Elevii şi cadrele didactice de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” şi de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe au primit ieri vizita maestrului Gheorghe Zamfir.

Seria momentelor înălțătoare cuprinse în Festivalul Naiului „Gheorghe Zamfir” a continuat şi ieri, când elevii şi cadrele didactice de la  Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” şi de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe au avut parte de o surpriză minunată: au primit vizita maestrului Gheorghe Zamfir. Acesta a depănat amintiri din tinereţe şi a oferit autografe tuturor celor care au dorit acest lucru. La Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, maestrul a încântat publicul din Amfiteatrul arhiplin cu 3 piese la nai, acompaniat fiind la pianină de maestrul Cristian Micşunescu.

Prezent la întâlnirea cu cadrele didactice și elevii Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, maestrul Miltiade Nenoiu, preşedintele Uniunii Muzicienilor Interpreţi din România, a declarat: „Despre Gheorghe Zamfir… cu ce să încep? Este o minune de om, este o minune de artist, care a izbutit să rămână tânăr, care a izbutit să rămână pur şi copilăros. Se joacă tot timpul, are felul domniei sale unic de a glumi, de a fi ironic, de a se manifesta multiplu. Când pune mâna pe nai este un vrăjitor, când pune mâna pe condei este un poet, când pune mâna pe penel este un pictor şi în toate manifestările domniei sale izbuteşte să fie poetic. Poetic însemnând să metaforizeze sunetul, să metaforizeze o întâmplare, asta însemnând un limbaj ezoteric (…).”

Evenimentul a fost o mare reușită. La Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, Gheorghe Zamfir a fost asaltat de copiii care au solicitat autografe și fotografii. Niciunul dintre aceștia nu a fost refuzat, maestrul plecând doar după ce ultimului elev i s-a îndeplinit această dorință.

Mădălin Guruianu, membru în echipa de organizare a Festivalului Gheorghe Zamfir, ne-a spus: „A fost o experienţă unică, într-adevăr, cred că şi pentru acei copii, dar şi pentru noi, ca organizatori, chiar a fost o minune de întâlnire. La Colegiul Naţional Mihai Viteazul maestrul Zamfir a cântat trei piese la nai, acompaniat de Cristian Micşunescu la pianină, în sala aceea arhiplină a Colegiului. A fost un moment, ce cred că, pur şi simplu ne-a înălţat pe toţi mai mult decât ne puteam aştepta (…) Maestrul este în cea mai bună dispoziţie şi în cea mai bună formă. Atât la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi, cât şi la Colegiul Naţional Mihai Viteazul a făcut un spectacol, povestindu-ne amintirile dânsului din liceu, când era cu maestrul Nenoiu, care l-a şi prezentat astăzi şi cu care se ştiu de mai bine de 60 de ani. A fost interesant să vedem o altă faţă a maestrului Zamfir, un om pus pe şotii, un om pus pe glume (…) Este o minune ceea ce s-a întâmplat zilele acestea  în Sfântu Gheorghe şi faptul că maestrul a avut această disponibilitate de a merge în două licee din Sfântu Gheorghe (…) Sfântu Gheorghe este, într-adevăr, un oraş binecuvântat (…)”.

Festivalul continuă

Momentele minunate au continuat aseară cu un concert cameral extraordinar susținut de maestru, alături de Adrian Petrescu (prim-oboist al Filarmonicii „George Enescu”) şi de Cvartetul Tiberius de la Târgu Mureş, la Centrul de Cultură Arcuș.

Surprizele nu se opresc aici. În această dimineaţă, are loc lansarea volumului „Poveşti cu Zamfir” la grădiniţa „Csipike” din municipiu: „Mergem chiar şi într-o grădiniţă din Sfântu Gheorghe, unde, în premieră mondială, lansăm poveştile domniei sale-  „Poveştile lui Zamfir”. Cartea este apărută deja, se va lansa la Grădiniţa Csipike, la ora 11,00, în lectura autorului (…) Ne bucurăm că ceea ce maestrul a promis acum doi ani, a depăşit de mult stadiul de vorbe şi am ajuns la fapte. Dânsul chiar se simte extraordinar în acest oraş, care, cu siguranță, este şi oraşul domniei sale. Ne bucurăm că toate acestea s-au întâmplat exact de Zilele Sfântu Gheorghe, chiar când este onomastica domniei sale”, a mai spus Mădălin Guruianu.

Festivalul Naiului „Gheorghe Zamfir” va fi închis mâine, 25 aprilie, de concertul extraordinar Gheorghe Zamfir, cu taraf, ce va avea loc pe scena Teatrului din Sfântu Gheorghe, de la ora 18,00.

Festivalul este organizat de Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România (UNIMIR), în parteneriat cu Asociaţia de Tineret Ecou şi Centrul de Cultură Arcuş.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail