Deși un număr relativ mare de localități din județul Covasna dispun de rețele de canalizare, mulți oameni continuă, totuși, să folosească fose septice, în ciuda faptului că legea impune racordarea la rețea.
Într-un comunicat de presă transmis către Mesagerul de Covasna se menționează că societatea Gospodărie Comunală SA a primit mai multe întrebări cu privire la această problemă, în condițiile în care recensământul foselor septice, menit să facă lumină asupra situației de la nivel național, trebuia să se încheie săptămâna trecută.
Potrivit sursei citate, directorul societății, Kozsokár Attila, a explicat faptul că „dacă vidanjarea costă 300 de lei, atunci taxa de canalizare pentru această sumă este de 30 de lei”.
„Cred că există un motiv pentru cei care nu au rezolvat această problemă să se teamă de o amendă. Legalitatea este cu siguranță bună acolo unde există o canalizare, merită să ne racordăm și, bineînțeles, colegii noștri oferă toate informațiile necesare oricui ne contactează. Situația este mai complicată în cazul în care nu există o rețea de canalizare: doar firmele care au autorizație pot face curățarea. Materialul îndepărtat este apoi trimis la noi pentru tratament sau, dacă doriți, pentru neutralizare. Știm și că există persoane care pompează afară materialul, dar este ilegal. În principiu, avem o decizie care ne permite să preluăm apa uzată colectată în acest mod, dar costul neutralizării trebuie plătit oricum: din câte știu, deocamdată nimeni nu a profitat de această opțiune, mai degrabă aruncă materialul undeva. Chiar dacă ignorăm forma juridică, nu se poate spune că acest lucru este ecologic. De fapt, foarte puțini antreprenori sunt autorizați să facă acest tip de lucrări, deși pare să existe o cerere puternică în acest sens”, a rezumat directorul societății.
Mai multe informații despre racordarea la rețeaua de apă și canalizare pot fi aflate pe site-ul Gospodărie Comunală SA: https://apacov.ro/ro/acordare-avize-tehnice/.
M.D.C.