În urmă cu un an, mai exact în luna februarie 2021, familia Bogdan și Teodora Platon din Întorsura Buzăului s-a avântat cu curaj într-o afacere cu struți. Prin intermediul internetului s-au documentat, au studiat și nu s-au lăsat intimidați de nimic, ci au pornit pe drumul lor.

Deși este o pasăre care trăiește în Africa, struțul s-a adaptat și condițiilor de la Întorsura Buzăului. Despre cât de greu sau cât de ușor le este în această inedită afacere am stat de vorbă cu cei doi tineri antreprenori întorsureni.

Cum ați început această afacere?

De ceva vreme ne tot gândeam să începem o afacere, și soțul meu își dorea foarte mult aceste păsări. Am găsit pe interet Ograda cu Struți din Sebeș și în ziua în care i-am găsit, am și pornit acolo. Am dat avansul pentru 3 familii reproducătoare, ne-am întors acasă și am început să pregătim țarcurile pentru acestea. Familia e formată dintr-un mascul și două femele.

Așa am început, mai apoi am reușit să ne cumpărăm un incubator special, și am început să scoatem puișori. O pasăre face până prin luna octombrie un ou la două zile. Cel mai mare ou găsit de noi a avut 1,995 kg, echivalentul a 30 de ouă de găină. 150 de lei costă, aproximativ, un ou de struț.

Cât de mult vă solcită această afacere?

Este de muncă, nu este ușor dar suntem mulțumiți cu ceea ce facem. Avem carnet de producător și putem vinde ouă. Realizez și aranjamente speciale, cu pene și coajă de ou, am mers cu ele și la Piața „Cămara Întorsureană” care a avut loc sâmbătă.

Puii pe care noi îi creștem pentru abatorizare îi vindem la Sebeș, la abator. Carnea lor este foarte gustoasă, se aseamănă cu carnea de vânat, de căprioară. Cei de la Sebeș au magazine în orașele mari din țară, dar exportă carnea și în străinătate. 

Cu ce temeri v-ați confruntat?

La început nu am fost foarte încrezători, dar am avut mare noroc cu faptul că am întâlnit oameni de ajutor la Sebeș, cu ei ne-am ajutat întotdeauna, la orice oră am apelat la ei.

Ce îi sfătuiți pe cei care doresc să înceapă o afacere în acest domeniu?

Trebuie să aibă răbdare! Cei care doresc să înceapă o afacere cu struți, sau de orice alt fel, trebuie să fie răbdători. Mai întâi investești câțiva ani și abia apoi reușești să scoți profit, dar nu este imposibil. Nu sunt mulți cei care fac acest tip de afacere, pentru că au renunțat prea repede, se așteptau să aibă profit din primul an.

Ce planuri de viitor aveți?

În viitor ne gândim să deschidem și pentru vizitare. Investiția a fost foarte mare, de la achiziționarea familiilor, până la realizarea padocurilor, încă investim. Ei au nevoie de foarte mult spațiu, și de siguranță, sunt niște păsări care se stresează ușor și trebuie să fie ținute în siguranță de alte animale.

Cum a pornit ideea de a face aranjemente?

A pornit de la faptul că aveam pene și coji de ouă pe care trebuia să le valorificăm, și nu aveam de ce să vând cu 50 de lei. Coaja oului de struț este foarte rezistentă, se poate picta, încondeia, eu o folosesc ca vază și ca ghiveci, momentan. Înainte, în alte vremuri coaja se folosea și ca vas pentru mâncare.

Răbdare, răbdare, răbdare, acesta pare să fie cuvântul cheie. Curajul și determinarea celor doi tineri din Întorsura Buzăului sperăm să inspire și alți tineri din zonă, și nu numai.

Alexandra Chirilaș

Sursa Foto: https://www.facebook.com/Gradina-cu-Struti-Intorsura-Buz%C4%83ului-102449579080193

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail