Angajații Administrației Județene a Finanțelor Publice Covasna și-au întrerupt activitatea în mod spontan, ieri dimineață, nemulțumiți de faptul că salariile lor nu au fost majorate începând cu data de 1 noiembrie.
Angajații DGFP Covasna, împreună cu angajații de la Baraolt și Tg. Secuiesc și-au întrerupt activitatea în semn de protest față de măsura anunțată de Guvern de acordare a unor majorări salariale angajaților din cadrul ANAF și de la Ministerul Finanțelor Publice. Prin Ordonanța 47/2015 privind rectificarea bugetului, art. 63, publicată în Monitorul Oficial vineri, 30 octombrie, s-a aprobat acordarea unei majorări medii a salariilor de bază cu 22% pentru personalul din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, ANAF, Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili și Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.
Într-un comunicat remis de Biroul de Presă, SED LEX se menționează: „Datorită modului defectuos în care este gestionată politica salarială din România, creând discriminări între categoriile sociale și chiar între angajații din cadrul administrației publice (vezi creșterile salariale din învățământ și sănătate precum și angajaților din cadrul structurilor centrale ale MFP și ANAF), salariații din domeniul fiscului, din primării și din alte instituții din administrația publică centrală și locală au declanșat acțiuni spontane la nivel național, solicitând în mod expres acordarea de creșteri salariale. Liderii organizațiilor SED LEX vor susține acțiunile de protest ale colegilor noștri, fără a putea preciza durata acestora, ținând cont de faptul că Alianța Națională a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX nu a organizat acțiunile, ele fiind declanșate în mod spontan. Protestatarii solicită acordarea de creșteri salariale tuturor salariaților din administrația publică unde media salarizării este de aproximativ 1350 lei net.”
Liderul Sindicatului liber al salariaților Finanțelor din Covasna, Raluca Moraru, a explicat că acțiunea sindicaliștilor va înceta în momentul în care vor găsi o soluție, deocamdată nefiind clar dacă protestul va continua și zilele următoare.
Protestul s-a desfășurat în interiorul sediului Administrației Finanțelor Publice, cu ușile închise.
Angajații Finanțelor în grevă spontană, contribuabilii în fața ușii
Zeci de persoane din Sf.Gheorghe și din localitățile județului care au avut de rezolvat vreo treabă, ieri, la ghișeele sau birourile Administrației Financiare Sf. Gheorghe, s-au trezit în fața ușii închise, fiind „ întâmpinați” doar de afișele lipite pe geamurile de la intrarea în instituție care anunțau GREVA SPONTANĂ. Mare parte dintre aceștia ne-au împărtășit nemulțumirea cu privire la acțiunea angajaților de la Finanțe. Reprezentantul unei societăți comerciale din Sf. Gheorghe ne-a spus, înfuriat de-a binelea: „ Am venit să aflu dacă mi-au intrat bani în cont, să pot face plata dărilor pe care le mai am către buget, și am pierdut timpul degeaba. Nu ajunge că suntem umiliți de reprezentanții Statului de când nu mai primim această informație telefonic, deplasarea la ghișeu fiind singura modalitate de a afla dacă avem bani, ci trebuie să înghițim pe mai departe și această umilință la care suntem supuși acum. Nu înțeleg de ce Statul, prin reprezentanții săi, nu este în stare să ne trateze ca pe niște parteneri de pe urma cărora încasează bani, fără a ne oferi nimic, și să se comporte civilizat cu noi, așa cum fac băncile: avem acces on-line la contul nostru bancar, și nici nu mai e nevoie să ne pierdem timpul cu deplasarea pentru a face vreo plată. Ce-ar zice cei de la Finanțe care astăzi fac grevă, nemulțumiți de salariile pe care le primesc- la drept vorbind ei au salarii mai mari decât marea majoritate a angajaților din mediul privat- dacă agenții economici din județ ar intra și ei în grevă, cu angajați cu tot, și nu ar mai plăti nimic către Stat? Din ce și-ar mai lua salariile mari pe care le tot solicită? Noi muncim de dimineața până seara, uneori și la sfârșit de săptămână- ei doar 8 ore/zi, de luni până vineri, și își permit să își rezolve problemele personale în timpul orelor de program – noi ne stoarcem creierii ca să dăm de muncă salariaților noștri, să le asigurăm salarii și să plătim contribuțiile la Stat, care ne omoară de mari ce sunt, și nu stăm să ne mai plângem nimănui. Dacă nu le convin condițiile oferite de angajatorul Stat, să renunțe, că nimeni nu-i obligă să stea într-un loc de muncă unde nu e bine, și să se angajeze în sistemul privat, că sunt locuri de muncă destule”.
Un alt domn venit de la Întorsura Buzăului a declarat: „ Bătaia de joc este totală. Nu ajunge că ne-au desființat Administrația Financiară de la noi, cu câțiva ani în urmă, și ne pun pe drumuri în fiecare lună, pe cheltuiala noastră, acum mai aflu că e și grevă spontană, iar eu pierd timp și bani venind 50 de kilometri, degeaba…în excursie forțată. În ce țară trăim???”
Veniți de la Întorsura Buzăului, Zagon, Vâlcele sau din alte comune ale județului, mai multe persoane așteptau în fața Finanțelor în speranța că greva se va încheia și-și vor putea aranja problemele pentru care au bătut drumul până la Sf. Gheorghe. „ Aveam nevoie de o adeverință pentru dosarul de ajutor social și uite c-am venit degeaba. Am dat bani pe microbuz, și-acum stau în fața ușii închise, pentru că domnii fac Grevă. Ei nu se mai gândesc și la necazul altora, cred că ei o duc cel mai rău, dar nu-i adevărat. Eu mâine nu știu dacă o să mai am bani să vin din nou. Dacă fac grevă și mâine, și bat drumul degeaba?”, ne-a spus un bărbat venit de la Zagon. Nemulțumirea lui a fost împărtășită și de alte persoane care veniseră pentru aceeași problemă- obținerea unei adeverințe.
Ioana Ardeleanu; Maria Graur
. .