Câteva zeci de fotografii artistice având ca subiect principal apa au fost expuse ieri în centrul municipiului Sfântu Gheorghe în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Mondiale a Apei, printre acestea numărându-se şi o imagine semnată de geograful covăsnean Karda Zoltan, reprezentând un sac din piele folosit la transportul apei în urmă cu aproape 2000 de ani.

. . Fotografia aceasta are o poveste aparte, spune Karda Zoltan, fiind surprinsă într-o localitate din Iran, în timpul expediţiei pe care a făcut-o în urmă cu aproape doi ani şi jumătate pe celebrul ,,Drum al mătăsii”.

,,Unul dintre cele mai interesante locuri pe care le-am văzut în viaţa mea este Yazd, un oraş situat în partea central-sudică a Iranului (…) În acest oraş există un muzeu al apei, construit deasupra unei fântâni şi aici am descoperit acel sac din piele folosit pe vremuri la căratul apei. În deşert, după cum se ştie, apa e foarte preţioasă, e adusă la suprafaţă de la mare adâncime şi consider că acest sac făcut în urmă cu aproape 2000 de ani este un simbol (…) Cu acest sac, în care încăpeau aproximativ 20 de litri, oamenii trăgeau din fântână apa atât de valoroasă şi o cărau într-un depozit special”, a declarat pentru AGERPRES, Karda Zoltan.

Bărbatul în vârstă de aproape 40 de ani a menţionat că expediţiile făcute de-a lungul timpului în Africa şi Asia l-au făcut să conştientizeze valoarea apei şi să o preţuiască.

,,Pentru noi, cei care trăim în România, în Europa, nu e valoroasă pentru că avem destulă apă potabilă, ne permitem să o risipim, dar acolo, în deşert, e foarte preţioasă şi respectată. Există un respect pentru apa curată care la noi nu există, iar oamenii aceştia au o relaţie mai strânsă cu apa decât popoarele din Occident (…) Am înţeles asta şi, peste tot pe unde umblu, caut să fotografiez apa, caut să surprind vitalitatea apei, dar şi comuniunea localnicilor cu apa, nu doar ca sursă de hrană, ci şi ca sursă de energie pentru oamenii locului. E foarte interesant cum apa a ajuns să fie un element foarte important în viaţa mea. Cu apă ne spălăm nu doar trupul, ci şi sufletul, pentru că apa este o sursă de energie şi terapie intensă pentru sufletul omului”, a mai spus Karda Zoltan.

La începutul anului 2015, acesta a făcut o expediţie de cinci săptămâni în Maroc, Mauritania şi Mali, iar anul trecut a mers în mai multe ţări din Orient, pe urmele hanului mongol Timur Lenk, unul dintre cele mai terifiante personaje istorice. În 2013 a plecat într-o expediţie pe cont propriu pe Valea Nilului, care a durat aproape două luni, scopul călătoriei fiind de a parcurge traseul făcut în urmă cu aproape 150 de ani de exploratorul englez Sir Samuel Baker şi de soţia lui, Flora Sass, despre care se spune că provenea dintr-o familie de secui din Sfântu Gheorghe. Karda a declarat că expediţia pe Valea Nilului a fost una dintre cele mai grele, în cele 50 de zile străbătând peste 11.000 de kilometri în opt ţări de pe continentul african, un ‘continent interesant, dar greu de înţeles pentru un european”.

Expediţia pe ,,Drumul mătăsii” a făcut-o în 2012. În 52 de zile a străbătut 25.000 de kilometri, atingând câteva dintre cele mai înfloritoare oraşe orientale din timpul Evului Mediu. Karda Zoltan a menţionat că prin această expediţie a vrut să aducă un omagiu bunicilor săi, negustori armeni, care au străbătut acest drum celebru ce lega pe vremuri Asia şi Europa. În 2010 a fost în India, pe urmele orientalistului Korosi Csoma Sandor, creatorul primul dicţonar englez-tibetan, care s-a născut în urmă cu două secole în actualul judeţ Covasna şi a plecat în Asia pentru a căuta originile poporului maghiar. Karda Zoltan a dus cu el un săculeţ cu pământ de la casa din Chiuruş a lui Korosi Csoma Sandor şi l-a presărat pe mormântul acestuia din Darjeeling, India.

În fiecare expediţie a luat cu el doar un rucsac, pentru că în timpul călătoriilor a realizat cât de puţine lucruri îi sunt cu adevărat necesare unui om. Are, însă, mereu în bagaj aparatul de fotografiat, o sticlă cu pălincă producţie proprie, în scop terapeutic, şi un laptop, pentru că are de gând să scrie câte o carte despre fiecare loc pe care l-a vizitat.

Karda Zoltan spune că îi plac călătoriile deoarece îi oferă posibilitatea să descopere locuri şi oameni de tot felul, dar şi pe sine însuşi. Spune că din călătoriile făcute în lume a învăţat mai multe decât din orice curs. ,,Pentru mine, nu e un scop în viaţă să am o casă de sute de mii de euro sau o maşină de lux. Eu consider că aceste călătorii sunt mai importante pentru mine şi pentru viitorul familiei mele, pentru că văd şi aflu o mulţime de lucruri interesante (…) Nu ai nevoie de mulţi bani. Credeam că secretul unei călătorii prin lume este o avere impresionantă. Nu e aşa, mi-am dat seama pe masură ce călătoresc că îmi sunt necesare tot mai puţine lucruri. Tot ce iau cu mine încape într-un singur rucsac”, a declarat Karda Zoltan.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail