Turismul covăsnean a fost „doborât” de coronavirus, rezervările pentru lunile martie şi aprilie coborând la zero, afirmă vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Grüman Róbert.
Potrivit acestuia, specialiştii din domeniul turismului prognozaseră că 2020 va fi un an de succes, însă impactul negativ al epidemiei este resimţit din plin de cei care activează în acest domeniu.
„Anul acesta ne-am aşteptat la cel mai mare număr de turişti în ultimele trei decenii, deoarece numărul celor care ne-au vizitat în lunile ianuarie şi februarie a fost cu 30% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului precedent. În această situaţie de criză, provocată de epidemie, cei care lucrează în domeniul turismului au ajuns să fie zilnic puşi în faţa unor noi provocări, urmând să se ajungă la un blocaj complet. Cei mai afectaţi vor fi cei din industria hotelieră, industria alimentaţiei publice şi organizatorii de evenimente. Situaţia a devenit dramatică de la un moment la altul, rezervările făcute în judeţ au scăzut practic la zero pentru lunile martie şi aprilie, iar sezonul estival este incert. Scăderea numărului de turişti poate duce la pierderea locurilor de muncă peste noapte pentru mulţi oameni, iar acest lucru ar putea însemna un pericol pentru traiul multor familii”, a declarat Grüman Róbert.
Acesta a menţionat că după trecerea epidemiei, Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului din subordinea Consiliului Judeţean Covasna va lansa o campanie de promovare a turismului, pentru a stimula dezvoltarea turismului intern.
Grüman Róbert a mai adăugat că UDMR a elaborat un pachet de recomandări pentru depăşirea crizei economice cauzate de noul coronavirus, apreciind că susţinerea întreprinderilor din domeniul turismului se poate realiza printr-o cooperare eficientă între Guvern, administraţiile locale şi sectorul turistic.
„Având în vedere diversitatea serviciilor legate de turism, nu există o soluţie unică pentru toate activităţile, dar este esenţial să încurajăm menţinerea cât mai multor angajaţi şi să susţinem compensarea veniturilor pierdute de restaurante şi hoteluri. Încurajăm pregătirea activă cu o varietate de pachete promoţionale atractive, pentru a relansa industria în perioada post-criză. În vederea sprijinirii dezvoltării turismului intern, propunem dublarea valorii tichetelor acordate angajaţilor în anii 2021 şi 2020″, a declarat Grüman Róbert, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Judeţean Covasna.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES