Într-o societate măcinată de frământări şi schimbări interminabile în sistemul de învăţământ, în care şcolile şi grădiniţele se desfiinţează şi în care copiii între 2 şi 3 ani nu au loc în creşe sau grădiniţe, în muncipiul Sf.Gheorghe, la iniţiativa şi propunerea Consiliului Local, Şcoala Gimnazială „Ady Endre” în calitate de centru financiar şi Grădiniţa „Rază de soare/Napsugár”, strucutură a şcolii, au găsit soluţia optimă. Vor înfiinţa începând din luna septembrie a acestui an o unitate de învăţământ antepreşcolar cu trei nivele de vârstă: grupa mică: 0 – 1 an, grupa mijlocie: 1 – 2 ani şi grupa mare 2 – 3 ani. Grupele vor funcţiona în clădirea fostei Grădiniţe cu Program Normal Nr.6 (zona Gării), clădire ce va fi complet reabilitată şi dotată conform standardelor,  de către autorităţile locale. 

 

Cadrele care vor asigura educaţia acestor copii au studii corespunzătoare fiind toate participante ale cursurilor pentru educaţie timpurie, inclusiv a modulelor de puericultură.

Deasemenea grădiniţa face în continuare înscrieri la secţiile română şi maghiară, la toate nivelele de vârstă. Toate educatoarele sunt calificate, titulare şi au cel puţin  gradul didactic II. Grupele sunt frumoase şi primitoare, iar curtea oferă bucurie prin vastitate şi frumuseţe. Nu întâmplător poartă numele „Rază de soare/Napsugár”, deoarece grădiniţa este, pentru copiii din zonă şi din localităţile limitrofe, acea rază dătătoare de speranţă, şansa pentru o educaţie de calitate, într-un mediu educaţional de calitate.

Părinţi şi copii sunt aşteptaţi cu drag la unitatea de învăţământ antepreşolar şi grădiniţă, dar şi de către Şcoala Gimnazială „Ady Endre”.

Se creează astfel premisele unui campus care să asigure educaţia copiilor din primele luni de viaţă şi până la intrarea în liceu. Conducerea şcolii şi cadrele didactice de la grădiniţă şi şcoală îşi doresc să ofere un exemplu de bună practică pentru educaţia incluzivă în condiţiile în care un mare număr dintre copiii din zonă provin din medii defavorizate şi cu toate acestea performanţele nu se lasă aşteptate. Poate că aceşti copii nu au rezultate spectaculoase, dar muncesc şi se implică în activităţi cu tot sufletul şi având în vedere de unde pornesc şi unde ajung, efortul lor este remarcabil.

Când se gândesc la copiii pe care îi educă, educatoarele de la Grădiniţa „Rază de soare/Napsugár” cu Program Prelungit, dar şi cele de la Şcoala Gimnazială „Ady Endre”  îşi doresc să fie asemeni trandafirului din parabola lui Th.Barrau, din sec.al XIII-lea:

. . Mă plimbam. Văd la picioarele mele o frunză. Era pe jumătate uscată, dar răspândea un miros foarte plăcut. O iau de jos şi o miros cu mare plăcere…

– Tu, ce răspândeşti un miros atât de plăcut, o întrebai, eşti un trandafir?

– Nu, îmi răspunse, nu-s un trandafir, dar am trăit câtva timp lângă un trandafir. De acolo vine mirosul ce-l răspândesc.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail