Spectacolul „Glasul Unirii, în inima României” – un regal al folclorului românesc – susținut de  Orchestra „Lăutarii” din Chișinău,  dirijată de îndrăgitul maestru Nicolae Botgros, a oferit aproape patru ore de bucurie și emoții celor peste 1500 de spectatori din județ, dar și din alte zone ale țării, participanți la acest eveniment.

Organizat joi, 29 noiembrie, la Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, spectacolul cuprins în cadrul activităților dedicate Zilei Naționale a României, în Anul Centenar, i-a adus pe scenă și pe îndrăgiții artiști Ion Paladi (din Republica Moldova), Mariana Ionescu Căpitănescu și Cristian Fodor, împreună cu  formații și artiști locali: Corul „Pădurenii” din Barcani, Ansamblul de dansuri „Brâulețul” din Sita-Buzăului, Ansamblul de dansuri „Cununa Carpaților” din Întorsura Buzăului, Mălina Boricean,  Ana Maria Sandulea, Tudor Mircea, Alina Oană și  Elena Istrate.

Sala „îmbrăcată” în două steaguri tricolor de mari dimensiuni, care au străjuit scena de-o parte și de alta, și-a primit spectatorii cărora le-au fost oferite, în dar, din partea organizatorilor, stegulețe tricolor pe care să le poată folosi la toate  activitățile viitoare la care vor participa.

Ziua noastră, a tuturor, este ziua patriei noastre, România!

Imnul României, interpretat de Corul „Pădurenii” din Barcani, dirijat de Cristina Deteșanu, a marcat deschiderea spectacolului. Harghiteanul Gheorghe Filip, vicepreședinte al Despărțământului Covasna-Harghita al ASTREI, a fost cel care a prezentat evenimentul, țesând o adevărată poveste în jurul acestuia, o poveste a zilelor noastre, din diverse perspective.

„E o bucurie nemăsurată pentru mine să pot fi parte dintr-un atât de frumos eveniment. E vorba despre ziua națională a patriei mele, România. Fiecare dintre noi avem o zi de naștere. Este cât se poate de firesc să o trăim, să o sărbătorim, să ne bucurăm de ea și să fim fericiți măcar câteva ore pe parcursul acelei zile, însă ziua noastră, a tuturor, este ziua patriei noastre, România! Așadar, ne pregătim pentru 1 Decembrie, să sărbătorim, acum, la 100 de ani de când s-a întâmplat Marea Unire.”- a declarat, în deschiderea spectacolului, Gheorghe Filip.

Publicul a admirat, apoi, suitele de dansuri prezentate  de Ansamblul „Cununa Carpaților” din Întorsura Buzăului, coordonat de Costică Oltean și de Ansamblul „Brâulețul” din Sita-Buzăului, coordonat de prof. Rodica Boieru.

Spectacolul susținut de orchestra națională „Lăutarii” din Chișinău, coordonată de maestrul Nicolae Botgros, conducător artistic și prim dirijor, a fost deschis cu „Rapsodia română”, de George Enescu, și cu un colaj de piese îndrăgite, în aplauzele spectatorilor. Nu de puține ori, aceștia s-au ridicat în picioare, în semn de prețuire și recunoștință pentru darul muzical primit de la artiști.

„Orchestra <<Lăutarii>> și eu, personal, suntem pentru prima dată aici, la Sfântu Gheorghe, în acest județ frumos, Covasna. Noi, cei de acolo, din partea cealaltă de Prut, cunoaștem istoria totală a românilor, fiindcă pe noi ne interesează, de mici copii, această istorie. Cred că nu are nici un neam din lume mai mare istorie decât istoria românilor. Eu mă mândresc că sunt român și vreau să vă spun că acest gând mă duce de când am început cu această orchestră. Anul acesta sunt două lucruri mari: aniversarea Centenarului Marii Uniri și faptul că noi, orchestra <<Lăutarii>>, împlinim 40 de ani! 40 de ani de când sunt eu dirijorul orchestrei, căci <<Lăutarii>> au fost și-nainte, dar de când sunt eu în fața orchestrei, sunt 40 de ani. Iată, a trebuit să treacă 40 de ani ca să vin pentru prima dată aici în județ (…) și am venit datorită acestei mari ființe, care se numește Maria Crețu – Graur, care mi-a telefonat cu un an în urmă. Cu mare drag am acceptat și o să spun tuturor celor de acasă că suntem iubiți, suntem așteptați și vă mulțumesc tuturor celor care sunteți aici! (…)”- a declarat maestrul dirijor Nicolae Botgros.

Spectacolul a continuat cu momente minunate oferite de talentații interpreți  covăsneni Mălina Boricean,  Ana Maria Sandulea, Tudor Mircea și  Alina Oană,  care au avut bucuria la care nu visaseră până la acel moment,  de a cânta pe scenă  acompaniați de Orchestra „ Lăutarii” din Chișinău, dirijată de maestrul Nicolae Borgros,  fiind răsplătiți  cu ropote de aplauze.

„Vă mulțumim din suflet! Aceste aplauze o să le port cu mine în suflet, în orice colț al lumii. (…). Dumneavoastră v-ați ridicat aici în picioare nu numai în fața lui Botgros, nu numai în fața orchestrei Lăutarii, ci în fața muzicii populare românești, cel mai scump altar al sufletului nostru (…)!” –  a mărturisit maestrul Nicolae Botgros.

Printre invitații de onoare s-a numărat  îndrăgitul interpret de muzică populară Ion Paladi, din Republica Moldova, care prin cântecele sale a ridicat, la rândul său, spectatorii în picioare. Mulți dintre aceștia au răspuns invitației artistului de a se prinde în horă, în fața scenei.

Acestuia i-au urmat celalți doi invitați de seamă-Mariana Ionescu Căpitănescu și Cristian Fodor- cei trei artiști reușind ceea ce  și-au propus organizatorii acestui minunat spectacol, și-anume unirea prin cântec, în Anul Centenar, a celor trei provincii românești: Moldova, Ardealul și Țara Românească.

Cu căciulile pă frunte/Stăm de veacuri, ca un munte/În curbura arcului Carpaţi

La final de spectacol, vicepreședinta Despărțământului Covasna-Harghita al ASTREI, Maria Crețu-Graur  le-a făcut o surpriză oaspeților, în mod special, precum și tuturor spectatorilor, prin invitarea  pe  scenă  a unor români frumoși din Ținutul Căciularilor- femei, bărbați și copii  din comuna Zăbala, care, în îmbrăcați în frumoase costume populare peste care purtau blănuri de oaie, specifice mocanilor, au interpretat „imnul zăbălenilor”, binecunoscuta melodie CĂCIULA a regretatului învățător Ioan Hagiu, de la ale cărui învățăminte, din versuri, nu ar trebui să ne abatem în niciun moment al vieții noastre: 

„… Mai copchile, ia sama ghine
Ca să ducă obiceiul, cănd or creşte ai tai copchii,
O inima vitează în tine
Sus pa frunte o căciulă ca un dar s-o ţîï.

Cu căciulile pă frunte
Stăm de veacuri, ca un munte
În curbura arcului Carpaţi
Asta e căciula mea
Şi o port cum se purta,
Că-i obicei din daci lăsat!”

 

Fiecare dintre noi ne-am străduit să aprindem lumina românismului, la Sfântu Gheorghe

Sunt puține cuvintele prin care am putea descrie reacția celor prezenți, atât pe parcursul derulării evenimentului, precum și după  finalizarea spectacolului GLASUL UNIRII,  ÎN INIMA ROMÂNIEI,  care într-adevăr a unit laolaltă tineri, copii împreună cu părinți și bunici, prieteni români și maghiari, sosiți din localitățile județului Covasna, dar și din județele Harghita, Brașov și Sibiu. „ În sufletul meu știam că așa va fi, adică minunat. Nu se putea să fie altfel după munca de organizare de aproape un an de zile, și după implicarea la cel mai înalt nivel a tuturor celor care și-au dat concursul la realizarea acestui eveniment, cu ocazia Zilei Naționale a României: organizatori, artiști, echipa tehnică, echipa de filmare, voluntari, firma de pază, angajații Arena Sepsi precum și reprezentanții  ISU- SMURD Covasna și IPJ Covasna, cărora le adresez mii de mulțumiri.  Inima mea, în formă de Românie Mare,  s-a umplut de bucurie și, așa cum am spus și pe scenă, citându-l pe marele Nicolae Titulescu, << Și chiar de nu voi fi un far, ci doar o candelă, ajunge. Și chiar de nu voi fi candelă, tot ajunge, pentru că m-am străduit  să  aprind lumina >>. Și, parafrazând, continui spunând că <<deși nu vom fi fiecare dintre noi câte un far,  ajunge, de nu vom fi  câte  o candelă, tot ajunge, pentru că fiecare dintre noi s-a străduit să aprindă lumina, în  acea minunată  seară  cu cântec, dans, port popular și mult suflet românesc, la Sf.Gheorghe.”- a declarat Maria Crețu-Graur, vicepreședinta Despărțământului Covasna-Harghita al ASTREI.  Cei ce nu au avut  posibilitatea să fie prezenți la spectacol, îl pot urmări accesând 
https://www.facebook.com/info1tv/videos/290752551782006/UzpfSTEwMDAwNDQzMzQwNzYwNDoxMjAwODA5NzUwMDc2Nzk0/

***

 Spectacolul GLASUL UNIRII, ÎN INIMA ROMÂNIEI a fost  cuprins  în cadrul activităților  organizate cu ocazia Zilei Naționale a României, de Instituția Prefectului Județul Covasna și Despărțământul Covasna- Harghita al Astrei. Evenimentul  a fost  cofinanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Primăria Sf.Gheorghe și Consiliul Județean Covasna. Sponsorii evenimentului au fost: SIBARO  SRL; BANCA TRANSILVANIA; AXON SRL; WALOR RO SRL; SUBANSAMBLE AUTO SA; HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL; BUCUR IMOBILIARE; INTELLI FINANCIAL CONSULTING SRL.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2089510531108153&type=1&l=747e059d0c

Ana Ciorici COSTACHE

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail