Părinţii unor nou-născuţi vor primi din partea Bibliotecii Judeţene din Sfântu Gheorghe cărţi pentru copii, un ghid de lectură şi o legitimaţie de acces în bibliotecă pe numele bebeluşului.

Directorul Bibliotecii, Szonda Szabolcs a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că programul, care are ca grup ţintă copiii până la trei ani, a pornit de la ideea că apetitul pentru lectură trebuie dezvoltat la vârste cât mai fragede. Drept urmare, părinţii sunt invitaţi la Bibliotecă pentru a primi un pachet cu cărţi specifice acestor vârste, un ghid de lectură şi o legitimaţie de acces pe numele bebeluşului.

„Ne-am gândit să le oferim un fel de trusou de lectură cu care să pornească la drum. Trusoul conţine un ghid pentru părinţi în care li se explică, printre altele, cum pot capta interesul şi atenţia copilului la diferite vârste, un permis de utilizator al Bibliotecii şi câteva cărţi pe care le pot îndoi, mototoli… Important este pentru început contactul, apropierea cu cartea (…) Până acum aproape 400 de familii s-au prezentat pentru a ridica aceste pachete, iar unii sunt deja la al doilea copil care beneficiază de program. Este o cifră bună şi vom continua, pentru că noi considerăm că se bucură de succes”, a spus Szonda Szabolcs.

Acesta a subliniat că proiectul se derulează cu sprijinul Primăriei Sfântu Gheorghe, care finanţează achiziţionarea cărţilor.

Tot în scopul stimulării interesului pentru lectură, instituţia a oferit anul trecut aproape 2000 de volume elevilor care au terminat clasele a IV-a, a VIII-a şi a XII-a.

„Noi considerăm că prin aceste programe contribuim la educarea şi dezvoltarea comunităţii, pentru că un om care citeşte şi se informează devine un om şi mai valoros atât pentru el cât şi pentru societate”, a adăugat Szonda Szabolcs.

Bibliotecarii spun că primele cărţi ce pot fi date copiilor încă de la vârsta de 4 luni sunt confecţionate din material textil, sunt viu colorate şi sunt cu atât mai atrăgătoare dacă scot sunete atunci când sunt presate ori agitate. La doi ani aceştia sunt atraşi de povestirile scurte despre îndeletnicirile cotidiene în care se regăsesc, prin urmare este momentul potrivit să răsfoiască şi singuri paginile ilustrate. La trei ani încep să le placă poveştile despre animale, au mai multă răbdare şi curiozitate, iar specialiştii spun că e momentul lecturilor constante înainte de culcare.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail