba Iulia, iar mâine în 15 decembrie, vor avea loc manifestări ample, tot în Sfântu Gheorghe.
Atunci, de la ora 10.00 , la Catedrala Ortodoxă se vor prezenta formațiile de colindători care vor participa la ediția din acest an.
Va urma, la ora 11,30 – parada costumelor populare, a tradițiilor și deschiderea festivă a Festivalului în Piața Mihai Viteazul, programul de deschidere a evenimentului cuprinzând intonarea Imnului României, un moment religios, un scurt spectacol de colinde, obiceiuri de iarnă, după care toți cei prezenți vor fi invitați să se prindă în Hora Unirii. În aceeași zi, la ora 12.00 – se va derula un program de colinde și urări la instituții, asociații, societăți economice, etc..
Spectacole de gală sâmbătă și duminică
Tot mâine, de la ora 15.00, va avea loc primul spectacol de gală din cadrul ediției din acest an, în Sala de sport a Colegiului Național „Mihai Viteazul”. Manifestarea este organizată de către Fundaţia „Mihai Viteazul”, cu cofinanțare din partea Consiliului Judeţean Covasna și a Consiliului Municipal Sfântu Gheorghe.
Moderatori ai spectacolului vor fi, după cum Fundația și-a obișnuit publicul, eleva Alexandra Stoica și elevul Tudor Perșa.
Programul spectacolului va cuprinde momente pregătite de Grădinița cu Program Prelungit „Rază de soare” – din Sfântu Gheorghe, sub coordonarea ed. Carmen Marin și ed. Ionela Coliban; Ansamblul folcloric „60 Plus” – din cadrul Primăriei Alba Iulia, județul Alba, sub coordonarea lui Cornel Muntean; Ansamblul folcloric „Speranța” – al ONG – ului „Nadia”, președinte Mihai Tocar, din orașul Solotvino, regiunea Transkarpatia, Ucraina, coordonator artistic fiind Elena Șiman, Ansamblul artistic de amatori „Plaiuri tulgheșene” – din comuna Tulgheș, județul Harghita, sub coordonarea rapsodului popular Lăcrămioara Pop, Corul „Plai Întorsurean”, din Întorsura Buzăului, sub coordonarea lui Cornel Mihai Tonie, și sub bagheta prof. Tatiana Teacă; Ansamblul „Pelinița” – de la Casa de cultură a comunei Pelinei, Raionul Cahul, Republica Moldova, coordonat de primarul Nina Munteanu, și de coordonatorul artistic Maria Loghin; Ansamblul folcloric „Oltul” – din comuna Hăghig, județul Covasna, coordonat de ed. Laura-Andrea Incze, Corul „Ecclesia” – al Catedralei Ortodoxe „Sf. Nicolae” și „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, sub coordonarea Anei Maria Popa, Grupul vocal bărbătesc „Pădurenii” – de la Căminul cultural comuna Barcani, județul Covasna, coordonat de ed. Cristina – Orania Deteșanu și de Grupul de datini și Obiceiuri de Anul Nou „Răzeșii” – de la Centrul Cultural Tupilați, județul Neamț, coordonat de Romică Leonte.
Duminică, 16 decembrie, Festivalul va continua cu activități la Târgu Secuiesc.
„În ziua de duminică, 16 decembrie, are loc al doilea spectacol la Târgu Secuiesc, la ora 12, în sala CLUB FOR YOU – din Cinema Petofi Sandor , organizat de partenerii noștri <<Suflet românesc>> – Asociația de dezvoltare locală și culturală din Târgu Secuiesc. De asemenea, cu sprijinul parohiilor ortodoxe din județ, în toate bisericile se vor desfășura concerte de colinde susținute de preșcolari și școlari.
Ne-am bucurat de susținerea partenerilor noștri – Liceul Tehnologic <<Constantin Brâncuși>>, Colegiul Național <<Mihai Viteazul>>, Palatul Copiilor, Asociația <<Voievozii munților>>, Liga cultural – creștină <<Andrei Șaguna>>. În realizarea acestui mare proiect, am beneficiat de patronajul Instituției Prefectului Covasna, de cofinanțări de la Consiliul județean Covasna și Consiliul local Sfântu Gheorghe, de sponsori SC Tymbark, SC Delaco, SC Transgat Sort SRL – Covasna Sc Cas Arbor SRL etc. Vă mulțumim tuturor pentru sprijin! Vă așteptăm să fim împreună, să ne bucurăm de această mare sărbătoare creștină, de împletirea duioasă în aceeași limbă, a colindului cu inima poporului român.”- a transmis, ieri, prof. ing. Maria Peligrad.
Intrarea la spectacolele organizate de Fundație sunt gratuite, astfel încât un număr cât mai mare de oameni să se bucure de ele!
Toate activitățile derulate de către Fundație în acest an au fost dedicate Centenarului Marii Uniri.
Fundația „Mihai Viteazul” s-a înființat în 20 septembrie 1990, organizând numeroase evenimente și acțiuni în scopul promovării valorilor culturale românești. În acord cu obiectivele propuse la înființare, fundaţia a reuşit să mobilizeze resurse umane şi materiale pentru realizarea unor manifestări de amploare care au devenit cunoscute în multe colţuri din ţară și chiar şi de către românii de peste hotare.
Ana Ciorici COSTACHE