În istoria omenirii goana după profit a jucat un rol important, ea fiind unul din motoarele care au împins înainte corabia umanității. Dar trebuie să recunoaștem că acest fapt, mereu prezent, ne arată două fețe contradictorii: una generată de lăcomie și interese personale, care duce spre acțiuni reprobabile, și alta, generată de altruism, care duce spre adevăratul progres, spre acțiuni caritabile și dezvoltare durabilă.

 

Oricum am considera-o, goana după profit nu va înceta să existe și să se extindă în ambele sale direcții, generând astfel contradicții și conflicte în societățile omenești. Și cel mai bine se poate observa acest lucru în vreme de criză, precum în prezent, în timpul pandemiei COVID-19, când unii luptă pentru salvarea vieților celor infectați, iar alții pentru mărirea propriului profit, în timp ce Statul, care în mod firesc ar trebui să fie mai aproape de cetățenii săi, privește parcă neputincios la ceea ce se întâmplă.

 

Nu vom „vorbi” aici despre afacerile cu măști și despre cele cu echipamente sanitare, care au îmbogățit deja multe firme, unele aflate chiar în colaborare cu Statul, ci despre un lucru mai „banal” prin trecerea lui la „ordinea zilei”, și anume: Testarea. O serie de „clinici” private au primit undă verde pentru testarea populației, și acum lumea se înghesuie ca la pomeni pe la ușa lor, încât acestea nu mai fac față situației. Problema însă este alta, că oamenii dornici să se testeze nu se duc „la pomeni”, ei trebuie să plătească pentru aceasta între 70-80 de euro. Ei. Și?! ar spune unii, desigur, unii „care-și permit”, dar nu omul de rând, dacă ținem seama că circa 40% din populația României greu își poate permite aceste costuri, deci mai bine nu se testează…

 

Ne întrebăm totuși ce e greșit în costurile respective? Păi cum să nu fie greșit?” Să judece și cititorii… Testarea pentru COVID-19 este de 70-80 euro, raportat la un salariu mediu în România de circa 656 euro. Până aici lucrurile ar părea normale, deși nu este așa, căci, dacă facem comparație cu situația din Germania, unde salariul mediu pe economie (la modul general) este de 3.938 euro (cf. destatis.de), iar actul testării costă circa 19 euro – putem să ne dăm seama ușor unde este anomalia. Adică am putea spune că cu cât suntem mai săraci, cu atât plătim mai mult pentru același lucru. De aceea opinia noastră este că Statul ar trebui să fie mai puțin nepăsător și, chiar dacă este vorba despre firme private, ar trebui să existe anumite reglementări care să „frâneze” goana după profit, mai ales când este vorba de a scoate „câștiguri grase” din suferința oamenilor, în special acum, în vreme de pandemie. Și aici nu putem invoca dictonul că „piața stabilește prețul mărfii”, căci viața oamenilor n-ar trebui negociată, iar Statul, în vremuri excepționale trebuie să ia măsuri excepționale, căci prea s-au înmulțit „căpușele” care sug „sângele” economiei, și în timp ce ele se tot umflă mai să plesnească, noi ne tot subțiem sărăcind…

 

Nu, nu spunem că nu trebuie să existe goana după profit, ci că aceasta ar trebui să se încadreze în limitele bunului simț și al omeniei, și nu în scopul îmbogățirii cu orice preț prin jecmănirea semenilor, altfel ne aflăm în situația stăpânilor de sclavi de altădată, ahtiați de îmbogățire prin exploatarea „supușilor” considerați „animale de povară”. Păi, să ne ierte Dumnezeu, dar cum să plătești 70-80 de euro pentru un test în România și doar 19 euro în Germania, când neamțul are un salariu incomparabil mai mare decât românul?! Ce te faci cu amărâții de pensionari, cu persoanele care trăiesc din ajutoare sociale ori din venituri minime? Îi lăsăm netestați doar pentru că n-au bani să plătească testul?! Dacă da, atunci sunt în van toate măsurile luate de Guvern și toată propaganda plină de sloganuri, în frunte cu „Stați acasă!”, care tot așa de bine poate fi înlocuită cu „Stați acasă și muriți în liniște!”, căci „Lumea acum e prea preocupată cu ale ei și n-are timp și bani și pentru voi…”

 

Să sperăm însă că în curând vom scăpa și de pandemie și va răsări din nou pentru toți soarele libertății, iar Dumnezeu va avea grijă și de cei prea lacomi, de cei îmbogățiți din suferințele oamenilor…

Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail