Femei și fete din Sfântu Gheorghe au participat la cea de-a doua ediție a cercului de cusut și de creație populară derulat sub genericul „Româncuțele”, la Sfântu Gheorghe.

Cercul a fost inițiat în cursul lunii trecute, fiind condusă de către doamna Maria Mariș, originară din județul Mureș și stabilită cu mulți ani în urmă în județul nostru.

Coase, croșetează, brodează de la vârsta de 10 ani și și-a propus să dea mai departe din experiența dânsei, dedicându-și timpul învățând pe oricine dorește, diverse tehnici de cusut, brodat ori croșetat.

„Atunci când am inițiat cursul, mi-am dorit și asta îmi doresc și în continuare – să fie cât mai multe costume populare românești, aici, în zonă. Să văd la sărbători, la 1 Decembrie, la sărbătorile religioase și nu numai, cât mai multe persoane în costume populare, pe stradă (…). Eu fac lucru de mână de la zece ani. De la bunici și de la bătrânele satului am învățat asta și toată viața mea am lucrat și am croșetat enorm, tot felul. Pentru nepoțelele mele, am în jur de 30 de rochițe croșetate (…). Am făcut pentru nepoatele mele și costume populare pe care să le aibă sute de ani. (…) Aceasta este intenția mea: să învețe lumea să facă lucru de mână și să facă, să lăsăm ceva în urmă.”- a spus doamna Maria Mariș.

Astfel, la finele lunii februarie, a avut loc prima ediție a manifestării „Româncuțelor”, la Centrul Ecleziastic și de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”. Succesul acesteia a dus și la organizarea celei de-a doua ediții, sâmbătă, 24 martie, în aceeași locație.

La eveniment au participat persoane care au fost la prima ediție, dar nu numai.

„A fost foarte frumos. Fete și femei care au fost la prima ediție, au venit și la a doua ediție, dar au fost și persoane noi, deci se vede că există interes și fiecare dorește să își facă un costum popular. Unele cos catrință, altele cos cămăși și sunt foarte bucuroase și vor să vină în continuare, ca să își realizeze costume. Noi suntem dispuse să le arătăm tuturor celor care doresc să își facă un costum popular, cum să îl facă. Participantele și-au dat seama că mult mai  mult valorează lucrul manual și mai ales, ceva făcut chiar de ele. Au altă satisfacție față de atunci când cumpără ceva făcut la mașină. Eu le-am spus că lucrul manual este un lucru de artă, e un lucru care rămâne, pentru copii, pentru nepoți. Eu le-am prezentat acum o pereche de cătrințe și o cămașă de la  mine de la Mureș, de 150 de ani, de la străbunica mea. Le-am spus că este singurul lucru de valoare care mi-a rămas de la străbunicii mei. Casa, pământul- se duc, dispar, dar costumul popular rămâne, dăinuie peste ani și ne aducem aminte cu drag peste timp că cineva a lucrat și și-a pus sufletul în acel costum.”- a declarat, ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, doamna Maria Mariș.

Potrivit acesteia, întâlnirile se derulează, de fapt, sub formă de cerc- de cursuri de cursut, brodat, croșetat și lucru manual. Momentan, participantele au învățat să coasă anumite modele, pe săculeți de anafură. Acele modele vor fi apoi refăcute pe costume populare.

„Deocamdată, majoritatea participantelor reproduc broderia pe care am făcut-o eu. Femeile care au venit au zis că vor să învețe să coasă. Până acum, majoritatea, au cusut pe săculeți de anafură. Eu am dăruit fiecăreia o bucată de material, desenat de mine, ca pentru început să își facă din aceasta și să aibă amintire, un săculeț pentru anafură. Pe acel săculeț au început să coasă, pentru a învăța modelul. Acel model va fi trecut apoi pe costumul popular. Toată lumea face un săculeț de anafură, pentru început, după care vom trece la un alt nivel – cine va dori să realizeze catrințe, va face catrințe, cine va dori să facă ii, va face ii și le voi arăta cum se fac. Ne-am hotărât să lucrăm pe pânză topită.”- a spus Maria Mariș.

Aceasta a subliniat că grupul „Româncuțele” este deschis tuturor, întâlnirile realizându-se o dată pe lună:

„Cine dorește să vină, pentru început nu trebuie să aducă nimic. Eu ofer tuturor câte o bucățică de pânză și ață, ca să înceapă cu broderia și după decidem: dacă vrea să-și facă ie, dacă vrea să-și facă un costum complet – și apoi fiecare va merge și își va cumpăra materialul. Pentru început, eu le duc și ață și pânză. Cine dorește să participe la cercul nostru trebuie doar să vină acolo (la Centrul Ecleziastic și de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” –n.r), ultima săptămână din lună, sâmbătă, la ora 14.00. Așteptăm cu drag pe toată lumea!”- a spus Maria Mariș.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail