Conducerea Direcției Sanitar – Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna recomandă cetățenilor să achiziționeze carne de porc doar din locuri autorizate și să aibă grijă de unde consumă „Pomana Porcului” .
Directorul executiv al DSVSA Covasna, dr. Sikó-Barabási Sándor, a declarat ieri că în județ nu sunt și nu au fost probleme cauzate de pesta porcină africană, însă recomandă cetățenilor să consume carne de porc doar din locuri autorizate și să nu accepte „Pomana Porcului”, din județe cu efective afectate și dacă nu sunt siguri de proveniența acesteia.
„Pot să zic că, Slavă Domnului, nici n-am avut probleme cu pesta porcină. Noi, practic, am încercat să prevenim introducerea bolii, dar această activitate este susținută și acum, deci urmărim și în traseele rutiere, cât și în comercializare, aceste posibilități de a o introduce. Cea mai periculoasă problemă este cu Pomana Porcului, pentru că s-ar putea ca în alte județe, unde sunt efective afectate, să se sacrifice porci și să îi introducă sub formă de Pomana Porcului sau sub formă de cadou la rude, cunoștințe. Recomandarea este ca, pe cât posibil, mai ales din zonele afectate, din județele afectate, oamenii să nu accepte și – mai în glumă mai în serios, să fugă din fața Pomenii Porcului, chiar dacă e primită pe gratis. Cum am spus de mai multe ori, virusul este foarte rezistent (…). Dacă oamenii cumpără carne din locuri autorizate, din locuri care sunt supravegheate sanitar – veterinar, pot să fie liniștiți. Pot să cumpere din orice astfel de loc din județ. Pot cumpăra și din alte județe, dar doar din locuri autorizate.”- a declarat directorul executiv al DSVSA Covasna.
Potrivit acestuia, DSVSA Covasna are afișat la sediul său și la sediile circumscripțiilor programul de funcționare și un număr de telefon ce poate fi folosit pentru a semnala probleme în afara orelor de program:
„Este afișat programul la sediul Direcției și la sediile circumscripțiilor, iar în cazul în care, în afara orelor normale de program, dacă sunt probleme, acolo se găsește unul sau mai multe numere de telefon la care se poate apela”, a spus directorul DSVSA.
Recomandări privind protejarea animalelor în perioadele cu temperaturi foarte scăzute
Dr. Sikó-Barabási Sándor a transmis și o serie de recomandări pentru crescătorii de animale, cu privire la protejarea acestora în perioadele cu temperaturi foarte scăzute.
„Ceea ce este foarte important în această perioadă, mai ales pentru faptul că sunt foarte multe animale care sunt în perioada de gestație, de exemplu, ovinele, este să nu le dea de mâncare alimente înghețate; să spargă gheața din adăpătoare – acolo unde este cazul. Este foarte important ca, în special animalele aflate în perioada de gestație, să nu bea apă înghețată sau să nu mănânce furaje înghețate pentru că ar putea să avorteze. De asemenea, crescătorii de animale să aibă grijă ca furajele să fie de calitate. Grajdurile nu trebuie să fie, neapărat, călduroase, pentru că majoritatea speciilor își produc atâta energie cât să nu aibă probleme – și bovinele și ovinele. Unde s-ar putea să fie probleme este în locurile cu umezeală. E important să nu fie abur în grajd, să nu fie umezeală, să fie cât de cât aerisit, pentru că altfel pot fi probleme”, a spus directorul DSVSA Covasna.
Și la nivel național s-au transmis recomandări privind protejarea animalelor în perioadele cu temperaturi scăzute. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A. ) a transmis o informare în acest sens. Astfel, pe fondul evoluției unor fenomene meteorologice severe (temperaturi deosebit de scăzute, căderi masive de zăpadă), ANSVSA le recomandă crescătorilor de animale să asigure adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a frigului şi zăpezii. Se recomandă, de asemenea, asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi furaje corespunzătoare atât cantitativ cât şi calitativ; asigurarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare şi de furajare; se va acorda o deosebită atenţie în mod special instalaţiei de adăpare, având în vedere riscul de îngheţ al acesteia; verificarea disponibilităţii echipamentelor de rezervă, în principal a generatoarelor de energie electrică în cazul fermelor comerciale.
„La orice modificare a stării de sănătate sau de bunăstare a animalelor precum şi la apariția unor modificări comportamentale, deţinătorul are obligaţia ca pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate a animalelor din localitatea respectivă sau DSVSA local. De asemenea, în cazul în care, din cauza intemperiilor se produc pagube care afectează bunăstarea animalelor, proprietarii sunt obligaţi să anunţe de urgență primăria sau DSVSA local pentru a fi luate măsurile necesare.”- a informat ANSVSA, prin intermediul site-ului instituției.
Totodată, s-au transmis și recomandări pentru transportatorii de animale vii. Acestora li se recomandă să nu efectueze transporturi de animale în condiţii meteo cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic şi căderi masive de zăpadă, decât dacă este neapărat necesar.
„Transportatorii sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile. Înainte de a pleca la drum, se verifică dacă există condiţii adecvate de microclimat în mijlocul de transport, hrană şi sursă de apă potabilă şi dacă acestea pot fi asigurate pe întreaga durată a transportului. Transportatorii trebuie să verifice traseul şi alte aspecte legate de călătorie înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se realizeze cât mai repede pentru a micşora durata călătoriei.”- a transmis ANSVSA.
Potrivit aceleiași surse, la temperaturi scăzute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu cel puţin 25% din capacitatea maximă de încărcare autorizată în funcţie de specie, talie, vârstă şi stare fiziologică; în cazul în care călătoria nu începe în cel mai scurt timp de la îmbarcare, şoferii trebuie să aibă planuri de urgenţă pentru a îngriji animalele, în funcţie de necesităţi; pentru călătorii de peste 8 ore, sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină temperatura de confort termic în compartimentul animalelor.
„Precizăm că, porcinele sunt foarte sensibile la temperaturile scăzute. În cazul în care în timpul călătoriei temperatura ambientală coboară sub 0° C, este obligatoriu ca, mijlocul de transport să fie dotat cu un mecanism de reglare a temperaturii. Bovinele sunt rezistente la temperaturi scăzute cu condiţia ca, în mijlocul de transport să nu existe curenţi de aer rece. Ecvinele pot fi transportate şi în situaţia în care temperatura ambientală coboară sub -20° C cu condiţia ca, mijloacele de transport să fie dotate cu un mecanism de reglare a temperaturii. O atenţie deosebită se acordă şi vitezei de transport, numărului de opriri precum şi vârstei animalelor transportate. Sistemul de ventilaţie trebuie să asigure distribuţia uniformă a aerului, iar autonomia lui trebuie să fie de cel puţin 4 ore, independent de funcţionarea motorului autovehiculului. Din cauza condiţiilor meteorologice există riscul apariţiei stresului termic prin frig, motiv pentru care se impune inspectarea animalelor la intervale regulate în timpul călătoriei şi totodată identificarea simptomelor acestuia. Simptomele stresului de frig sunt: frisoane, horipilaţie (se ridică părul/blana), îngrămădire (pentru a conserva căldura), letargie şi somnolenţă, colaps.”- se arată în informarea ANSVSA.
În ceea ce privește prevederile aplicabile administrațiilor locale, conform aceleiași surse, consiliile locale trebuie să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere. Conform prevederilor legale, Consiliile locale au obligaţia ca, în adăposturile animalelor, să asigure respectarea normelor de protecţie a acestora, respectiv: cazarea, transportul şi îngrijirea corespunzătoare a acestora.
Ana Ciorici COSTACHE