Conform declaraţiei doamnei inspector şcolar şef Keresztely Irma, anual, numărul părinţilor interesaţi de înscrierea copiilor la grădiniţă creşte. Un lucru îmbucurător este că în mediul rural se observă o creştere semnificativă, părinţii alegând grădiniţele cu program prelungit, în deosebi.

„În ultimii ani, în judeţul Covasna a crescut interesul faţă de programul prelungit la grădinită, astfel încât, chiar şi în mediul rural există iniţiative de a se înfiinţa nişte grupe mixte cu program prelungit.”, a explicat doamna înspector şef.

Motivele pentru care părinţii aleg această alternativă pentru preşcolari, în condiţiile în care grădiniţa nu este o formă de învăţământ obligatorie, sunt multiple: de la lipsa unui adult de încredere în grija căruia să fie încredinţat copilul, până la bagajul de cunoştinţe acumulat de către cel mic la sfârşitul ciclului. Totuşi, există şi părinţi care nu consideră grădiniţa un ajutor în dezvoltarea cognitivă şi personală a copilului, astfel că 491 de copii stau acasă.

Anul acesta, numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 şi 5 ani, înscrişi la grădiniţă – 6.830 – diferă de numărul copiilor născuţi  judeţul Covasna în anii 2008-2010, respectiv  7.321. În cazul copiilor cu vârstă de 6 ani situaţia este puţin mai complicată, datorită faptului că o parte dintre aceştia se regăsesc în şcoli, în clasa pregătitoare, sau clasa zero. Dintr-un total de 2434 de copii, 315 sunt înscrişi la grădiniţe, însumând astfel un număr total de 7145 de copii înscrişi la grădiniţă, în tot judeţul Covasna.

În anul şcolar 2013-2014, învăţământul  primar are un număr de  637 de clase, cu un efectiv de 11.297 de elevi, din care 129 de clase cu 2205 elevi sunt la clasa pregătitoare.

Învăţământul gimnazial – clasele V-VIII –e format din 457 de clase, cu un efectiv de 8590 de elevi, din care 452 de clase cu 8461 de elevi desfăşoară cursuri la zi, iar 5 clase, cu 129 de elevi desfăşoară cursuri cu frecvenţă redusă.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail