O societate comercială din Sfântu Gheorghe a obţinut finanţare din fonduri europene pentru fabricarea în serie a generatoarelor electrice cu motor Stirling care funcţionează cu orice sursă, inclusiv biomasă şi energie solară.
Directorul societăţii, Pozna David, a declarat pentru AGERPRES că aceste generatoare reprezintă o alternativă viabilă la creşterea costului energiei şi la reducerea resurselor energetice convenţionale, deoarece transformă direct energia termică în energie mecanică, prin urmare pot asigura concomitent atât căldură, cât şi curent electric. Potrivit directorului Pozna David, primele generatoare cu motor Stirling vor ieşi pe piaţă cel mai probabil la mijlocul acestui an.
Pentru acest proiect, firma covăsneană a obţinut o finanţare nerambursabilă de peste 900.000 de lei din partea Fondului European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea competitivităţii economice”.
„Trei specialişti au lucrat la acest proiect timp de aproape cinci ani. Avantajele sunt foarte multe, această invenţie poate fi folosită şi în cel mai izolat loc din lume cu cheltuieli foarte mici”, a declarat Pozna David.
Din echipa de cercetători a făcut parte şi Pall Arpad, un bărbat din Sfântu Gheorghe care în urmă cu câţiva ani a găsit un „antidote” la scumpirea benzinei, inventând un vehicul ce consumă doar 1,5 litri la suta de kilometri. Maşinuţa, denumită Puffi One, a fost concepută astfel încât să poată fi folosită în orice anotimp, iarna putând fi uşor transformată într-un snowmobile prin detaşarea roţilor şi montarea schiurilor. Viteza maximă pe care o poate atinge acest vehicul este de maximum 40 km/h. Prototipul, executat manual, a costat aproximativ 600 de euro.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES