Procedura de insolvenţă e de durată şi cu final incert

În decursul anilor, un număr important de societăţi comerciale din judeţ şi-au încetat activitatea, intrând în procedură de insolvenţă, ca urmare a hotărârii administratorilor sau la cererea creditorilor. În urma unor procese care durează în unele cazuri chiar ani de zile, cei care au de recuperat bani de la aceste societăţile falimentare reuşesc să o facă, într-o oarecare măsură, prin intermediul lichidatorilor judiciari, s-au rămân, pentru totdeauna, cu facturile emise şi neîncasate.

Din datele disponibile pe site-ul Tribunalului Covasna, la unul din termene, la cele două complete de judecată care judecă aceste cauze figurau pe lista de şedinţe un număr de 78 de dosare. Pe lângă mulţi alţi creditori, la 64 dintre firmele intrate în procedura de insolvenţă, la masa credală este înscrisă şi Administraţia Finanţelor Publice a municipiului Sfântu Gheorghe. De aici rezultă că, de la 82% dintre societăţile care sunt în curs de lichidare, statul are de recuperat impozite şi taxe.

De la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Covasna, Compartimentul de Insolvenţă, am aflat că, în ultimii doi ani, în judeţul nostru au intrat în procedura de insolvenţă, în baza legii 85/2006, un număr de 224 societăţi, dintre care 110 în anul 2009 şi 114 în cursul anului trecut. La deschiderea procedurii de faliment, de la aceste societăţi statul avea de recuperat suma de 35.3239.181 lei. Dacă de la firmele care şi-au încetat „forţat” activitatea, în anul 2009, AFP Covasna a reuşit să recupereze suma de 2.662.556 lei, reprezentând 15,5 % din cei 17.182.695 lei  pe care i-ar fi  avut  de încasat, de la cele 104 societăţi comerciale care au procese pe rol, începute în anul 2010, s-a reuşit recuperarea a doar 762.527 lei, din totalul de 18.056.486 lei.

De multe ori, cu tot „efortul” depus de reprezentanţii lichidatorilor judiciari, precum şi de către juriştii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Covasna, procedura de insolvenţă a firmelor se închide, fără a se reuşi aducerea la bugetul statului a sumelor pe care acesta le are de încasat. Iar per total, sumele nu sunt mici.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail