. . Programul de suport, care vine în sprijinul persoanelor cu cancer mamar, organizat cu sprijinul Crucii Roșii – filiala Sfântu Gheorghe, ajunge săptămâna aceasta și la Baraolt.

De la începutul anului trecut, la inițiativa unei voluntare ale Crucii Roșii – filiala Sfântu Gheorghe, persoanele care au suferit, suferă de cancer la sân, sau care cunosc pe cineva aflat într-o astfel de situație, pot participa la ședințe de terapie în grup, în vederea creșterii încrederii în sine și pentru a fi ajutate să treacă peste trauma psihică într-un mod cât mai ușor. Reuniunea este organizată bilunar și pot participa atât persoanele care au avut această problemă, cât și pentru persoanele care cunosc pe cineva aflat în situația aceasta.

„Pe data de 25 organizăm la Baraolt și în data de 26 la Sfântu Gheorghe. Până acum am organizat numai în orașul Sfântu Gheorghe, iar săptămâna aceasta este a doua oară când vom organiza ședințele și în Baraolt. La prima ședință au fost aproximativ 10 persoane.” – a explicat reprezentanta Crucii Roșii – Filiala Sfântu Gheorghe, Opra Zsófia-Szende.

Grupul de suport pentru perosanele afectate de cancerul la sân se va întruni joi, 25 februarie, ora 13:00, în sala mică a Casei de Cultură din Baraolt, urmând ca vineri, 26 februarie, de la ora 17:00, să se reunească la sediul Crucii Roșii din strada Kós Károly, numărul 17, din Sfântu Gheorghe.

„Nu este numai pentru femeile afectate de cancerul la sân sau aparținătorii lor, este dedicat și persoanelor care vor să participe, să fie acolo și să audă despre ce este vorba. Oricine poate să vină, întrarea este liberă.(…)” – a explicat inițiatoarea programului, Incze Zita.

Ideea grupului de suport pentru persoanele afectate de cancerul mamar a luat naștere în momentul în care Incze Zita, în prezent voluntară a Crucii Roșii – filiala Sfântu Gheorghe, a fost nevoită să treacă ea însăși prin experiența traumatizantă a operației și a chimioterapiei, moment în care a constatat că ar avea nevoie de un psiholog oncolog, iar sistemul nu i-a putut oferi unul.

„Am trecut și eu prin așa ceva și am observat că nu este niciun psiholog oncolog care i-ar putea ajuta pe bolnavi, iar eu am terminat un curs de facilitare pentru cancerul de sân și am hotărât să fac un grup de sprijin, pentru că am observat că este mare nevoie de așa ceva. Și în cadrul spitalului, când am fost internată pentru ședințele de chimioterapie și după operație, am observat că majoritatea bolnavilor ar necesita un sprijin de la cineva, nu sprijin financiar, ci un sprijin moral și spiritual. Am posibilitatea să fac acest lucru, am unde, iar Crucea Roșie ne sprijină, s-a oferit să ne ajute cu spațiul în mod gratuit.” – a explicat Incze Zita.

La ședințele de terapie, persoanele interesate sunt învățate cum să facă față mai ușor traumei psihice prin care au fost supuse la aflarea diagnosticului, pe perioada tratamentului cât și după vindecarea lor, dar și cum să se comporte în preajma unei persoane care a trecut printr-o astfel de experiență traumatizantă.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail