Când spui gimnastică la Sfântu Gheorghe, gândul te duce imediat la Liviu Botoș, omul care și-a dedicat viața acestui sport.

 

În urmă cu douăzeci de ani, după alți paisprezece în care a fost sportiv de performanță, Liviu Botoș și-a urmat visul de a antrena copii pasionați de gimnastică. Și nu oriunde, ci chiar în orașul său de suflet, orașul în care s-a născut, Sfântu Gheorghe.

În 2009 a înființat propria Școală de gimnastică, care îi poartă numele,  din dorința de a descoperi noi talente în gimnastică, dar și pentru a da șansă tuturor copiilor interesați de acest sport  să-l practice măcar de două ori pe săptămână, fără a face performanță. Nu toți copiii ajung la nivelul în care să facă gimnastică de performanță, dar îi poate ajuta în dezvoltarea fizică.

„Gimnastica este un sport de bază. Indiferent dacă ajung sportivi de performanță, sau nu, e foarte important ca copiii, încă de la vârsta de 5-6 ani, să știe că au un program riguros, după școală trebuie să meargă la antrenament, se obișnuiesc cu acest program, îi dezvoltă armonios. Le prinde bine în viață.”, este de părere Liviu Botoș.

 

Copiii din Sfântu Gheorghe nu mai au unde să practice acest sport

 

Din păcate, la ora actuală copiii din Sfântu Gheorghe nu mai au unde să practice acest sport. Sala de la Liceul „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe se află într-o stare avansată de degradare. Clădirea este într-o stare deplorabilă, motiv pentru care antrenorul și părinții copiilor înscriși la gimnastică au solicitat, în luna mai a acestui an, printr-o petiție semnată de 200 de persoane,  sprijinul autorităților locale în acest sens. Până la ora actuală a răspuns doar Primăria Sfântu Gheorghe, care a comunicat următoarele:

„Sala de sport închiriată de Clubul Sportiv Municipal, în baza unui contract de închiriere valabil până în luna iunie 2019, se află într-o stare ireparabilă și intenția conducerii liceului este să o demoleze în perioada următoare. Clubul Sportiv Școlar deține 90% din dotarea sălii de gimnastică, dar nu are nici secție de gimnastică și nici nu deține o sală corespunzătoare practicării acestui sport. Deocamdată nu am identificat spațiu corespunzător deținut de UAT Sfântu Gheorghe în care această activitate s-ar putea desfășura în condiții corespunzătoare.”

Așadar, nicio speranță până acum de a găsi o nouă sală corespunzătoare în care copiii covăsneni să poată frecventa cursul de gimnastică.

 

„Eu n-am denigrat pe nimeni. Pur și simplu am vrut să rezolv o problemă.”

 

„Acest răspuns pentru mine înseamnă o sfidare a comitetului de părinți și a celor două sute de părinți care au semnat petiția.

În urma petițiilor depuse la Primăria Sfântu Gheorghe și la Consiliul Județean,  și datorită apariției în presă a acestei situații, cred că am supărat tare pe cineva. Cred că acum vor să-mi dea o lecție, vor să termine cu mine din cauză că am ridicat problema sălii de sport. Nu am nicio problemă cu aceste instituții, dar nici nu puteam continua activitatea în acea sală dezastruoasă. Era în pericol viața copiilor. Nu puteam să aștept să cadă o bucată de beton peste un copil pentru a căuta soluții de a funcționa în altă parte.

În urma petițiilor eu n-am mai fost lăsat să întru în școală, la indicațiile domnului director al Liceului „Mikes Kelemen”. N-am putut nici să-mi ridic lucrurile personale. Am acolo treningul, adidașii, un CD-player, caietul de antrenament pe care îl am de 15 ani, pentru că nu sunt lăsat să intru în școală. Mi se pare absurd. Nu-mi vine să cred !

La portar există un proces verbal, semnat de directorul școlii, în care se precizează că Botoș Liviu nu are voie să intre în școală deoarece a denigrat imaginea școlii în presă. Eu n-am denigrat pe nimeni. Pur și simplu am vrut să rezolv o problemă. Acum mi se pune pumnul în gură și observ că autoritățile locale nu mai vor să sprijine deloc gimnastica în acest oraș.”, ne-a declarat Liviu Botoș.

 

 

 

 Zero lei pentru gimnastică, dela Consiliul Local  Sf. Gheorghe

 

Mai mult decât atât, recent Școala de gimnastică Botoș a primit o nouă lovitură. La ultima sesiune de finanțare a proiectelor sportive, Consiliul Local Sfântu  Gheorghe a alocat 0 lei pentru gimnastică.

„Școala Botoș Liviu a depus trei proiecte care consider că sunt esențiale pentru existența clubului de gimnastică în oraș, și anume: plata chiriei pentru sala de curs, echipament specific și un cantonament la Bistrița, unde e o sală decentă pentru a face un pas înainte în pregătirea copiilor. Răspunsul autorităților locale este elocvent: 0 lei pentru chirie (oricum nu mai avem sală ), 0 lei pentru echipament, 0 lei pentru cantonament.

S-au depus foarte multe proiecte, fiecare asociație a depus între unu și cinci proiecte. Fiecare asociație a primit câte o sumă de bani. Dacă a depus cinci proiecte, a primit finanțare pentru trei, dacă a depus 3 proiecte a primit bani pentru două, dar toate asociațiile au primit o sumă de bani în afară de Școala Botoș Liviu, care n-a primit niciun ban pentru niciun proiect din cele trei. O perioadă am fost plecat în străinătate, n-am mai depus proiecte, dar înainte de a pleca din țară mereu am primit câte ceva, sume mici, dar care ne-au ajutat. Acum e prima oară când se alocă 0 lei. Fără nicio motivație. E sfidător! E bătaie de joc pe față! Stau și mă întreb!!! …….Așa pacoste mare e gimnastica în Sfântu  Gheorghe?”

 

Indignat de această situație, consilierul județean, Cosmin Boriceanu, a ridicat această problemă la finalul ședinței Consiliului Județean, care a avut loc luni, 15 iulie 2019.

„Am expus această problemă deoarece nu mi se pare normal să nu mai avem gimnastică în acest oraș. Mulți părinți ai copiilor care sunt înscriși la acest sport mi s-au adresat. Sunt îngrijorați. Imediat începe un an nou școlar și copiii rămân pe drumuri. Dacă nu se rezolva nimic, ce o să facă? Îi duc la alt sport, îi duc la gimnastică în alt oraș? Dacă am dat sute de mii de euro la alte sporturi care se practică în acest oraș, mi se pare normal să investim bani și în acești copii care practică gimnastica. Aștept și eu reacții din partea colegilor din Consiliul Județean.”, ne-a declarat consilierul județean Cosmin Boriceanu.

„Încă mai cred că există două soluții pentru rezovarea problemei.

 

Până la apariția unui răspuns, abătut, plin de gânduri și incertitudini, Liviu Botoș a decis să nu se dea bătut și a început să caute singur în oraș o nouă locație corespunzătoare cursurilor de gimnastică.

„Eu am identificat două locații potrivite, și anume: sala mică a Colegiului Național „Mihai Viteazul”, unde mai demult s-au desfășurat cursuri de gimnastică, însă aparatura o dată montată, nu mai poate permite desfășurarea altor activități acolo, și sala de sport de la Liceul „ Kos Karoly”. Am auzit că în curând aici vor începe lucrări de reabilitare. La Arena „Sepsi” sunt diferite spații libere, dar nu au dimensiunile necesare pentru a fi compatibile cu acest sport. Trebuie o lungime și o lățime adecvată. Deocamdată nu am văzut aceste spații.

Încă mai cred că există două soluții pentru rezovarea problemei: fie se repară sala existentă la Liceul „Mikes Kelemen”, fie Primăria Sfântu Gheorghesau Consiliul Județean Covasna mă ajută să identific o altă locație. Eu nu știu toate clădirile care ar putea să respecte condițiile necesare pentru desfășurarea cursurilor de gimnastică. De aceea am solicitat sprijinul autorităților locale.

Aparatura o avem. O parte aparține Clubului Sportiv Școlar, care a avut secție de gimnastică până acum doi ani, când a fost desființată,  și o parte este a Clubului Sportiv Municipal. Acesta are la subsolul Sălii Sporturilor aparatură completă atât pentru fete, cât și pentru băieți,  în valoare de circa 100.000 de euro, care zace de ceva timp acolo și încet, încet, putrezește.

Părinții copiilor mă tot sună să mă întrebe dacă am vești bune. Copiii plâng acasă că vor să vină la gimnastică. Am la CSM 15 copii care fac gimnastică de performanță și alți 60 care sunt înscriși la curs. Sincer, nici nu știu ce să le spun. Nu am găsit nicio sală în care să putem să ne desfășurăm activitatea. Nu poți să minți nici copiii, nici părinții.

Nici nu știu unde să mai merg, cu cine să mai vorbesc pentru a soluționa problema. Sper ca până la urmă să găsesc binevointă din partea autorităților locale.

Nici nu știu ce mă doare mai tare, că n-am sală sau că Consiliul local nu mai sprijină financiar gimnastica din oraș. Amandouă sunt vitale pentru a continua cursurile de gimnastică cu copiii. Acum sunt în concediu forțat. Din septembrie aș vrea să reiau cursurile de gimnastică și la Școala Botoș. Vreau să înființez o secție de începători, iar cei care se dovedesc a fi buni, vor trece în grupa celor care fac sport de performanță. Orașul ăsta are atâția copii talentați, și uite că din păcate nu sunt sprijiniți, nu sunt ajutați să-și împlinească visele.

Împreună cu copiii am participat la multe concursuri, am fost peste hotare de mai multe ori, și în cantonamente, și la festivaluri de gimnastică. Oriunde am mers, am avut rezultate. Fiecare medalie, fiecare loc pe podium reprezintă o împlinire sufletească, ne umple sufletele, atât mie, cât și copiilor și părinților. Cred că și comunitatea s-a bucurat pentru rezultatele noastre. E minunat să vezi că intră în sală un copil de 4-5 ani , care abia merge bine în picioare, și peste 3-4 ani îl vezi pe podium la concurs. Asta e cea mai mare satisfacție!

Până acum, la campionatele și competițiile naționale, copiii pregătiți de mine au obținut peste 150 de medalii. Cele mai importante performanțe le-a obținut Emanuel Bădilă care a fost de două ori la campionatele europene de juniori, și a obținut multe medalii. A ajuns la lotul de seniori, apoi a trebuit să renunțe deoarece a avut probleme mari cu spatele. Acum este antrenor.

De multe ori, mai ales în timpul deplasărilor, am simțit că sunt și tată, și mamă pentru acești copii. E o mare responsabilitate. Unii au nevoie să folosească cuțitul și furculița, și îi învăț, unii încă nu se pot îmbraca singuri, cei mari au alte exigențe, dar toți facem parte dintr-o familie frumoasă și unită. Foarte repede mă atașez de copii și ei de mine. Știu să fiu și sever cu ei, dar știu și să le arăt cât îmi sunt de dragi. Am multe amintiri din toți acești ani petrecuți împreună și îmi doresc din tot sufletul ca povestea noastră să continue!

Sunt bulversat. Ce voi face din septembrie? Nu știu să fac altceva. Meseria mea este de antrenor de gimnastică. Asta îmi place, asta știu să fac cel mai bine și sper să o practic până mor.

Se va desființa gimnastica numai peste cadavrul meu! Sunt determinat și trebuie să găsesc o soluție pentru a continua!”, ne-a declarat Liviu Botoș.

 

Larisa AXINIA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail