Pasionaţii de istorie şi turiştii care vor să cunoască mai bine Braşovul au la dispoziţie începând din această săptămână un ghid turistic intitulat . . Noul Călăuz al Streinului prin Braşov şi Regiunea Dimprejur” apărut în anul 1891 şi reeditat în cadrul proiectului Biblioteca Istorică a Braşovului”.

Ediţia a fost coordonată de istoricul Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţean de Istorie, şi de Bogdan Florin Popovici, director al Arhivelor Naţionale, filiala Braşov.

„ Acest ghid a apărut din mai multe motive. În primul rând, ca şi istoric, m-am raportat la faptul că, din păcate, proiectul „Biblioteca Istorică a Braşovului secolului XX, apoi perioada interbelică, are foarte puţine surse de documentare. Or, acest ghid turistic este o sursă obligatorie pentru că este, putem spune, o radiografie a vieţii nu doar turistice a Braşovului, ci şi a vieţii sociale, economice şi este o perioadă foarte interesantă din istoria noastră pentru că, din punctul meu de vedere, la anul 1891, Braşovul trecea într-un fel, din perioada medievală, la statutul unui oraş modern. Am completat acest ghid turistic cu câteva zeci de imagini, din dorinţa de a arăta că în acea perioadă instituţiile publice din Braşov îşi iau în serios menirea de a lăsa o moştenire istorică generaţiilor care vor urma”, a precizat pentru AGERPRES, istoricul Nicolae Pepene.

Acesta a afirmat că în noua ediţie a ghidului s-a păstrat cât s-a putut din vechiul ghid, făcându-se doar câteva intervenţii pe text pentru adaptarea limbajului de sfârşit de secol al XIX-lea la limbajul contemporan.

„ A fost ales de noi să fie redactat şi pentru că poate să reprezinte un model pentru cei care azi trebuie să redacteze un ghid turistic. Putem vedea ce nivel de documentare, ce pretenţii ridicate aveau braşovenii de altădată, atunci când realizau un ghid turistic. Şi iarăşi un lucru foarte bun, ceea ce spune foarte mult despre valoarea Braşovului istoric, este faptul că cu acest ghid din anul 1891 ne putem plimba prin oraşul vechi descoperind că, din fericire, s-au schimbat foarte puţine lucruri, că odată cu acest ghid, la sfârşitul secolului al XIX-lea descoperim şi o mentalitate a braşovenilor de a respecta şi de a conserva moştenirea istorică”, a subliniat directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov.

Ediţia ghidului turistic de la 1891 a fost tipărită în limbile română, maghiară şi germană. Ghidul prezenta pentru turistul care ajungea la Braşov toate detaliile care sunt păstrate şi în ediţia lansată, începând de la poziţia, clima şi însemnătatea oraşului, „ preumblări” şi excursii prin regiunea din jurul oraşului, în satele şi târgurile din Ţara Bârsei, în munţi, în localităţile româneşti de la graniţă, cum sunt Predeal, Azuga, Buşteni, Sinaia, până la hoteluri, cafenele, restaurante, taverne de bere şi vin, institutele de bancă, de schimb, instituţiile mai înalte de învăţământ, teatru, muzică, colecţii, prăvălii, autorităţile publice, reclame şi anunţuri de epocă.

Ghidul în original, un singur exemplar, se află la Arhivele Statului filiala Braşov. Ghidul reeditat şi lansat într-o 1000 de exemplare se găseşte la Biblioteca Judeţeană „ George Bariţiu”, Muzeul Judeţean de Istorie, Muzeul „ Casa Mureşenilor”, Muzeul de Etnografie şi are 134 de pagini din care mai bine de jumătate cuprind fotografii alb-negru, anunţuri şi reclame. Un exemplar costă 10 lei.

AGERPRES, www.agerpres.ro

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail