Asociaţia „Green Energy” din Sfântu Gheorghe va sprijini înfiinţarea primului cluster al biomasei în Republica Moldova.
Conducerea Asociaţiei „Green Energy” a semnat ieri, la Sfântu Gheorghe, un acord de parteneriat cu Centrul Naţional de Mediu din Republica Moldova în scopul realizării unor proiecte comune în domeniul protecţiei mediului şi energiei regenerabile.
Preşedintele Centrului Naţional de Mediu, Ina Coşeru, a declarat că identificarea şi valorificarea surselor de energie regenerabilă reprezintă o prioritate pentru Republica Moldova, ţară care în momentul de faţă este dependentă în proporţie de 96% de gazul rusesc. Aceasta a mai menţionat că mizează pe parteneriatul cu „Green Energy” pentru implementarea unor proiecte care şi-au dovedit deja eficienţa în România, printre acestea numărându-se culturile de salcie energetică.
Iuliana Cantaragiu, expert de proiecte în cadrul Centrului Naţional de Mediu din Chişinău, a declarat că o idee inovatoare pe care au întâlnit-o la Sfântu Gheorghe şi pe care doresc să o implementeze şi în Republica Moldova este cea a clusterelor, care reprezintă o formă de colaborare între oameni de afaceri şi instituţii ce activează în acelaşi domeniu ori au interese comune.
Preşedintele „Green Energy”, Vajda Lajos, s-a oferit să acorde sprijin logistic gratuit pentru înfiinţarea primului cluster al biomasei în Republica Moldova după modelul celui de la Sfântu Gheorghe, care funcţionează cu succes de mai mulţi ani şi are numeroase parteneriate în străinătate. Dealtfel, Vajda Lajos a menţionat că „Green Energy” este interesată de stabilirea şi dezvoltarea de parteneriate şi cu ţările est-europene.
În judeţul Covasna au fost înfiinţate până acum şase clustere sub egida Asociaţiei Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV) – clusterul lemnarilor Pro Wood, clusterul de biomasă Green Energy, clusterul agro-alimentar Agro Food, clusterul tipografiei şi designului, clusterul industriei textile şi al ecoturismului, iar în toamnă urmează să se constituie clusterul balneo-turistic.
„În competiţia globală pentru pieţe şansele succesului economic se bazează pe specializarea ofertei şi concentrarea eforturilor de dezvoltare spre domenii-cheie unde se deţin avantaje competitive, resurse şi competenţe”, a declarat Vajda Lajos, potrivit căruia membrii clusterelor organizează împreună acţiuni de promovare, inclusiv participări comune la târguri şi expoziţii, cursuri de pregătire şi perfecţionare profesională şi vânzări de produse.
Pe lângă întreprinzători privaţi, din aceste clustere mai fac parte centre de cercetare şi inovare, instituţii de învăţământ superior, asociaţii profesionale, instituţii bancare şi de consultanţă şi autorităţi publice locale.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES