Comuna Ghelința a organizat  vineri, 4 octombrie a.c.,  evenimentul de lansare a proiectului „Bioenergy Capacity Development for Local Community in Ghelinta Commune Project Ref no. 2021/330683” co-finanțat de Innovation Norway în Programul de Energie în România, la care au participat prefectul județului Covasna, Raduly Istvan, și reprezentanți ai Clusterului Green Energy.

Într-un comunicat transmis către Mesagerul de Covasna, de reprezentantul Clusterului Green Energy,  Sebestyen Tihamer, se menționează că această comună  este beneficiara unui proiect cu un buget de 252 mii de euro prin care va investi în trei centrale bazate pe tocătură de lemn la trei  clădiri publice locale, și, totodată, dezvoltă un lanț de aprovizionare cu energie utilizând resursele locale, mai precis deșeuri de biomasă solidă.

„Unitatea administrative teritorială a avut întodeauna dar are și în prezent o industrie de prelucrare a lemnului care funcționează bine iar, prin proiecte alternative, infrastructura de a folosi produsele sale secundare este în curs de dezvoltare.

Ghelința a început dezvoltarea sectorului de bioenergie în anul 2016, cu proiectul Biovill,  beneficiind de sprijin din partea  Clusterului Green Energy care a susținut comunitatea locală în acest demers. Potrivit acestuia,  Ghelința a devenit, astăzi, un sat bazat pe bioenergie unde comunitatea locală produce și utilizează mare parte a energiei pentru încălzire din surse locale de biomasă sau alte surse regenerabile de energie.

În mijlocul crizei de energie comuna Ghelința intenționează să devină auto-sustenabil din punct de vedere energetic, iar după implementarea proiectului sus-menționat toate clădirile publice din Ghelința vor utiliza biomasă sub forma de tocătură, pentru a genera energie termică. În al doilea rând, protecția mediului devine o prioritate pentru comunitatea locală iar prin această investiție, conform estimărilor tehnice, vor reduce emisia de CO2 cu peste 250 t eq./an. Mai mult, valorificarea deșeurilor de biomasă solidă este unul din obiectivele Uniunii Europene care încurajează societățile economice și comunitățile locale să își adapteze abordarea lor zi de zi, pentru a deveni cât mai prietenoase cu mediul. O bună practică în acest sens este Satul bazat pe bioenergie din judetul Covasna, care a demarat recent un proiect cu Fonduri Norvegiene, proiect ce are ca scop derularea unei investiții pentru producerea și aprovizionarea cu energie termică din deșeuri lemnoase provenind din surse locale. Proiectul este co-finanțat prin Mecanismele financiare SEE și Norvegia, 2014-2021, în cadrul programului RO – Energie pentru domeniul Energiei Regenerabile – Energie Regenerabilă pentru IMM-uri.

Investiția presupune montarea a trei centrale bazate pe deșeuri lemnoase cu o capacitate totală de 460 kW care vor genera, anual, peste 1100 MWh de energie termică, iar atenuarea emisiilor de CO2 este estimate la peste 250 t CO2 eq./an”, au transmis reprezentanții Primăriei Ghelința.

Valoarea totală a investiției este de 252.725 euro, din care valoarea grantului este de 214.000 euro, iar aportul din bugetul local este doar 15%.

M.D.C.

.

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail